遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
你少年痴呆?
我唔會再講個時間出嚟 因為我最後一定會甩
寫到開sem都未拉埋天窗
話明今個故長啲
你咪嘈拉
我無呀
係你成日唔出文啊 腩
文呢
你上水係咪出嚟搏負皮
笑死不如開美食故,應該多啲出文動力
32.

讀書會完咗之後,大家陸續離開。少部分人留咗喺度繼續同張正楠討論本小說嘅內容。

潘子韻喺佢哋後面默默咁執嘢。

「老細幾時再搞多場呀?我一定會再嚟。」潘子韻聽到其中一個女仔笑語盈盈咁問。

專心偷聽嘅潘子韻好敏銳咁感覺到有啲唔對路。

醉翁之意不在酒!佢輕易咁落咗結論。

「要再plan下先,不過應該快㗎喇。」張正楠笑住咁講。

潘子韻執嘢嘅動作一停。

唔係呀話,又搞?即係又要迫我睇書呀?

等參加讀書會嘅人走晒之後,張正楠終於得閒同潘子韻一齊執嘢。

「你真係諗住再搞讀書會呀?」潘子韻語氣扮到好不經意咁,意圖掩飾自己嘅擔憂。

「做咩呀?驚又要睇書呀?」張正楠毫不留情咁揭穿佢。「放心啦,我最快下個月先搞個讀書會,但我已經諗好揀邊本書,你有成個月時間睇。」

聽佢語氣,好似仲覺得自己好體貼添。

「老細......其實我店員嚟㗎咋,可唔可以唔參加個讀書會呢......」潘子韻仲喺度做緊最後掙扎,臉上努力扯出一個誇張嘅諂媚笑容。

聽到佢嘅請求,張正楠臉上嘅笑容變得比佢更加燦爛。

「唔可以喎。」

放工之後,潘子韻又約咗Derek出去食飯。因為諗住夜啲去飲酒,所以Derek冇揸車過嚟。

見到喺書店門口等緊自己嘅Derek,潘子韻腳步輕快咁行出去。

行到書店門口嗰陣,佢擰轉頭同書店內嘅張正楠道別。

「Byebye喇老細。」

張正楠目送佢離開。

「你成日都叫我過嚟門口等你,唔驚你個老細會誤會㗎咩?定你係特登㗎?」潘子韻啱啱先行到Derek面前,對方就好八卦咁問。

「佢唔會care邊個等我放工囉。」潘子韻冇好氣咁講。

「唔係喎,頭先你走嗰陣,我見佢對眼望到你實一實咁㗎喎,你兩個真係冇嘢?你使唔使同佢解釋下呀,我允許你話俾佢聽我係gay。」Derek不依不饒咁繼續講,仲開始越諗越遠。

「真係冇呀。」潘子韻喺答佢嘅同時亦開始回憶返頭先自己走嗰陣嘅情況。

嗰陣張正楠嘅表情都冇乜特別啫⋯⋯

「你咪ff咁多啦。」

潘子韻把口係咁講,但內心卻有一種怪異嘅感受,講唔出係乜嘢。

一日最衰都係Derek係咁提,影響埋我⋯⋯

潘子韻同Derek好夾,呢一點可以喺佢哋兩個不相上下嘅酒量上體現出嚟。

深夜嘅酒吧內,兩個唔飲得酒嘅廢柴一齊癱坐咗喺梳化度,面前張檯擺滿咗佢哋一時興起之下叫嘅但又飲唔晒嘅酒。

Derek把口仲喺度喃喃自語話要繼續飲。

「飲啦⋯⋯」佢遞咗支酒俾潘子韻。

「邊飲得晒⋯⋯」潘子韻用僅餘嘅理智拒絕咗。

過咗唔知幾耐,Derek換咗個半躺嘅姿勢,有氣無力咁拍咗拍檯:「叫你個靚仔老細過嚟陪我哋飲!」

當張正楠氣喘吁吁咁趕到酒吧嘅時候,時間已經接近凌晨。

呢刻潘子韻部電話打唔通,張正楠花咗唔少力氣去搵佢哋嗰檯。

等張正楠終於搵到佢哋嗰陣,見到嘅就係兩隻醉貓頭貼頭咁趴咗喺張檯度嘅畫面。

佢喺原地呆咗幾秒先至反應過嚟,無奈咁行埋去。

「喂,醒呀。」佢推咗推潘子韻嘅膊頭。

對方尚未清醒,只係發出咗啲模糊不清嘅低吟聲。

張正楠嘆咗口氣,拍咗拍隔離嘅Derek。

點知對方勁大反應咁一嘢坐起身。

張正楠嚇咗跳。

接觸到佢嘅目光,Derek竟然開始雙手合十作求饒狀。

「對唔住呀!我同你條女冇關係㗎我gay㗎唔好打我呀!」

講完之後,佢就秒速趴返低,完全唔俾人有任何回應嘅機會。

張正楠:「?」
竟然有文
禾月南世一
終於有文
有冇加更
Derek
新讀者留名(唔係扮)
係文啊
決定drop咗科literature xxxxxxx 頭先聽到呆撚咗
懷疑開新account
是噏乜柒的
我都唔知。。。。。。。
Derek咁幽默
Ff too much
懷疑真主角係Derek
佢有文出已經偷笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞