遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
好撚眼瞓 再見大家
腩哥做得好
逼臭雞讀書
說好的兩篇呢
不要太強求
腩郁隻手指都要抖大氣
成日都見到張正是咪正常
唔緊要 提提你係星期兩篇,另外星期四冇話唔更
??
不是
唔啱聽就扮聽唔明
仲有一個鐘就過星期三,聽講玩truth or dare唔守規矩既人成家都會變成米芝蓮
腩,是否會有文
每晚都會入嚟睇吓會唔會有文~
是兩篇嗎?
多謝支持
不是
29.

放工嗰陣,潘子韻一樣係同張正楠一齊返屋企。

臨入屋之前,張正楠擰轉頭再三提醒:「記得睇本書。」

潘子韻真係好想攞本書出嚟一嘢車落佢塊面度。

但佢諗咗諗之後,都係覺得算數。

鬼叫張正楠係老細咩。

不過,當潘子韻沖完涼出嚟,就已經將睇書嘅事拋諸腦後,開始癱喺床上㩒電話。

直到電話無啦啦震咗下,緊接著一個message出現喺螢幕上方。

「無良老闆黑心業主:睇咗書未 我聽日會問你書入面啲情節」

潘子韻冷笑一聲,鎮定自若咁打字:「睇咗啦」

見到張正楠已讀,佢自信滿滿咁諗:你估我唔識google情節咩?

正當佢打算上網搵其他人寫嘅讀後感嘅時候,張正楠就好似估到佢心入面諗咩咁,又再send咗個message嚟。

「無良老闆黑心業主:唔好諗住上網search故事大綱嚟睇就算呀,我會好仔細咁問你」

潘子韻頓時諗起自己中學嗰陣嘅中文老師。

個老師成日都要佢哋交閱讀報告,所以潘子韻嗰陣好憎佢。

最後,潘子韻崩潰又暴躁咁衝出廳:「得喇得喇我睇喇!」

佢諗極都唔明究竟點解張正楠咁得閒督促個員工睇書。

佢心情鬱悶咁坐喺梳化度,認命咁打開咗本書嘅第一頁。

但佢仍然係諗住好粗略咁望下本書就放低,當係交差。

最多聽日同張正楠講話我睇到瞓着咗囉。佢覺得自己幾醒目。

不過,幾分鐘後,隨著故事情節漸漸推進,潘子韻開始有啲移唔開目光。

個故事又幾得意喎……

佢喺不知不覺間變得聚精會神,逐漸投入咗喺書中嘅世界。

時間一分一秒咁過去,潘子韻冇放低過手上嘅書,就連坐姿都冇乜點變過。

睇到中間嘅時候,佢心急如焚咁放低咗本書,轉而攞起身邊嘅電話打字。

「兇手究竟係邊個,係咪個老師?!」

等咗一陣,張正楠終於覆佢:「而家幾點呀小姐……」

潘子韻呢個時候先至望一望手機螢幕上方顯示嘅時間。

原來已經凌晨一點……

佢再次低頭打字:「究竟係咪個老師啫 佢好可疑喎 定係個畫家?」

張正楠已讀咗。

十幾秒之後,佢send咗段錄音過嚟。

潘子韻滿懷期待咁㩒咗播放。

張正楠好明顯係俾潘子韻嘅message嘈醒咗,因為呢刻佢嘅聲音比平時低沉,語氣亦有幾分疲憊。

「唔係呀,個死者係自殺㗎,佢檢查自己支槍嗰陣唔小心開咗火射死自己。」

「???」潘子韻覺得呢個死法勁無厘頭。

幾秒後,張正楠又再send咗個錄音嚟。

「講下咋,你自己睇啦。」佢嘅聲音疲倦中又帶有笑意。

「。。。」潘子韻頭先有一下真係信以為真。

點解佢呢排咁鍾意撚鳩我?!佢𥇣住部電話,幻想自己喺度隔住個mon𥇣住張正楠。

呢個時候張正楠已經offline,潘子韻唯有放低電話,專心咁睇埋淨低嘅內容。

佢真係好好奇個兇手係邊個,如果今晚唔睇晒本書佢會瞓唔着。

又過咗一段好長嘅時間。

潘子韻睇到結局嗰陣先至恍然大悟,發現作者原來已經一早埋下唔少伏筆,但自己頭先完全唔為意。

佢心滿意足咁放低書。

望一望時間,而家已經三點幾。

佢放低書之後先發現自己其實好眼瞓,但佢嘅精神仍然好亢奮。

好好睇!

潘子韻呢刻總算感受到少少其他人所講嘅睇書嘅樂趣。
潘鳳開始有長進
再咁落去可以考慮唔叫佢潘鳳
牙楠訓練女主睇多啲書好俾番多少內涵
臭雞會睇書,世界末日了
靚女有內涵仲得了嘅
想同牙腩瘋狂睇書(非本故事作者)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞