Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
見你地仲講緊2000年 我係度提供多一個思路

有冇諗過重演1970年代 道指既跌同升?
1972年既頂點要1993點先回復到
背景係咩呢, 係漂亮50泡沫爆破同埋石油危機
呢樣就係我講緊嘅嘢。明明2008就係咁擺喺度,2000就係咁擺喺度,個弱點一直都知。點解之前一直唔認真看待,宜家先「開始認真諗」?個問題就係喺呢度。

希望可以提醒到大家,藉借今次機會,真係要完整咁認真諗,認真面對唔同嘅情況,唔好再心存僥倖,有意無意忽視咗一啲嘢。
你問有冇咁實有架
當時更大既背景係日本西德崛起+金本位脫勾陣痛期
而家暫時短期冇呢個問題+資訊流通改善(dotcom bubble同理)
咁你只係又返返好time the market嘅問題,講唻冇意思。
一來呢度有人唔識time或者唔想time,二來你上帝視角實啱㗎。
喺第二個時空或者真係畀鮑蛇鳩噏噏中,通漲舊年底就見咗頂,或者俄烏冇開戰中國冇封城,我都可以話你一睇錯就錯過晒,討論唻有咩意思。
長揸portfolio就係避咗呢啲因素,經過一段長時間之後再睇返個成績丫嘛。
同一個問題可能有人2020/9 - 2021/3已經wonder過
有位巴打用inverse volatility調整portfolio入足75% TMF損手爛腳添
問題係佢之後幫你頂左幾多槍?
你話唔對路quit TMF係冇問題 都係老話一句time the market有風險姐
但係長遠有冇用先?
但10年+以上 你地頂唔頂到?
僅此提供多一個思路,2000年唔一定就係最壞情況
其實我之前都只係講過一次依個方法唔應該俾新人 (因為我覺得冇將風險清楚解釋),純粹係我既睇法而唔係倡議,之後都冇再提,好坦白講我要關心都關心自己既倉先,其他人嬴輸我唔care,亦唔係走入黎做社工屌你地推廣依套野令人輸錢

同埋我上面都講左我唔覺得6/4係唔任何時期都唔work既策略,歷史上亦證明左係work,我咁耐以黎想表達既只係08年打後FED既作為扭曲左債市亦扭曲左backtest result,對上半年既走向似係市場判斷FED會將個世界推返去08年之前,如果係咁我判斷6/4都要reversal返,形成股債雙殺直至成個過程price in,跟住先會走返傳統對沖到條路

概括講我唔係反對做股債,我係反對你地唔time the market式(即係唔理context)地做股債策略
呢個係不能忽略既tail risk黎 咁樣LETF就一定冇得救
所以個po開首就叫人唔好連食飯錢應急錢都隊埋落去
你岩,但其實依個世界冇話唔time the market一定有好結果,只係so far長揸一定嬴咁

如果長遠對美帝有信仰又唔想time the market,咪長揸VOO/QQQ/TQQQ囉 (視乎個人喜好)
好老實講,如果信美帝最後輸到仆街,睇錯左都心甘命抵
但對股市有信仰走去玩股債,如果最後因為依家股債雙殺而輸到仆街,咁即係為左自己唔係特別有信仰既野(國債)而輸,咁係不明不白
唔使咁煩,跟返字面意思,跟市況去做嘅,咪叫time囉,唔睇市去做嘅,咪唔叫time。

如果佢決定停供,係本身個策略已經有條件去觸發,咁咪唔叫time。如果係睇住個市,當時當刻再考慮係唔係要停供,咁咪叫time。

咁可能有人會話,車咁你話覺得美國佬搞唔掂就會走(我係),咪又係time緊。呢個係成個投資嘅最根本嘅假設都改變咗嘅問題,如果咁都覺得係time,咁我都惟有認

利申 唔time,但完全覺得time係冇問題賺大錢,time得中嘅話
但其實依個世界冇話唔time the market一定有好結果

100%同意,我自己都一直係咁講。
不過我知我time就一定冇好結果
半導體同其他科技股唔同既地方係
成條產業鏈既每個部份都好重要
IC設計 晶圓代工 封裝 是但一樣野收皮就全部都會受影響
與其揀一間公司買 不如投資成條產業鏈
對股債嘅討論,都真係追多咗陣post先比較多,尤其係加息對債價短期同長期嘅影響

所以呢度唔少朋友其實都係informed地硬食的
訊騰巴有咩投資方向分享下?
因為兩年大牛市洗哂腦囉
decay驚晒
歷史上sh tqqq冇人會輸錢
硬食完就破頂嫁啦

TQQQ 又破頂,上一次係琴日,下一次係聽日
https://lih.kg/2579053

原來歷史上從來無一個人strong hold TQQQ到今日係輸錢
https://lih.kg/2575343

其實依家仲有無decay撚?
https://lih.kg/2407106

又硬食完一次回調,事實又又又又又再證明 TQQQ 先係有著褲嗰個 (5)
https://lih.kg/2778515
睇得台灣財演多開始認得出果堆半導台股邊隻打邊隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞