遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
屌你老母
邊間教會
係嘅各位網友
腩已成功破戒

腩示意圖
巴打很有心
有圖必須正皮
屌你老母
收嗲啦
你更文我咪收嗲
屌你啦
掛住上水屌老母都唔出文
push
26.

喺張正楠再三保證自己會出返糧俾佢之後,潘子韻終於都肯留低。

張正楠入房冇耐之後就瞓着咗,而潘子韻就打算趁佢瞓覺嘅時候帶小黑出街,完成放狗嘅任務。

可惜天不從人願,正當潘子韻幫緊興奮嘅小黑戴頸圈同狗帶嘅時候,客廳嘅玻璃窗傳嚟一陣啪嗒啪嗒嘅雨聲。

一開始雨聲好微弱,潘子韻仲以為自己聽錯咗,但幾秒鐘後,雨聲就開始慢慢變大,雨珠拍打玻璃窗嘅頻率變得越嚟越密集。

「好彩未出門口啫。」潘子韻望住窗外突然轉陰嘅天空自言自語,然後除咗小黑嘅頸圈同狗帶。

小黑好似唔明點解無啦啦又冇得出街咁,佢不斷喺門口徘徊,彷彿喺度催促緊潘子韻。

「冇呀,落雨呀。」潘子韻嘗試同小黑解釋。

見小黑仲係唔理佢,佢決定開大技:「食唔食嘢呀?」佢特登加重「食嘢」呢兩個字嘅語氣。

果然,話音剛落,小黑就fing住尾咁跑向佢。

「真係蠢......」潘子韻嘅語氣似係滿意又似係嫌棄。

放狗嘅計劃因為天氣問題而中斷,餵狗買飯呢啲工作又太輕鬆,潘子韻唔好意思淨係做呢兩樣嘢就白逗全日人工,所以決定幫張正楠間屋清潔下。

話就話清潔間屋,但其實亦只限客廳範圍,而且因為張正楠屋企尚算乾淨,潘子韻都唔諗住大搞,只係吸下塵拖下地。

張正楠屋企並唔多嘢,客廳除咗電視同梳化之外,最大嚿嘅家具就只有電視機隔離嘅一個木質書櫃。

拖完地之後,潘子韻將目光放喺書櫃上,決定順手抹埋書櫃。

抹書櫃嘅時候,佢掃咗一眼入面嘅書,有啲好奇張正楠平時會睇咩書。

仔細端詳咗幾秒後,佢發現書櫃入面嘅書大部分都係書店有嘅。

不過,喺一堆熟悉嘅書名入面,潘子韻亦輕易咁從中發現咗幾本睇落格格不入嘅書。

嗰幾本書放咗喺書櫃嘅下層,書脊有少少塵,睇嚟已經有一段時間冇被翻閱過。

全部都係同會計相關嘅書。

呢個時候,睡房傳嚟拖鞋喺地上移動嘅聲音。

張正楠好似已經起咗身。

潘子韻回過神來。見書櫃已經抹得差唔多,佢就停咗手。

過咗一陣,睡房門打開咗,張正楠喺入面行出嚟。

可能因為瞓咗一覺,佢個樣都精神咗,望落冇今朝咁虛弱。

見張正楠準備行出廳,潘子韻連忙叫停對方。

「我啱啱拖咗地,撻地仲未乾呀!」

張正楠冇問潘子韻點解會無啦啦拖地,只係轉身返入房。

等到地下終於乾咗之後,張正楠就穿過客廳行入廁所洗漱。

喺廁所出嚟之後,佢問坐喺梳化上嘅潘子韻:「點解你會拖地嘅?」

潘子韻答:「頭先落大雨,我冇帶阿炭落街,咪幫你吸塵拖地補返數囉。」

張正楠點頭,然後望出窗。

呢個時候嘅雨勢同頭先比已經細咗好多,但仍然冇停嘅跡象。

佢沉吟半刻,然後開口:「咁你一陣唔好落去買飯喇,我哋叫外賣啦。」

唔使冒雨去買飯,潘子韻自然係求之不得:「好呀,咁而家仲有冇嘢要幫手?冇嘅話我返對面瞓陣先。」而家到佢覺得眼瞓。

「好。」

一返到自己屋企,潘子韻就即刻落妝同沖咗個涼,然後先至上床瞓覺。

結果佢呢一覺直接就瞓到下晝兩點,仲要係俾張正楠打嚟嘅電話打斷嘅。

聽電話嗰陣,潘子韻有少少唔好意思。明明病嗰個係張正楠,結果佢自己仲爛瞓過個病人。

「起身喇,我準備叫外賣。」電話另一端嘅張正楠言簡意賅。

「哦。」潘子韻睡眼惺忪咁起身去刷牙。

起身嗰陣,佢無意中望向窗外,見到啲雨唔知由幾時開始又變返大。

睇嚟今日真係唔使旨意放狗。

過咗一陣,張正楠屋企嘅門鐘響起。

張正楠開門嗰陣見到嘅係素顏、着住睡衣、踢住拖咁企喺門口嘅潘子韻。

佢窒咗窒,然後打量潘子韻嘅打扮。

潘子韻唔覺得着住睡衣過嚟張正楠屋企有咩唔妥。

佢嘅諗法係,還掂佢今朝都見過張正楠嗰個病到好殘嘅樣,咁佢而家着得頹啲都冇所謂啦。

而張正楠望咗佢幾秒後終於開口。

「你幾歲?」佢笑緊嘅係潘子韻身上嗰套Melody睡衣。

「關你咩事啫。」潘子韻反咗個白眼,望都唔望張正楠,徑自行入屋內。
點解對楠楠咁客氣
直接屌佢老母
啱㗎喇,得閒要恥笑下潘鳳先得
你真係潘子韻hater嚟
憎臭雞係人之常情
終於有文
腩快過屎絲
咁快live咗
女仔著睡衣個look其實好正
Ff too much
米芝連咁
你著就算數啦,車軚人咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞