Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
如果2000年已經有TQQQ 當年山頂既朋友(折合而家$360+)仲未返到家鄉
sit out or 沽期 hedge
冇必要撈底
miss 一個升浪好過硬食一個跌浪
Join me 一齊屌TMF
我了解並我已滿十八歲
我目前都係觀望為主,增強對沖手段保住現有資本。宜家市況超唔穩定,向上向下突破然後再次逆勢都好有可能。
就算睇跌,現價又遠遠未到放心入市執平貨既時候。現金為上,等機會再出擊。有啲野有興趣買都係超小注買再睇情況,新投資標的絕不開重倉。
認得台灣個number?
00, 08年股災重現都唔係最大問題,問題係如果FED唔再大規模QE,NDX 今次熊市復甦唔似00, 08年後咁失去凌厲升勢,TQQQ recover速度會以年計大大延長
2330 2498 2888 2603 呢d實認得
其他都係要睇公司名
請講1間同ARW 同業務嘅台股
大聯大?
果然有讀書
我反而擔心係TMF recover 速度
如果長債息升多1% ~=TMF跌多50%

如果TQQQ or TMF 是但一邊見左底
月供個MDD都會穩定落黎
我覺得十年內,二十年期國債債息有機會突破5%。唔一定會實現,但目前好多因素都向住呢個方向變化同聚合緊。未來十至二十年,人類需要從呢場金融遊戲中反省自身同尋找新出路,而非不斷循環「more debt, lower interest rate」。
將科技同人類發展同金融市場繁榮連結埋一齊,本身就係一種資本主義灌輸既意識形態。未來人類可能想要擺脫呢種意識形態

Good time is over. Bad time is happening and really bad time is coming. Big debt cycle既終結,普通人難以承受,明哲保身為上。
今次納指個跌幅唔會去返2000咁多
兩者形態相似既話
NDX最多去返疫情前

而TLT唔知見底未
就目前債市預期2023/3/15 fed rate=300-325
長債息口係3%以上已經合理
但如果計埋通脹既話
長債=3%輸通脹太多
硬係覺得TLT未見底

我只可以話睇到4月既TLT 同納指大跌
真係要time the market去供
大波幅月份要避一避
2000年月供係輸在長熊大波幅持續供
(00年9月至01年9月,呢段時間既供款係倒錢落海)

"二十年期國債債息有機會突破5%。"
有機會既
1. 四十年下降勢已完
2. 因應全球化反向操作中 全球低通脹年代都結束

同埋咁啱今年係世界政治變革年
連歐洲班政客畀難兄難難左一巴右一巴打醒
全球政局/經濟個大勢轉去邊/點行
暫時無一個人預估/推算到
但法德好似訓翻
裝睡的人叫不醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞