遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
準備緊寫囉咪
挑戰瞓喺度打
唔計
😦😦😦
一開始以為個腩係收埋d食物
到最後發現個腩除咗因為脂肪厚到可以放電腦,仲係因為層皮夠厚身夠硬淨
我腩世一
22.

「鬧咗交呀?」等張正楠收咗線之後,潘子韻忍咗幾秒,最後都係按捺不住內心嘅好奇開口。

張正楠望咗佢一眼,好似覺得佢嘅問題好莫名其妙咁:「無啦啦鬧咩交。」

「唔係鬧交你對自己條女咁冷淡做咩啫?」

「佢都唔係我條女......」

「?!」

喺接住落嚟嘅食飯時間入面,經過潘子韻嘅不斷逼問,張正楠終於肯開金口話俾佢聽個女仔嘅身分。

原來嗰個女仔係張正楠老豆嘅朋友個女嚟。

兩個老人家有意撮合佢哋,所以就介紹咗佢哋俾對方識。

一開始,見個女仔斯斯文文,樣又唔差,張正楠都有意同對方繼續發展嘅。

不過隨着雙方之後接觸多咗,張正楠想發展嘅心思亦逐漸變淡。

因為佢發現兩個人明明都未一齊,個女仔就已經表現得勁痴身。

尤其係喺書店撞到潘子韻之後,可能係因為生出咗危機感,個女仔不停向張正楠問起潘子韻嘅嘢,又成日借啲意話要嚟書店,同時有意無意咁暗示張正楠快啲確定關係,搞到張正楠都開始覺得煩,就決定fade out。

「佢太chur喇。」張正楠最後用一句話總結。

聽完晒所有嘢之後,潘子韻爭啲忍唔住仰天大笑。

估唔到竟然係條女自爆。

雖然潘子韻而家已經唔似之前迷戀張正楠迷戀得咁犀利,但咁樣並唔妨礙佢幸災樂禍。

「不如收一收埋你面上嘅笑容先?」張正楠毫不客氣咁篤爆潘子韻。

放工嘅時候,張正楠就好似以前咁車埋潘子韻返去。

行到各自嘅屋企門前時,佢哋同對方道別。

潘子韻覺得佢哋好似已經好耐冇試過一齊返屋企咁。

「聽朝記得準時返工。」臨入屋前,張正楠習慣性咁加咗一句。

「得喇。」潘子韻反咗個白眼。

呢個就係住老細對面嘅壞處,想射波都難。

潘子韻嘆咗一口氣,認命咁低頭開門。

都係快啲返去唞下,聽朝準時起身好過啦。

「汪!」

突然,後方傳嚟一聲清脆嘅狗吠。

潘子韻知道係張正楠新養嗰隻狗。

佢擰轉頭,只見隻狗好興奮咁跑出嚟迎接張正楠。同張正楠痴纏咗一陣之後,佢又跑咗過嚟潘子韻腳邊,搖住尾好好奇咁望住面前呢個女仔。

見隻狗好似唔怕自己,潘子韻踎低摸咗摸佢個頭,諗住叫下佢:「喂......」

佢呢個時候先醒起自己根本唔知人哋叫咩名。

「阿......阿炭!」潘子韻最後求其噏咗個名。

點知隻狗即刻搖尾搖得更激烈,好似好開心咁。

唔通咁都估中?潘子韻心中一動。

其實個名都幾襯佢喎。望住面前呢隻黑猛猛嘅狗仔,潘子韻突然對自己啱啱亂改嘅名極為滿意。

「你咪亂幫人改名啦。」呢個時候,一直企喺隔離嘅張正楠終於忍唔住開口,打破咗潘子韻嘅幻想。

「咁你又幫佢改咗個咩名咁巴閉呀?」潘子韻手上摸狗嘅動作冇停止,抬頭好似挑釁咁望向張正楠。

「......小黑。」

「......」真係唔知邊個似亂改多啲。

就係咁,潘子韻嘅生活重回正軌。

自從佢重新返嚟書店之後,張正楠就對佢變得更加寛鬆,幾乎冇再挑剔過。

就算朝早檢查清潔狀況,都只係簡單望一望就直接開舖。

「嘩張生你而家終於似返個人。」察覺到佢嘅轉變,潘子韻有次忍唔到口講咗句。

「你想嘅話我都可以嚴格啲㗎。」張正楠面色不變,斜眼望佢。

潘子韻動作猛烈咁瘋狂搖頭。

除此之外,潘子韻仲發現咗樣嘢。

而家同張正楠熟咗之後,佢發現自己冇咗一開始嗰種一定要將對方追到手嘅鬥志。

其中一項證據係佢變得越嚟越淡嘅妝容。

而家嘅佢寧願瞓多陣都唔想早起化妝。

不過,因為間唔中都會有客人搵佢影相,佢都仲未敢素顏返工。

其實而家咁樣都唔錯吖。

潘子韻好滿意目前嘅生活。
????
仲以為隻狗叫小潘
潘狗張狗
可以養條魚叫佢張魚
主人係張正楠
隻狗應該叫小腩
咁大腩係who
你入小欖啦
你樓上我樓上嗰個
唔屌姐
但可以串鳩fans
腩寫文/挑戰會走數
食嘢都會走素
感覺好似好難將佢哋兩個拉埋一齊咁
少少
叫做不寧
因為雞犬不寧
LM觀察腩忍耐力 + 喺小器簿mark低走數日
我反而覺得呢章幾sweet
0/10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞