遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
今晚冇文
又辜負讀者
祝你飲水同呼吸都會肥
垃撚垃想斬鳩你
你自推文推飽佢啦
唉 幫你推下啦
快啲更文
無文
又甩 唔撚再推文
凌晨見
寫緊未
24.

潘子韻同Derek去咗一間清吧。

潘子韻自知唔飲得,所以佢淨係叫咗杯水果茶,諗住慢慢飲足成晚。

而Derek就相反,叫咗勁多酒。啲酒一嚟到,佢就開始狂灌。

可能係因為醉咗佢先有勇氣喺潘子韻呢個唔熟嘅人面前將自己嘅煩惱呻晒出嚟。

「其實我同我男朋友分咗手。」

Derek嘅酒量應該唔係好過潘子韻好多,同埋飲得太急,所以佢只係飲咗一陣,眼底就有明顯嘅醉意。

Derek嘅故事其實並唔複雜。

一個生於中產家庭嘅男仔,中學畢業後被外國名牌大學嘅法律系錄取,讀完大學之後喺當地就業,做咗幾年嘢之後喺屋企人要求下回流返香港。

有個咁叻嘅仔,屋企人自然係好滿意啦。

唯一一樣令佢哋唔放心嘅係Derek嘅感情狀況。

Derek喺外國咁耐,佢哋都冇聽過個仔講話有拍拖。而隨住Derek年齡漸長,屋企人都開始關心Derek嘅婚姻大事。

尤其係Ann姨,佢間唔中就有意無意咁提起自己想睇住Derek娶老婆同想抱孫嘅願望。

但Derek根本冇辦法滿足屋企人嘅期望。

佢由中學開始已經知道自己係鍾意男仔,只係一直冇同任何人講,直到佢喺外國遇到佢嘅男朋友。

同男朋友一齊嘅期間,Derek內心一直好煎熬,一邊覺得甜蜜,一邊又覺得內疚。

佢覺得好對唔住自己嘅屋企人,尤其係佢阿媽。

而喺Derek決定回流香港嘅時候,佢嘅外國男朋友有提出過long d,但俾佢拒絕咗,因為佢知道自己冇可能一直同呢個男朋友一齊。

「我終有一日要好似正常人咁成家立室……」醉醺醺嘅Derek表情迷惘咁講。然後佢身體一側,直接喺自己個位度瞓着咗。

望到佢咁樣,潘子韻嘆咗口氣,然後起身去埋單。

埋完單返嚟,潘子韻拍咗拍Derek。

「喂,起身喇。」

但對方毫無反應。

潘子韻自己一個唔夠力抬走Derek,所以佢叫咗個男待應幫手抬Derek上車。

望住喺車入面熟睡嘅Derek,潘子韻有啲頭痛。

因為佢唔識揸車,冇辦法送Derek返屋企。況且佢只知道Derek都同佢一樣係自己喺出面住嘅,但佢哋根本未熟到知道對方地址。

企喺度思考咗一陣之後,潘子韻決定直接將Derek連人帶車咁留喺原地,自己就返屋企。

男人老狗唔怕啦......潘子韻可以話係心安理得咁離開。

返到屋企,潘子韻摷緊鎖匙準備開門之際,對面屋突然傳嚟一陣響動。

潘子韻擰轉頭一望,發現對面屋嘅門緩緩咁打開。

「返嚟喇?」門內嘅張正楠好隨意咁同潘子韻打咗聲招呼,然後行咗出嚟:「我諗住去食煙。」

「哦。」潘子韻不以為然,開咗自己屋企門之後就同張正楠揮手道別:「聽日見喇。」

「嗯。」張正楠漫不經心咁應咗聲。

結果第二朝潘子韻喺書店搞完清潔之後,等到開舖時間都未見張正楠嘅身影。

自從佢入職到而家,張正楠一向都好準時咁喺開舖前出現,所以今日佢到開舖時間都唔見人係一件好奇怪嘅事嚟。

潘子韻打電話俾張正楠,對方過咗好耐先聽佢電話。

「喂......」張正楠嘅語氣聽落似係未瞓醒。

但潘子韻就嚇咗一跳,因為張正楠呢刻把聲係極沙啞,仲帶有濃濃嘅鼻音。

「張正楠你病咗呀?」
終於有文
得一篇?
梗係啦
push
Derek同楠楠
咁可以係書店同derek
文呢
腩哥好嘢!
沒有
我唔多講 你自己睇負評數
你以後自己推文啦
唔追了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞