遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
入嚟幫你推推
腩哥做咩對潘鳳咁好
進展咁快

不過都可以係另一條女幫手執的,然後順手執埋另一樣野
知自己幾日冇出文,心虛
冇文
甩咗p之後終於可以腐皮月南
樓豬,時隔一日又係時候更新了
無嘢了,原來今日無
push
冬菇雞湯
文呢
唔怪得個po咁多負皮
Lm
新讀者lm
我而家一見到自稱新讀者嘅就會起咗佢哋底先以免被撚
點解改名
我是新讀者
收皮啦
31.

唔使執新書,潘子韻要做嘅嘢少咗好多,只需要打掃下舖頭。

出於一種禮尚往來嘅心態,佢今日打掃得比平時落力咗好多。

大門上嘅風鈴輕輕擺動,發出清脆嘅聲音。

喺書店角落抹緊書櫃嘅潘子韻聽到聲之後向外探頭。

見推門入嚟嘅係張正楠,佢又若無其事咁低頭繼續自己手上嘅工作。

今日嘅張正楠好似特別攰咁,一入門口,佢就即刻行去收銀嗰邊坐低,呵欠連連。

「未搞掂呀?」張正楠問。

「抹埋呢個書櫃就得。」

「哦。」

之後兩個人都冇再講嘢,一個坐喺度恰眼瞓,一個認真咁抹書櫃。

此情此景,竟然有種奇妙嘅和諧同溫馨。

講起上嚟,潘子韻已經喺度返咗幾個月工。

當初佢死纏爛打要張正楠請佢嗰陣仲係夏天嚟,但而家已經到咗秋天,再過多個月就聖誕。

時間過得好快......

唔知係咪秋天特別容易惹起人嘅愁緒,一諗到呢度,潘子韻都忍唔住開始傷春悲秋。

「搞咩停晒手呀,抹完喇?」張正楠嘅聲音令佢回過神來。

潘子韻拍咗拍自己個頭,將腦中嗰啲莫名其妙嘅思緒通通拋開。

張正楠之前send咗email俾朱皓言邀請佢嚟讀書會,對方今日終於覆咗,內容卻係道歉加拒絕,因為佢要閉關寫下一本書。

雖然潘子韻一開始唔係好想搞讀書會,但呢一刻知道個作者嚟唔到,佢卻有少少失望。

因為本書真係好好睇。自從睇完本書之後,佢都幾期待見到作者本人。

「咁而家點算呀?」潘子韻問張正楠。

張正楠表情輕鬆:「我自己主持囉。」

佢嘅語氣隨意得好似只係隨口一講咁。

「吓?」

讀書會當日,嚟嘅人比潘子韻想像中多好多。

佢懷疑當中有好多人都係為咗睇張正楠而嚟嘅。畢竟當初張正楠一俾人po上連登,慕名而來嘅人數就即刻瘋狂飆升。

眾人入座後,讀書會就正式開始。

書店唔大,啲位有少少迫。

呢刻張正楠企咗喺大家面前。書店冇白幕,投影機將讀書會嘅powerpoint 投射咗喺佢身後嘅一幅白牆度。

部投影機仲係潘子韻前幾日臨急臨忙走去買嘅。

讀書會開始嘅時候,潘子韻坐咗喺個角落頭度,好奇咁望向出面嘅張正楠。

雖然佢之前有見過張正楠為讀書會做準備,但佢並唔清楚對方具體會講啲咩,淨係知道會講朱皓言嗰本小說。

老實講,幾乎成個讀書會嘅準備工作都係張正楠完成嘅,潘子韻連流程係點都唔清楚。佢唯一做咗嘅就只係睇咗本書同幫手買咗部投影機——當然係張正楠出錢㗎啦。

潘子韻已經預咗自己會恰眼瞓。對佢嚟講,讀書會應該同講座差唔多。

亦都係因為咁,佢先至會揀個角落位嚟坐。

不過,事實卻出乎潘子韻嘅意料。

張正楠只係簡單咁講咗本書嘅背景同導讀一啲重要章節,然後就拋咗啲問題出嚟,等大家進入討論環節。

佢與其話係主持緊一個講座,倒不如話係俾緊個框架帶領大家討論。

呢刻企喺出面嘅張正楠彷彿變咗另一個人咁,表情好認真,講嘢嘅內容亦清晰簡潔。

潘子韻平時習慣咗張正楠隨意嘅一面,冇見過佢而家咁嘅樣,於是內心突然之間有一絲陌生嘅感覺泛起。

不過佢冇深究。

到咗討論環節,由於人數眾多,大家自動自覺分咗幾組咁討論,成個空間頓時充滿咗大家嘅議論聲。

身處喺一片熱烈討論嘅聲音之中,潘子韻滿腦都只有一個念頭:好彩我有睇到本書……

如果佢冇睇本書,呢刻一定會乜都聽唔明,好不知所措。

佢望咗望同組正喺度高談闊論緊嘅幾個人。

原來真係有人係單純為咗讀書會而嚟……

佢為自己先前無禮嘅猜測覺得有啲唔好意思。

多得潘子韻有睇到本書,所以佢都算同其他人搭到兩句嗲,不至於俾人問得深入少少就啞口無言。

喺同身邊嘅人討論完自己對本書嘅睇法之後,佢無意中抬眼,視線啱啱好對住張正楠嘅方向。

張正楠呢刻坐咗喺其中一組入面,好似都加入咗討論。

同頭先企喺出面主持嗰陣唔同,佢嘅表情放鬆咗,講嘢嘅時候嘴邊仲隱隱約約帶住笑意。

下一秒,感覺到放喺自己身上嘅視線,張正楠望咗過嚟。

其實本身都冇乜嘢。

但潘子韻唔知係個腦hang機定點,佢第一反應竟然係即刻快速咁耷低頭。

直到心跳平復後,佢先至猛然清醒。

我做乜要避??
有文 我腩世一
如果想表達位置狹窄,應該係用「好迫」定「好逼」???

好迫
好逼
沉船
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞