遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
你咪mark囉☺️
不如個結局就係潘子韻同張正楠變成咗好朋友 全文完
咁你會冇曬fans
雖然本身都係haters多啲
腩你冇規劃過成個劇情咩?啱啱先冇少少進展就完?
懶得寫不過如果真係咁樣完應該會俾人屌死
你諗住鳩完呢邊仲會唔會寫短篇?
如果冇咗新鮮感可以寫下嗰邊先返嚟嘅 唔好棄故啦
會寫短篇
咁你停更先 等有返mood再返嚟都ok 唔好棄故
23.

星期五夜晚,潘子韻如常咁同張正楠一齊放工。

喺佢企埋一邊等待張正楠鎖上書店門嘅時候,佢手中嘅電話突然響咗一聲。

潘子韻望一望部電話,發現係Derek send message俾佢。

「星期日得唔得閒一齊食飯?」

潘子韻覺得有啲意外。

自從上次一齊食完飯,佢哋兩個都冇再聯絡過。潘子韻知道Derek嘅性取向,所以都冇放喺心上。

不過佢而家又約我係因為啲咩呢?

未等潘子韻諗清楚,佢部電話又「叮」一聲咁響起,今次係周燕珊。

「Derek約咗你未 係唔係約星期日」一睇到呢個message,潘子韻就知咩事。

肯定係屋企人俾壓力啦。

呢個時候,張正楠已經鎖好門,向潘子韻招手:「行喇。」

「哦。」潘子韻應咗聲,目光仍然停留喺電話螢幕上。

其實佢一啲都唔想赴約,不過又覺得Derek都有啲慘。

最多到時同佢講清楚,叫佢唔好再約我囉。潘子韻暗暗下定咗決心。

佢決定應約。

星期日當晚,潘子韻同Derek面對面咁坐咗喺一間高級餐廳入面。

因為知道自己同Derek冇可能發展,佢嘅態度隨意咗好多,好專心咁食嘢。只有當Derek問佢嘢嘅時候先會間中抬頭回答一兩句。

還掂都係做下樣啫。潘子韻完全唔覺得有咩問題。

直到Derek突然開口。

「其實我有同你發展落去嘅打算,唔知你點睇?」

潘子韻本身飲緊水,聽到呢句之後佢爭啲直接噴咗啖水出嚟。

佢艱難咁吞咗口中嗰啖水,難以置信咁開口:「吓?」

「我係認真。」Derek好誠懇咁望住潘子韻。如果唔係之前見到佢銀包嗰張相,潘子韻好大機會會信佢。

望住Derek真誠嘅表情,潘子韻無名火起。

點解呢排個個都輪住嚟呃我?我望落有咁蠢咩?

「阿Derek,」潘子韻放低手中嘅刀叉,優雅咁抹咗抹嘴:「如果你真係想同我發展,咁點解之前呢段日子你完全冇搵過我呢?而家第二次見先無啦啦話想發展?」

Derek好似冇諗過佢會咁樣反問,一時語塞。

「仲有,」潘子韻冇放過佢嘅打算,索性攤開嚟講:「如果你同我一齊嘅話,你喺外國嘅男朋友仔點算呢?」

話音剛落,佢就見到Derek嘅面色以肉眼可見嘅速度變得蒼白。

潘子韻先唔得閒理對方而家呢刻係點樣嘅心情。

「你唔好再諗住搵我做煙幕喇,我會同我阿媽講話我哋性格唔啱所以冇再聯絡。」講完之後,佢唔等對方回應就直接起身離開。

「你埋單。」佢臨走前不忘加多句。

潘子韻離開後,着住西裝嘅男人不發一言咁自己一個坐喺原位,顯得格外孤獨。

兩日後,潘子韻再次收到Derek嘅message,當時佢正喺書店做緊嘢。

「今晚得唔得閒,可唔可以出嚟傾下。」

潘子韻放低手上嘅工作,唔耐煩咁打字:「我同你又唔熟 有咩好傾?」

呢個時候張正楠嘅聲音傳嚟:「返工時間玩電話,信唔信我扣你人工吖嗱?」

潘子韻只好收返埋部電話,亦嚟唔切睇Derek之後嘅回覆。

收工嗰陣,潘子韻跟張正楠走嗰陣先發現Derek企咗喺書店門口。

「陪我傾下。」Derek個樣好憔悴。

「你走啦,我哋真係冇嘢好傾呢。」呢刻潘子韻淨係想快啲返屋企瞓覺。

不過對方充耳不聞,固執咁企喺原地望住潘子韻,好似只要潘子韻唔應承同佢傾佢就唔會走咁。

雙方僵持咗幾秒。

最後係潘子韻首先敗下陣來。

「唉好喇好喇怕咗你。」佢煩躁咁摷咗摷自己個頭,然後轉身同張正楠講:「我同個friend走先。」

張正楠淡然咁點咗點頭。

上咗Derek架車之後,潘子韻收到張正楠send嚟嘅message。

「多仔到 呢個幾深情喎」字裏行間充滿促狹嘅意味。

潘子韻懶得解釋咁多,淨係覆咗個反白眼嘅emoji。
推!
鍾生咪玩啦
人哋不是姓鍾
佢叫Derek
有文 !
出完文自己做第一個推文
可唔可以矜持少少比fans推返
因為你哋太慢入嚟 靠唔住
腩日日屌讀者 驚自己冇人幫佢推
有文
原來腩都有自知之明
上陌生男人架車
扮gay 溝女?
溝女扮直
追到live 腩腩加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞