遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
阿楠呢招幾高
善用權力架構分享自己鍾意嘅嘢俾女主
唔俾
今晚冇文 我要去o night
關你咩事
我係張正楠嘅監護人
你year1?
即係諗住食組仔
好撚肚餓呀屌 走得未
當減下肥啦
因為你有腩
第一次覺得你慘
抵啦
唔好講
抵啦
試下講
都係為咗減腩
收皮
抵你老母
今晚有文?
腩(已潛)
聽日先出文
唔好啦 都咁多日冇出
本身你話開sem之前會結局添
係咩我唔記得喇喎
30.

潘子韻捱夜睇書嘅結果就係第二日返工冇精神。

「嘩,喪屍呀?」張正楠俾潘子韻面上嗰兩個勁明顯嘅黑眼圈嚇咗一跳,好唔客氣咁講。

潘子韻眼瞓到連反駁都懶,只係拖住緩慢嘅腳步行去收銀嗰邊坐低。

下晝,當見到送貨嘅車停喺書店門前嗰陣,坐喺收銀嘅潘子韻覺得自己個頭開始隱隱作痛。

呢一日係新書送到嘅日子,意味住潘子韻同張正楠又要執書喇。

偏偏係今日……潘子韻忍唔住打咗個好誇張嘅喊露。

佢抬手扶咗扶額,然後認命咁企起身,打算行去開門俾捧住幾箱書嘅送貨工人。

不過張正楠嘅動作比佢更快。

喺潘子韻仲未企起身嗰陣,張正楠已經快步行咗去門口,然後擰轉頭示意佢坐返低。

唔使佢郁,潘子韻當然係求之不得,所以佢即刻聽話咁坐返低。

「照擺入去下話。」送貨嘅工人唔係第一次送書過嚟,所以一入門口就熟門熟路咁行咗去倉庫嗰邊。

「係呀,唔該師傅。」張正楠跟喺佢哋後面。

送貨工人離開後,潘子韻同張正楠就係時候着手處理新書。

於是潘子韻企起身,準備好工作。

點知張正楠叫佢坐返低。

「而家咁多客喺度,都係唔好搞住喇,你專心收錢啦。」

「哦。」潘子韻疑惑咁環顧四周。

呢刻並唔係高峰時期,書店其實算少人。

但老細話唔搞就唔搞啦。潘子韻冇放喺心上。

夜晚,放工時間都未到,張正楠就叫潘子韻自己走先。

「你頭耷耷咁,一陣啲客唔知嘅分分鐘以為我壓榨員工添呀。你走先啦,我執埋啲手尾就走。」

雖然覺得奇怪,但眼瞓咗全日嘅潘子韻一聽到呢句就有如啱啱放監嘅囚犯咁,好識趣咁即刻攞袋走人。

有得早走梗係走啦。佢心諗。

呢晚潘子韻一返到屋企就即刻沖涼瞓覺。

佢一邊沖涼一邊對自己發誓以後唔會再捱夜。

真係開始老喇……

因為實在太攰,幾乎係喺個頭一掂到床嗰刻,潘子韻就即刻瞓着咗。

係喎,張正楠好似仲未問我本小說嘅情節……

臨瞓着前,佢迷迷糊糊咁諗。

由於今次瞓足成晚,潘子韻第二朝起身嗰陣覺得自己終於都精神返啲。

佢神采奕奕咁到達書店,然後哼住歌咁打開倉庫門,打算趁而家處理定一部分新書先。

等一陣張正楠返到嚟再一齊執書,分分鐘可以喺開舖前搞掂!潘子韻滿意咁喺腦海中快速盤算。

潘子韻諗得太過投入,所以當佢打開門,見到琴日被隨意放置喺倉庫地下嘅幾箱新書消失咗嗰陣,第一反應竟然係覺得啲書俾人偷咗。

唔係。佢好快回過神來,然後行返出去,轉而認真審視書店內嘅書櫃。

果然,琴日先到嘅新書此刻已經整整齊齊咁被安置喺專放新書嘅書櫃中。

望到此情此景,潘子韻忍唔住窒咗窒,一個猜測浮現喺腦海。

唔通張正楠見我琴日太頹,所以唔叫我幫手,而係自己一個執好晒啲書?
Sweet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞