遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
中秋節快樂
中秋節快樂
35.

返到屋企之後,潘子韻涼都未沖,第一時間就打俾Derek。

「我要同你講樣嘢!」一發現對方接聽咗,潘子韻就迫不及待咁開口。

Derek嗰邊有啲嘈,佢應該仲喺街。

「搞咩,我啱啱先收工......除非係好似『你琴晚同張正楠酒後亂性咗』呢種程度嘅事啦,如果唔係嘅話等我返屋企先講。」

潘子韻猶豫咗一下。

錫咗張正楠算唔算係「酒後亂性」呢?

佢嘅短暫沉默令Derek誤會咗。

「唔係呀?你真係同佢扑咗嘢呀?不愧係你喎,咁快手嘅?」佢嘅聲音由疲憊變為激動,此刻顯得有啲高亢。

「唔係呀。」潘子韻慌張咁否認。「其實我係......琴晚飲醉酒錫咗佢一下。不過今日喺書店嗰陣佢完全冇提過呢件事,好似想扮冇嘢咁。」佢把聲變得有啲苦惱。

Derek誇張咁笑咗一下:「扮咩飲醉酒吖,你借啲意咋下話。」

「你都痴線,我對佢真係冇嘢囉。」

「仲扮乜吖,如果真係冇嘢,你點會單純因為錫咗啖就成個未拍過拖嘅𡃁妹咁苦惱吖。」

「……」潘子韻諗唔到反駁嘅說話。

「不過,」幾秒後佢又開口:「我琴晚錫完佢之後仲嘔咗落佢度……」佢爭啲唔記得咗講重點。

「……」今次到Derek沉默。「你係勁嘅。」佢語氣帶點無奈。

最後潘子韻同Derek傾咗成晚,得出結論係:真係溝唔到。

「我之前仲俾佢見到我素顏着睡衣嘅樣。」

「你都係放棄算啦。」

「不過老實講,你又可以唔使咁悲觀嘅。」Derek最後補咗句,「可能佢唔介意你素顏同嘔落佢度呢,我覺得佢似係重視內涵嘅人嚟。」

「如果真係咁嘅話我好似仲更加冇希望……」潘子韻爭啲喊出嚟。

「又係喎……」

第二次嘅讀書會日期定咗喺半個月後。

今次討論嘅呢本書厚過上次,所以張正楠一確定好主題就即刻俾咗本書潘子韻。

「大把時間俾你睇,冇藉口偷懶啦。有咩唔明可以問我。」

潘子韻一臉痛苦咁接過書。佢有時覺得張正楠唔去教書真係嘥晒。

佢究竟幾時先肯放過我,唔再迫我睇書……潘子韻覺得再係咁落去,佢可能會忍唔住一把火燒咗間書店。

不過而家咁樣其實都有樣嘢好嘅。

就係潘子韻可以喺書店休息嘅時候借問書嘅藉口去張正楠屋企。

潘子韻每次都好厚面皮咁留喺張正楠屋企成日先走。

而對於佢嘅忽然好學,張正楠冇絲毫懷疑,仲好滿意。

「孺子可教也,睇嚟你仲有得救。」

潘子韻笑而不語。
而對於腩嘅忽然出文,讀者們冇絲毫懷疑,仲好滿意。

「孺子可教也,睇嚟你仲有得救。」

腩笑而不語。
真係有文
孺子可教也
腩隨時係屌而不回
腩:今日更咗,聽日停更
今個月要食月餅,停更
腩:今日要食飯 唔更 (po 宵夜相)
腩:今日要屙屎 唔更 屌你老母
腩:更你老味
腩:ok有心情 打緊 (但唔出文)
腩:我無走數 燒你數簿
腩:更細細篇先
腩,在嗎?
每個留言都有一個負評
腩留咖
一定係臭腩
不在
文?
食埋嘢先寫
憑實力拖嘅文點解要出?
屌你老母
笑撚咗
腩係咪24小時不間斷食緊野
腩嗰啲叫024斷食 我哋識條春咩
新讀者留名
你早咗入
一陣間等埋位被腩腩屌啦
文呢!
益咗佢啦,可以試下腩交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞