Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
預左MDD冇半年人工 依家距離仲好遠 頂得順

Btw 下個月又有消費卷
有冇人會好似我咁
會為下個月可以買多d股票而覺得開心
只要夠多人唔信而走貨(包括埋揸住正股股票班人),真係可以俾到個平位令你易d達到應許之地,一切都係睇賠率 (market expectation)

換個角度講,如果你去賭波公司想贏一百倍,勝利條件就係搵到個一賠一百既去落注,例如世界盃,可能係加納果d咁上下既冷門,如果你睇完覺得法國會贏但先得五倍,咁一係熱門四串一變一百倍,一係搵個你覺得會爆冷既賽事,例如下季英超修咸頓一注獨贏,無論邊個方法贏到,都係獨具慧眼

返黎TQQQ,因為有較多時間去growth,唔駛搵到咁冷門,例如你既勝利條件係納指由你買入計起升5倍,咁今日12000點已經係市場做左個賠率比你,你只需用任何方法(backtest/TA/問米) 去判斷你投資期內納指上唔上到60000點從而達到你既勝利條件,覺得唔到60000就轉場或調低expectation,而唔係不問今日納指咩位,望住過往週期升幾多倍就expect同一件事重複發生

當然都係果句,你做到即係你獨具慧眼beat the market,而唔係果件事真係容易或者堅持就得
不論你做protective put 定係買ditm call, 當你擺到到期日, 大家都係會輸晒d extrinsic value。 不過我頭先比較過spy ditm call 同 otm put嘅extrinsic value, 做protective put係比較抵 , 而且你有實股, 會有息收。唯一缺點係成本高
魔巴
上面個方法係入60DTE roll at 30DTE
DITM call因為係擺正股用 所以要揀遠d
咁樣佢既對沖能力可能又會受到影響
開孖TQQQ
mar上mar
我自己就7VOO:3TQQQ
Cathie Wood Sees This Technology Accelerating GDP Growth To 50% Per Year

咁臭雞5年升幾多

https://markets.businessinsider.com/news/stocks/cathie-wood-sees-this-technology-accelerating-gdp-growth-to-50-per-year-1031480256
而家30% 倉TQQQ SH
加息, 通漲, 俄烏局勢未有實際改變前
唔會賣, 亦唔會FOMO再加倉
長線睇下點輸! 預左最懷情況輸50%
心中有數都仲頂得住
如果輸多過50%或輸晒
應該差過2008了, 納指已經8000, 高位跌左一半
我點都仲有70%現金係一下次重回升市時買入平貨

其實理性知最好係有實際情況轉好
加圖表完全轉回升浪時先入返最好
不過無貨時就怕真係升返, 一見假升就FOMO
而家唯有渣實30%, 合理既倉位
升跌都唔怕, 直情市都唔多睇
點都要捱過晒成個週期先有轉機
你確定你頂得住?
計過數知道跌一半仲剩幾多
亦真係有呢個可能, 所以唔會加倉
我囉
TQQQ+UPRO+TMF+PTY
Portfolio -40% now
我都差唔多,不過係631,想斬咗個打靶sco佢
差唔多 TQQQ:TMF行64 家陣仲月供緊TQQQ
講到尾都係持貨能力
你幾時見過佢唱淡過科技發展
差唔多每個禮拜都出黎鳩up
老實答我 你幾多% VOO
懷疑係9up
真係冇諗過一打仗volatile成咁 個daily sd十幾廿年未見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞