[Disney+] Obi-Wan Kenobi 個人影集集中討論區(2)剩返最後一集

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
Yeah exactly我都覺得呢段設計岀色
呢段我自己睇覺得好關鍵
睇呢啲有前後傳夾住嘅作品
就係有晒後續劇情,你一定知點解冇死 點解會有人物關連
例如ep4 Luke可以叫得岀Ben原來係10歲嘅佢結識咗
而Vader同ObiWan就梗係唔會死但點解打完冇死其中一個
我覺得呢part要表達,或者成套嘢嘅ObiWan面對嘅係Anakin唔係Vader
所以佢指嘅了結同樣係對Ani
對決佢贏咗,段對話係令佢confirm佢要解決嘅答案
算係收得好嘅尾,亦解釋到ep4決鬥嘅對話
埋到尾去ep4就真係好收手,咪貪心整S2
Dark side of the force is STRONG !!!
客氣姐

話你係就係咩
呢d藍紅光關miseenscene咩事
光劍呢個設定表達角色情緒呢條橋玩到爛
先唔講佢揀個背景
星戰幾廿萬個星球
佢揀咗個黑媽媽得堆石嘅星球
好明顯係為咗玩掉石仔
仲有黑武士, 佢成身黑色你再配個黑背景
家陣係咪挑戰緊game of throne long night鬥黑
呢個導演似乎以為黑+亮劍=靚
好幾幕冇必要黑嘅地方佢特登為視覺震撼少少而黑
(ep4打兩隻白兵成個基地停電非常之夾硬)
如果要睇用色用得靚, ep2呢幕就值得讚
https://youtu.be/rlRJLcy8NsA
更加唔好提果d 好無謂嘅shaky cam
第一集order 66一開波冇shake但白兵攻到就狂shake
你就睇得出佢係鳩加
幾時光劍打要加shaky cam
你個光劍已經郁緊
你個鏡頭再郁就真係多舊魚
點解shake係因為要掩飾d 好差嘅武指
對白方面真係冇得再簡單 一句im sorry真係完全係靠演技carry
佢地兩個對話有好多方向可以發大黎寫, (共和vs帝國, 光明vs黑暗原力, Mustafar 對決, 皇帝, 點解你要救bail 個女, padme)
編劇認真用咗幾多時間去諗
你寫到佢唔肯殺
okay, 唔該劇本上畀d effort對得住呢兩個角色
唔好淨係memberberry
Vader隔空可以練死下屬
佢一次過練爆晒咪得
重睇EP4啦
認同,所以平時叫人開Star Wars追一定係456123咁睇,前傳好多位要睇過正傳三集做底先明同覺得正

同埋同意而家obiwan 結局連去ep4係最好,vader leia luke 嘅伏筆鋪好晒又感動,唔使再做season2
最煩係不斷跳返去黑妹唔知做乜鳩
一跳去力架妹就飛,好撚on9既線
屌,爛尾

Third Sister 竟然冇死
佢殺人都唔係1秒得
但電磁脈衝etc 1秒就整壞部維生機。
設定優先權

正傳電影》外傳電影》真人劇》動畫〉漫畫

動畫其實好多設定都好膠

風格都好唔同

啲inquisitor 拎把光劍當直升機咁飛

根本真人版就唔應該跟動畫
呢個咪以前lucasfilm未被迪士尼買嘅分級制
Disney一開始話All are canon架
下次試下451236咁睇, 完全唔同感受
諗下黎緊佢會係邊套劇再出場啦,
再唔係真係有第2季就三妹的救贖
好柒啊
我估點都會有套會講rebellion,好似AOS咁
都想知佢點接到new hope 入面變左真正廢老
Vader 原力咁勁都反唔到呢下
I hate sand
對比ahsoka 句“I won't leave you, not this time”
顯得今集obiwan對白諗得好hea
上面就咁一句已經好emotional,obi個段完全靠演員carry
點拍都好都好過sequels 8、9果兩套垃圾,起碼chosen one仲有重要性喺度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞