遇人不淑——高傲女神搬起石頭砸自己隻腳嘅故事

991 回覆
92 Like 100 Dislike
Wtf
要唔要搽埋牛油先交
唔信
屌你
好睇
多謝
36.

有時撞啱張正楠心情好,佢會喺屋企煮飯,仲煮埋潘子韻嗰份,叫佢食埋先返過對面。

潘子韻自然樂於留低啦。

為咗禮尚往來,亦為咗挽回自己喺張正楠面前已經所剩無幾嘅形象,潘子韻好踴躍咁話要幫手洗碗。

張正楠梗係唔會同佢客氣。

「打爛我啲碗要賠㗎喎。」佢一臉緊張咁提醒,好似真係好驚潘子韻打爛佢啲碗咁。

換嚟嘅係潘子韻嘅白眼。

自此之後,佢哋兩個培養咗默契,每次都係張正楠煮飯,潘子韻洗碗。

搞到潘子韻成日不由自主咁幻想佢哋係一對同居緊嘅情侶。

直到有一日,潘子韻洗洗下碗隻手跣咗一跣,緊接住佢手中嘅碗就跌咗落地。

隻碗係陶瓷做嘅,接觸到地面後頓時四分五裂。

潘子韻即刻踎低,想執起散落一地嘅陶瓷碎。

「有冇事?」廚房內嘅乒乓作響驚動咗出面嘅張正楠,佢急急腳咁行入嚟。

見潘子韻踎咗喺度將手伸向地下,張正楠即刻喝住佢:「唔好掂!」

潘子韻嚇咗一跳,即刻停止動作。

之後,張正楠叫咗佢出廳,自己就攞掃把掃乾淨地上嘅殘骸,仲順手洗埋淨低嘅碗。

「靠你呢個大小姐真係唔掂呀。」佢誇張咁嘆息。

雖然張正楠把口就笑緊潘子韻,但喺發生突發嘢嘅當下,張正楠第一樣做嘅嘢就係幫手收拾殘局。

潘子韻而家每深入了解張正楠多一分,對對方嘅好感就又提升咗一分。

之後嘅日子入面,潘子韻依然成日走去張正楠屋企。

佢自己嘅動機不純,而張正楠喺呢段時間入面好認真咁同佢討論本書嘅內容。

於是,到咗讀書會當日,潘子韻竟然都做到侃侃而談,喺小組討論環節踴躍咁發表自己嘅見解。

話係自己嘅見解可能唔係咁準確,因為佢講嘅內容大部分都係張正楠之前向佢提出過嘅。

當然,佢都有按自己嘅理解加少少嘢嘅。

「係喎,你唔講我都諗唔到個主角喺呢個時候可能會有呢個動機。」面對其他人對佢嘅讚嘆,潘子韻面不紅心不跳咁欣然接受。

「冇呀,純粹係我睇到呢段嗰陣覺得佢嘅行為好特別,所以先係咁翻睇研究啫。」佢微笑回應,爭少少就信咗自己講嘅嘢。

喺附近聽到晒佢哋對話內容嘅張正楠似笑非笑咁望住佢。

潘子韻不動聲色咁迴避佢嘅目光。

讀書會完咗之後,潘子韻就好似上次咁幫手執嘢。

張正楠話過今日完咗讀書會之後執埋嘢就可以收工。

潘子韻打算嗱嗱臨執好嘢,一陣叫張正楠一齊食飯。

佢一邊執嘢一邊盤算一陣嘅行程。

呢排有套新戲上咗,叫唔叫張正楠陪我去睇好呢?

呢個時候,一把女聲打斷咗潘子韻嘅思緒,把聲帶住溫柔又恰到好處嘅笑意,聽落仲有啲熟悉。

潘子韻心入面頓時警鈴大作。

佢皺住眉咁抬頭望向聲音來源,發現係上次讀書會完結後留咗喺度搵張正楠講嘢嘅女仔。

潘子韻一邊若無其事咁執嘢,一邊不著痕跡咁向相談甚歡嘅兩人靠近,想偷聽佢哋講嘢。

「都咁晏喇,不如一齊食飯啦!」佢嘅聲音對於潘子韻嚟講異常刺耳。

潘子韻望實張正楠,想睇下佢嘅態度係點。

條女係就係生得靚靚地,把聲又有少少好聽,但你唔係咁易就受下話?!

不過個女仔冇俾張正楠回答嘅機會,而係再次開口:「或者叫埋你個店員囉。」講講下,佢嘅視線突然轉咗過嚟潘子韻呢邊。

見潘子韻望緊向佢哋嘅方向,個女仔露出咗一個友善嘅微笑。

「我約緊你老細食飯呀,一唔一齊呀?」唔知係潘子韻嘅偏見定點,佢覺得個女仔根本係等緊自己拒絕佢,再順理成章咁同張正楠撐檯腳。

諗到呢度,潘子韻喺內心輕蔑咁笑咗一聲。

然後佢面帶微笑咁開口。

「好呀,咁啱我都有啲肚餓。」

個女仔首先係窒咗窒,隨即臉上又重新掛起溫和嘅笑容,不過佢嘅眼神多咗啲唔同嘅嘢。

唓,假到死。

潘子韻內心不屑咁諗。

行出書店嗰陣,趁住個女仔唔為意,潘子韻笑靨如花咁望住張正楠:「哎呀唔好意思呀老細,阻住咗你同靚女客人撐檯腳添,早知我就話唔一齊食啦。」佢一邊講一邊擺出一副如夢初醒咁嘅樣。

面對佢言不由衷嘅表演,張正楠只係挑眉望住佢,語氣驚訝:「吓?其實我本身諗住拒絕佢㗎,但見你咁積極想同人一齊食飯,就費事破壞你嘅興致啦。」

潘子韻呆咗呆,講唔出其他說話。

呢條友,擺明係特登!
推推
推推推
Push 好想睇後續
推文
頭先鬧錯腩
你已被mark小氣簿
請你食蛋糕嘅話仲mark唔mark
咩蛋糕先
勁容易俾嘢食收買
一定係嗰啲一件蛋糕氹唔掂就用兩件嚟氹
有好嘢食嘅話 腩會唔會跟人去咗柬埔寨
收皮啦蛋糕係咪fake我的
終於有文
我請M字頭雪糕, 加自助餐, 九龍灣
井多少少
價錢大約$60-80左右
好似唔錯喎!
原本留咗3個月諗住會有大把貨仔,上堂悶悶地開咗嚟睇後悔咁快live咗
從來只有你呃讀者
都有36章㗎喎係你睇得太快
呢個係正常速度
證明我地無閱讀障礙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞