遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
開定先,唔知幾時更

簡介:

當喺愛情道路上所向披靡嘅潘子韻遇到對佢嘅魅力不為所動嘅張正楠,佢就應該要意識到呢個人將會係佢嘅剋星,應該要遠遠避開對方。

但心高氣傲嘅佢冇。

於是玩遍天下無敵仔嘅潘子韻最後成功咁玩埋自己。

(喜劇嚟,冇sad位)
新po留名
之後會喺penana同步更新

https://www.penana.com/story/102613
頭三
變頭五
笑死
留名 腩好多故
Lm
這邊呢
我應該會寫好晒先開始更 (目前寫到第二章
屌,一邊更一邊寫算,一冇更文壓力就進度極慢
1.

潘子韻悠閒咁坐咗喺一間餐廳度等嘢食到。

雖然知自己唔會食得晒,但佢仍然好豪咁叫咗個二人份量嘅斧頭扒餐。

頭先店員話斧頭扒餐要等最少二十分鐘先上。

潘子韻耐心咁等待,間唔中攞起部電話碌幾下。

再等咗一陣,佢叫嘅餐終於到咗。

而家係lunch time,好少人會叫呢個餐,所以塊斧頭扒上到嚟嗰一刻,隔離檯啲人都忍唔住好奇咁望過嚟。

潘子韻冇理其他人嘅目光,自顧自咁打量面前嘅食物。

果然係二人餐,嚿斧頭扒勁大塊。牛肉微焦嘅表面冒着熱氣,香氣四溢。斧頭扒旁仲有啲薯菜。

面前嘅食物賣相好吸引。就算潘子韻本身並唔肚餓,此刻佢都忍唔住吞咗啖口水。

但佢冇急住食,而係攞起自己部電話對住個餐不停變換住角度咁影相。

影完相,佢揀咗張最滿意嘅post咗上instagram。

佢先出咗post冇耐,好快就已經有一堆人like同comment。

「邊度嚟?」

「同邊個食」

「😋😋😋」

「想睇你樣多啲」

潘子韻隨手碌下啲comment,見到大部分都係正面嘅,間中夾雜住狗公留言。

睇咗一陣,佢終於滿意咁放低電話,開始大快朵頤。

斧頭扒好好食,又腍又入味,令潘子韻心情愉悅。

只係食咗冇耐,就有一個麻煩搵上門。

「臭閪!」隨住一把女聲嘅怒斥,一杯冰冷嘅水迎面向潘子韻潑來。

佢仲未意識到發生咩事,就已經被凍水淋到成面都係。

部分冰冷嘅水珠沿住佢嘅衣領流入佢胸前嘅皮膚,帶出一片寒意,與之相反嘅係潘子韻內心生出嘅怒火。

佢係咪有病?

呢邊咁大嘅動靜已經吸引咗附近嘅人注意,佢哋全部都八卦咁望晒過嚟呢邊。

「勾人老公係咪好開心呀?爽唔爽呀?」面前嘅女子胸脯激烈咁上下起伏,表情憤怒得好似想食咗潘子韻落肚咁。

附近嘅食客一聽就知道有花生食,於是就更加留心咁豎起耳仔偷聽。

此刻嘅潘子韻成面濕晒,但因為佢容貌太出眾,呢刻嘅佢望落雖然有少少狼狽,但同時竟有幾分我見猶憐之感。

好彩我個妝防水啫。到咗呢啲時候,潘子韻最關心嘅依然係佢個妝。

佢攞起檯邊嘅紙巾輕輕印乾面上滴落嘅水珠,努力抑制住自己心中嘅怒意。

佢先唔想好似個潑婦咁同個女人鬥大聲鬧交。

然後,佢深吸一口氣,朱唇輕啟。

「阿葉太,」潘子韻嘅聲音好溫柔,但字裏行間卻係滿滿嘅譏諷:「係葉生係咁主動搵我咋喎,你與其咁得閒嚟搵我麻煩,不如諗方法箍實自己老公先啦。」

話一出口,隔離檯一直偷聽緊嘅中年女人倒抽咗一口涼氣。佢毫不掩飾自己嘅鄙夷咁望住潘子韻。

而周遭本來就有意無意咁打量緊潘子韻嘅目光亦頓時變得更灼熱,就好似聚光燈咁打喺佢身上。

「你……你知唔知醜㗎?」面前嘅女人冇諗到潘子韻會咁厚面皮講啲咁bitch嘅嘢,頓時激到面色漲紅,胸口嘅起伏更加劇烈。

頭先潘子韻口中嘅葉生其實係佢之前租屋嘅業主嚟,因為見潘子韻靚女,所以成日借啲無關緊要嘅小事搵佢。連維修電器、通渠呢啲嘢葉生都自動請纓幫手。

潘子韻自然樂於應酬佢。

嗲幾下就可以有個任勞任怨嘅免費勞工,葉生又開心,佢又開心,何樂而不為?

抱住雙贏嘅諗法,潘子韻同葉生send message都帶點flirt嘅意味。

不過後尾潘子韻發現葉生好似對自己越嚟越認真,所以佢嚇到一完約就話唔再租。

葉生有問過佢點解唔繼續租呢度,佢淨係以自己要返屋企住為由推搪過去。

喺上個禮拜交返間屋俾葉生,攞返訂金之後佢哋就冇乜聯絡。

期間葉生有whatsapp搵過佢幾次嘅,但潘子韻都只係愛理不理咁hea覆。

而家睇嚟,葉太應該發現咗佢同葉生之前嘅對話紀錄,所以今日撞到佢先至發晒茅咁。

潘子韻冇興趣再留喺度任由其他人睇自己熱鬧,於是佢冇再理葉太,徑自叫咗一直企喺不遠處食花生嘅侍應過嚟。

「埋單唔該。」

一開始葉太有試圖攔住佢,但喺佢威脅話會報警同告佢之後又縮返手。

俾完錢之後,潘子韻頭也不回咁走人。

鬧劇嘅主角之一走咗,已經冇嘢好睇,餐廳又再次回復返正常。

餐廳嘅另一個角落坐咗兩個男人,佢哋都同其他人一樣,目睹晒啱啱發生嘅呢場鬧劇。

「條女都幾勁喎,搶咗人老公仲咁理直氣壯。」其中一個着住裇衫嘅男人開口,然後又頓咗頓:「不過佢又真係幾正嘅……」

而坐佢對面嘅男人聽到呢番說話之後只係笑咗笑,不置可否。
不定期更新
發現我偷偷地更咗呢個故嘅先係我最忠實讀者
路過
決定等你更完先再一次過睇
咁我諗要下年見
留名
腩腩係要比人鞭打下
不是的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞