遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
以後見你特別多分句嗰陣就知咩事
大家咁話啦
突然諗起,以前中學冇連登account冇得出膠post,我係去學校嘅facebook secret page度匿名投稿出膠post

點知一出個個都問係咪我嚟,因為勁多!?呢啲標點符號(我嗰陣好鍾意用)

我去寫文了 凌晨見
14.

自第一日返工起,張正楠就毫不客氣、孜孜不倦咁對潘子韻進行剝削。

每朝早張正楠都會準時十一點出現喺書店,喋喋不休咁指揮潘子韻重新做過啲清潔。佢對於書店嘅整潔度簡直係吹毛求疵到一個極點。潘子韻日日都俾佢點到氹氹轉。

神奇嘅係,張正楠每日都可以搵到一個新嘅理由去叫潘子韻清潔多次。呢樣嘢其實都幾令潘子韻佩服。

「抹一抹書櫃頂啦,上面應該好多塵,萬一啲客人有鼻敏感點算?!」

「個門柄有好多手指模呀,順便抹埋吖。」

「呀,拖多次地添吖,我要見到撻地係立立令嘅。」

「……」

我都想省到你立立令添呀。潘子韻咬牙切齒咁諗。

潘子韻先返咗書店一個禮拜就已經攰到覺得自己好似返咗一個月工咁。

每朝睡眼惺忪咁出門嘅時候,一諗到對面屋嘅人呢個時間仲係舒舒服服咁喺張床度瞓緊,潘子韻嘅眼神就瞬間銳利得彷彿要將對面屋緊閉嘅大門射穿。

明明見工嗰陣已經扮晒慘咁㗎啦,點解佢仲咁忍心將我用到盡?仲未知自己已經暴露咗嘅潘子韻百思不得其解。

平時潘子韻喺舖頭忙住應付啲客人嘅時候,張正楠就優哉游哉咁坐喺梳化度un un腳睇書。

只有見到潘子韻真係分身乏術嘅時候,張正楠尊貴嘅身軀先至會短暫咁離開舒適嘅梳化,然後慢悠悠咁行去收銀度幫手收錢。

當潘子韻向佢抗議嘅時候,佢仲一臉無辜咁攤手。

「潘小姐,我俾得錢請你嚟,梗係將啲嘢交晒俾你㗎啦。」

潘子韻俾佢咁無賴嘅態度激到紮紮跳。

同佢好嬲好嬲講唔出嘢嘅模樣相反,張正楠嘅表情好輕鬆。

「辛苦呀?咁辭職做返圖書館part time囉。」

本來潘子韻的確有想放棄嘅念頭,但俾對方咁樣點破,佢嘅好勝心又被激起。於是佢強忍怒意,對張正楠擠出一個惡狠狠嘅微笑:「唔、辛、苦。」

至少都要捱過一個月先辭職啦……佢心諗

「咁就得喇,快啲去抹窗啦。」張正楠滿面笑容咁再次行去佢張梳化度坐低。

「……」

不過好彩,張正楠仲未算完全喪失人性。對於某啲比較麻煩嘅工作,佢都會同潘子韻一齊完成嘅。

書店間中就會有新書到,而處理呢堆新書嘅工作冇可能靠一個人就輕易完成。

每當呢個時候,張正楠就會大發慈悲咁取消朝早清潔書店嘅任務,淨係叫潘子韻專心同佢一齊處理啲新書。

佢哋會一齊輸入新書資料,然後將書搬入倉庫,最後將新書上架。

「你以前都係一個人做晒所有嘢㗎?」第一次搞掂成批新書之後,潘子韻攰到死,不禁喘住氣問張正楠。

「係呀。不過都冇乜嘢嘅,係進度會慢啲囉,同埋冇辦法所有嘢都盡善盡美。」張正楠回答,然後又補充:「所以真係好彩請咗你幫手咋,而家成間書店都乾淨咗好多添呀」佢不懷好意咁笑。

望住佢嘅笑,潘子韻無奈之餘又忍唔住有少少心跳加速。

雖然佢有時好仆街,但呢個笑容又幾charm……

不愧係我睇中嘅男人……

諗到呢度,潘子韻窒咗窒。

呢個時候,佢先醒起雖然自己每日都仲係化行妝咁返嚟書店,但俾張正楠糟質咗咁耐,其實佢已經將勾引對方呢件事拋諸腦後。
因住自爆呀腩
我好似有啲鍾意咗個男主角
張正楠勁似Brian Cha
:唔鍾意呀??Quit囉!!
應該唔會
咁鍾意抖S
Brian Cheung
S我啦張正楠
Live
新讀者lm
Hi
想喺度統計下有幾多人睇呢個故請㩒正/負評
p牌無得負評腩
快啲甩p幫我推文
甩p 推文
甩p 負評腩
屌你老母
你好,你是作者嗎
請問點解讀者們會叫你做腩嘅

因為佢哋short short地
你追番佢之前sweet故comment就知㗎喇
我原本都叫佢樓主 慢慢就叫咗做腩
佢腩大過波
係因為樓豬經常食宵夜嗎
世上竟然有如此奇特嘅人!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞