[Disney+] Obi-Wan Kenobi 個人影集集中討論區(2)剩返最後一集

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
個鳩打感覺真係同番新3步曲一樣

係唔想睇既
劇情需要可以瞬間轉移到Leia前面
劇情需要可以中劍唔死
咁直接用大判/五師弟引咪得
洗咩寫多個角色出嚟
呀 唔記得左要黑人女權添
玩點到即止算

屌以前6集開親劍唔係有人死就斷手斷腳

Disney接手開始變哂擦傷

on9
Rouge one Vader明明好撚順 係Jedi底
依家反而雙手揸劍
Obi wan就單手打
Rogue one既Vader 先係真正既Vader

真係feel到同佢對侍係絕望既感覺
依家光劍只不過係碌熱少少既棍
以前下斬而家係打落去,打完落去會反彈
比佢吉中仲順手消毒埋傷口
Rogue one 做返剩係透氣聲都令人驚定先
On9 套野Vader係唔會死
電影先會死
現實啲去睇,我覺得係武指同拍攝手法問題,永遠係撞幾下就切分鏡,兩邊對打轉下個動作都睇唔清就係咁震個鏡頭,成個畫面節奏不斷轉轉轉,但兩條友啲動作又唔係好大幅度好激烈咁互片

不過呢套Force power既表現力反而拍得唔錯
冇正傳前傳咁廢,又冇後傳咁誇張
呢幕個場景調度非常出色
前半sad位,obi wan講sorry、anakin話自己唔係obi wan嘅失誤嗰度,係用obi wan light saber嘅藍光照住兩個個樣
去到後半anakin話係自己殺死anakin,同一樣殺obi wan,畫面外佢慢慢拎起紅light saber,所以佢個樣慢慢由藍光變做紅光,再反映到佢對dark side眼,成個氣氛變咗邪惡
同時obi wan畫面外放低咗少少藍light saber,面上藍光都變返暗,表現到佢嗰下已經冷靜咗個傷心心情

依幕
其實係人都知
但你拍到Vader比人打到仆街,講明要做決斷又轉過身走人放生就膠到仆街
但哩個係為咗過渡而唔殺

而唔係真係有原因先唔殺
其實都冇機會練到乜,佢出嚟已經屌打所有人,得好少對手有得打下
同PPT練下劍都得掛

話哂一場師徒,下下淨係要人做野
用6部曲完成anakin既救贖
你講就易,你未埋身已經俾佢用force練死咗,開槍射佢light saber反彈,,你係jedi用劍斬佢你又唔夠劍術好,點殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞