Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
首先點解話TA無用嘅嘢係因為TA 不具備可否證性,呢樣嘢就決定咗你窮盡一身精力作無用功之事。

點解會咁講,就好似你用波浪理論去數浪。每一次都可以話自己睇錯/數錯浪 去自圓其說。

而買指數基金長揸會賺錢嘅其中一個理論就係承擔市場風險,大部分人都會同意有風險同報酬係有相關性,尤其是指數基金係被證明咗兩者係正相關。
以上理論係有清晰簡潔嘅條件去被世人證實其可否證性。
而用槓桿手段去揸ETF(TQQQ呢啲算係比較新型嘅手段)更加經過咗蒙地卡羅嘅考驗證明咗長期係WORK。

相反,TA不但不具備上述簡單嘅原則(長揸等運到+堅持投資)同時亦會考驗到個人操作心理(假如你用TA嘅方法係正回報,但係好不幸咁樣連續輸咗10次,但係第11次你會贏返晒並且多贏50%,你會唔會堅持到落去?,長揸指數可以瞇埋眼唔睇股市掩耳盜鈴直至月供日先睇市,你連呢樣都做唔到。)

另外長揸指數基金投資係建基於效率市場假說嘅基礎之上。更加有大量實證證明咗基金經理過去數十年所謂嘅超額報酬係建基於對價值,動能等因子嘅曝險而獲得。
以上嘅報酬已經被納入在beta內。
所以愈來愈難有超額報酬。

所以結論係TA係浪費時間去研究一堆所有人都知情報而該情報已經經過市場集體智慧消化並反映在其長期的股價內,去藉此獲取回報係不切實際的。當然你可以話有啲大師真係做到呢樣嘢。但係佢攞到該報酬係因為發現咗一個formula(bug in market)而自己低調地使用或者係倖存者偏差所導致。
如果TA真係咁勁,點解咁多人用TA得好少人跑到出嚟而大部分人連市場報酬都輸。
股市邊有一種方法係100% work,必賺
sh用係美股(牛市)到先簡單,港股你試下sh
用勝率去睇ta會合理好多,數錯浪咪數錯浪,數10次都錯咪用第二種
我無睇過個 strategy d detail , 我諗都係買實股黎sh, 然後定期買otm put 黎做 insurance ? 若果係咁, 直接唔使買實股同put, 而係去買deep itm call, 而strike同expiration 就直接揀返同put 一樣。
投資自己事 最緊要自己安心就ok
因為LETF 唔係用嚟儲錢,LETF 係用餘錢去買一張彩票,一張搏一個意外財富嘅開支,我相信買六合彩嘅人都預咗會輸晒筆投入金額,唔會唔中獎話無諗過掛?唔係Day 1已經知用危險嘅方法玩緊安全嘅嘢?

如果真係當一張彩票(預total loss)咁買,
我會選擇細注leap call TQQQ

而唔係月供64TMF TQQQ
可以㗎,無話唔得,只係你時間值會再緊張啲,咁你就諗諗係咪長遠想咁玩
Btw,細注leap call 比你贏幾次,賺到夠數未?定係賺幾次之後中一次而家咁,就要估會唔會提早total loss?
本身option 就係用黎hedge 風險。若果你覺得protective put 有幫助, 我覺得絕對可以做。
(利申: 全倉option)
我諗可能要減少64TQQQ TMF注碼
投入去更保守既資產
去維持/死守MDD低於50%
本人黎講
>50%真係愈來愈大壓力

多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞