Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
今次真係一嘢篤落個portfolio個弱點到
真心之前一直冇問一個問題

其實tqqq同股債model有冇可驗證既推翻可能?例如mdd既深度同時間性都超越之前每次回調就代表成套理論已經唔再work?
sor 對巴打有印象都係最近嘅事,冇咩記憶你有話自己係邊派
其實呢個唔係一個理論

你要我求其up一個推翻可能性,我可以話美國國債default,不過可能性<1%

只不過建基於FED過去一百年調控經濟週期既方法,股債相配合係追求低波動性得黎回報唔差既人士最好選擇
define "work"
我諗可以睇股債個coefficient
搵多幾個唔work 嘅period 睇有無共同特徵

hypothetical就可以諗咩情況會股債同步
我就唔識了

但SP500 得果幾十年
以前啲cycle又鬼咁長
無乜data可以參考
農業 商品?
債仍然係flight to quality既首選
你睇efficient frontier入面債/債etf既位置就明
冇類似產品可以取代到佢
除左美國霸權變成二線以下國家(你諗下就算唔係美國 英日之類既債卷都係widely accepted)之外見唔到美債長遠無法對沖既理由

數字上可以觀察既係
- intraday correlation (即使係前排TMF比人鬧到拆天既時候 佢intraday correlation都係明顯行反方向既)
- 6/4 portfolio入面每日升跌% vs (T)QQQ 每日升跌% (我上次貼呢個數據時近半年plot出黎同過去20年差唔多 i.e. 6/4 portfolio入面每日升跌% ~= TQQQ既一半)
- 一個完整牛熊cycle之後佢efficient frontier既位置 (待觀察)

至於TQQQ本身既考量有2個
1) 美國佬長遠會唔會搞唔掂?攤番開S&P百年表現,美國佬比人話搞唔掂幾多次?1929大蕭條?1939二戰?1949中共立國?越戰韓戰?70年代滯脹?兩伊戰爭?東升西降?俄……烏?呢條問題我諗每個人心入面都有自己既答案
2) 3倍杠桿比歷史optimal leverage高係事實,亦代表長期低迷時佢會被拖死
所以我唔認為過高exposure係好事黎 60%TQQQ=180%QQQ已經好進取
之前好市果陣有人話8:2我都話唔好
當係講緊6/4先算,咁嘅話首先我會話單單抽幾個數字出唻睇,係未夠了解個策略同backtest。
除咗數字上,一個重要嘅假設就係股債反向,通漲加息會通殺呢個盲點本身已經知,亦有人提過,唔應該意外。另外呢個策略就係透過rebalance唻低買高賣,同埋提供黑天鵝保護。
再講,就算單純睇數字,MDD宜家都仲係比08年好少少,有排都未到2000年,何來推翻?

呢幾點由揀呢個策略果刻已經存在,宜家亦都冇改變,唔應該宜家先唻重新思考。
人係應該要不停思考,策略都好應該不停審視,但就係咁而已,唔應該係因為見到個市咁樣先去做。
實有人問

知加息通殺點解唔all out?
見到火車衝埋嚟唔走?
感覺依度好多人入場用依個策略係因為backtest顯示好work

而今次mdd之深同時間之長,某程度上慢慢係推翻緊成個model既validity,重新思考過成件事係好合理既事
當係講緊6/4先算,咁嘅話首先我會話單單抽幾個數字出唻睇,係未夠了解個策略同backtest。
除咗數字上,一個重要嘅假設就係股債反向,通漲加息會通殺呢個盲點本身已經知,亦有人提過,唔應該意外。另外呢個策略就係透過rebalance唻低買高賣,同埋提供黑天鵝保護。
再講,就算單純睇數字,MDD宜家都仲係比08年好少少,有排都未到2000年,何來推翻?

呢幾點由揀呢個策略果刻已經存在,宜家亦都冇改變,唔應該宜家先唻重新思考。
人係應該要不停思考,策略都好應該不停審視,但就係咁而已,唔應該係因為見到個市咁樣先去做。
實有人問

知加息通殺點解唔all out?
見到火車衝埋嚟唔走?

clear concept先…加息好似唔係元兇喎
理倫上加息係要幫經濟增長過快降溫…係利好股市既

縮表,滯脹先係通殺原因
有人話「mdd之深同時間之長」……好明顯唔係囉

淨係講64 portfolio
2000 mdd: 92%, drawdown period: 3年以上
2008 mdd: 63%, drawdown period: 1年
2020 mdd: 25%, drawdown period: 1個月
而家mdd未到2008水位 亦都只係跌左半年
只可以話backtest同實際hold實個倉個心理真係可以差好遠
當初話就話實得 真係drawdown既時候就變左另一回事
^ 上面2012~MDD寫44%點解我寫2020 mdd 25%?

2015同2018既MDD應該分別得10%同26%左右
2020MDD幾多好視乎你邊一日rebalance
reb得靚既MDD的確係25%以下 但worst case係4x%到
有人話「mdd之深同時間之長」……好明顯唔係囉

淨係講64 portfolio
2000 mdd: 92%, drawdown period: 3年以上
2008 mdd: 63%, drawdown period: 1年
2020 mdd: 25%, drawdown period: 1個月
而家mdd未到2008水位 亦都只係跌左半年
只可以話backtest同實際hold實個倉個心理真係可以差好遠
當初話就話實得 真係drawdown既時候就變左另一回事

用PV計唔到呢個?
不過呢度大部份人係用3x

所以MDD要 x3
我係用NQ100去simluate之前TQQQ既理論值
PV用180% QQQ 120% TLT -> MDD 63% from 2007/11 - 2009/2
【天台實況】韭留美原案作者投資股票又暴死了
FX戰士久留美的原案作者「でむにゃん」 在上次炒日匯大暴死虧損後, 宣布要退出FX交易投資不玩, 這次她則選擇轉投炒股票去, 不過毫無意外一如既往的是, 這次她炒的股票再次暴死了, 又虧損慘重, 隨後她在個人推特裏連發貼文, 大吐苦水叫慘 , 她目前如此情況不禁令人擔憂, 再這樣下去作者會否歩上久留美老媽, 的後塵結局去。

佢買嗰啲老母指數
超長成股同新興嘢梗係跌得廿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞