遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
你好憎女主
你嗰篇呢
臭雞必須被玩
gchi
風向突然轉左
19.

潘子韻對書店發生嘅一切一無所知。佢正忙住應付佢阿媽周燕珊。

一開始,當電話響起嘅時候,潘子韻以為周燕珊只係打嚟催佢返屋企食飯,因為佢已經有兩個星期冇返過去。

「喂?」見到來電顯示嘅時候,潘子韻已經盤算緊應該喺星期幾返屋企食飯好。

「聽日得唔得閒?」周燕珊開門見山咁講。

「得呀。七點開飯?」

「你唔使返嚟食飯。」令潘子韻覺得出乎意料嘅係,周燕珊今次打嚟並唔係為咗叫佢返屋企食飯。

「你聽日下晝五點去機場。」

潘子韻好疑惑:「機場?」

「你仲記唔記得Ann姨個仔呀?佢之前去咗外國,聽日返嚟。」

「所以?」聽到呢度,潘子韻開始估到周燕珊想點。

「你聽日去接機,再同人食餐飯啦。你哋兩個後生應該多啲話題,好快就變熟。」周燕珊自顧自咁為潘子韻安排好聽日嘅行程。

「我唔去,我都唔識佢。」潘子韻語氣有少少唔耐煩。

周燕珊聽得出佢嘅抗拒,不由自主咁提高咗聲量:「食餐飯啫,你推三推四做乜?」然後佢又放輕語氣:「人哋好叻仔㗎,律師嚟㗎,但睇完你張相都話想同你食飯,你咪當識多個朋友囉。」

「你咁鍾意佢咪自己去同佢食囉……」潘子韻講得好細聲,但周燕珊已經聽到晒。

「潘子韻我而家唔係同你玩呀吓。」潘子韻淨係聽聲都想像到周燕珊嚴厲嘅表情。「你都就嚟廿五㗎喇,仲當自己係𡃁妹玩玩下呀?成日唔嗲唔吊咁,如果唔係我同你老豆幫你,你以為自己仲可以好似而家過得咁他條咩?」

潘子韻冇出聲。

周燕珊見佢沉默,語氣稍為緩和:「我哋已經縱容咗你好耐,而家都差唔多係時候㗎喇。你試下再拖多幾年吖,就算你求我我都唔知可以喺邊度搵個律師返嚟俾你呀。趁住而家仲算後生,見好就收喇。」

「你自己諗下我講嘅嘢啦。聽日下晝五點記得準時呀,我轉頭send Ann姨個仔張相俾你。」見潘子韻仲係冇聲氣,周燕珊都冇再繼續講落去,匆匆交待幾句之後就收咗線。

潘子韻放低電話,過咗好耐先至回過神來。

周燕珊嘅說話好難聽,但佢的確係講中晒。

潘子韻而家之所以過得咁舒服都係靠屋企人幫,如果冇咗佢哋,佢根本一無是處。

佢唯一攞得出手嘅就只有自己嘅外貌。

但過多幾年,佢可能連呢個優勢都會失去埋。

到時候嘅潘子韻仲有啲咩剩低?

其實潘子韻一直都清楚呢個問題,只係佢刻意忽視。今日俾周燕珊咁直接指出嚟,佢根本冇辦法反駁,亦冇得再逃避。

呢個時候,電話「叮」一聲咁響起。

係周燕珊send message嚟。

潘子韻拎起電話一望,只見對方send咗張相嚟,相中人係一個着住西裝嘅男仔,其貌不揚。

「聽日記得提早少少去等人哋。」周燕珊不厭其煩咁再三提醒。

潘子韻望咗張相好耐。

最後佢緩緩咁喺電話嘅鍵盤度打字。

「好」
文啊
咁早更文竟然0人和應
忠實粉絲here
你唔計 你係狗
屌 以後用不推文算
因為預咗凌晨先有
24歲都唔係好急啫 而家3X都有market啦
睇小我
非 凌晨更係腩腩嘅習慣
有啲短喎 加更不?
咁不如更新主角示意圖(連律師
潘鳳老豆老母其實都算錫佢
瞓覺有文睇
終於甩p
可以瘋狂負皮月南啦
想知律師有幾咁其貌不揚
痴鳩線
我都係因為咁先想要示意圖
林作咁嘅樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞