Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
係有泡沫
上年NDX差唔多40倍PE
IXIC應該仲癲

但明顯嘅係今年NDX都跌咗3成
PE落返25左近 係去緊泡沫
而唔係股災式嗰隻冧落嚟

而且今次好明顯泡沫係Crypto同NFT嗰邊較大
我係想問點解你認為會出現2000年泡沫
講緊PE完全兩個唔同水平
其實我覺得你地唔需要諗到咁複雜去分析點解d人低位冇入或者中間坐唔住,當一大班人做一件事令到個價嚴重被低估一定係有當時既原因,我地只係用上帝視角去睇,自然睇到佢地有好多錯誤,我地唔再犯同一個錯就得

回歸基本,一個指數過去20年咁升法,好明顯當初係有一個好嚴重既market inefficiency先會導致市場有誤判,如果你今日投資tqqq想再有100倍,咁就要思考返當年股價被低估既因素仲存唔存在,而依樣野要返去fundamental,backtest 俾唔到答案你

當然,如果依度有人認為nq 20年升10倍係market norm所以會自然重覆既,我恭喜果位朋友搵到財自法門
我會等今次Crypto 個市沈澱落來
買少少~5%內去放入自己portfolio

經過呢兩年發展
Crypto已經成為一隻商品
都見到有人長HOLD
今次真係見底未?
係咪我中文太差
我只係提出左話呢度既人已經識睇同接受左較差情況,無話今日可以直接套用

要堅持tqqq十年真係一啲都唔易
一年都唔知幾多升跌嘅浪
能夠一直無放棄嘅都唔知得返幾多人
"佢地而家已經識睇2000年dot com同埋1970年nifty50
接受到最差10~15年唔番頂的"
其實好似半年前呢個post 好多人都知呢個情況出現
都話會接受到

到左呢半個月 好多人都感受到呢個情況出現左
再接受/修正

相關的討論都正在重覆討論中
所以下面巴回
"dot com
你唔講NDX成份股同2000年有咩分別?
如果頭幾大係NVDA U RBLX NND
仲係16000點就話泡沫啫"

希望你瞭解有部分巴打唔想再重覆又重覆

明白了
科技股𠵱十幾年升得多係因為真係搵到錢囉
2000年鳩炒就係市場誤判先引致泡沫喎
唔係20年前一蚊EPS都冇就買到20000點先叫市場冇誤判吓話。
點解你會調轉啲嘢講嘅?

只要未來科技仍然帶領主導社會發展
NDX繼續高過SPX增長都係正常 就係值博啦

Tail Risk係一個核彈射落嚟啫
咁點解仲要自己選股仲要博自己係天選之人?
如果有人仲認為自己選股跑十年中一隻百倍股,十年長遠贏NDX嘅,我都恭喜佢搵到佢財自有法。
我係度都好少派膠
不過你重覆話我以為自己係天選之人叫人自己揀股

驗眼啦
我所謂估原因只係用唻回應你嘅質疑。
我舉廢老做例子係用返你嘅邏輯,BRK都係人所共知點解買BRK嘅又成功過其他人?點解冇你所講嘅一早買高晒?
呢啲質疑你冇回應過。
當個個想像納指無敵買qqq買leap call搏佢幾年翻唔知幾多倍時,依d野全部都會反映返係個現價度

咁現價反映左未?
QQQ NAV係幾多 TQQQ NAV係幾多
你應該計得出加埋推高左個股價係幾多 你用成個市現既market cap同call比?
另外用leap call講已經錯曬 知唔知leap call個iv穩定過近call好多?

當個個買同一隻馬時,個賠率會不斷降低

有樣野叫market capacity 即係同一個策略可以容納到幾多資金而唔會比人狙擊到
index etf類 market capacity都係接近無限 因為佢既underlying market夠大 夠liquid 係每隻股上既作用亦夠分散
letf既market capacity如果唔考慮發行商既rebalance能力 佢capacity基本上就同spy qqq一樣 最多扣成1/3
至於發行商rebalance問題 除非美股動盪到俄股上幾個月既三成 否則以TQQQ既正股持有量去睇冇乜好擔心

唔知我咁樣算唔算「拎過去數據去落證明係work」
預視廿年都夠膽講出黎
基金佬 公司要每年每季交代業績 PE guidance(不過當年未咁注重)唔好睇點解要投資你?大把人擺錢落基金到係預半年、一年、兩年五年拎走
到時升都未升過點算?
你話20年後萬五 咁5年後呢?10年後呢?
點解大家咁鍾意拎PE出黎講 就係因為資金要知道短期內做到幾多回報
你PE幾百倍係ok 但唔會維持20年囉
每年增長果5% (20年=3倍) 咁我買張20年國債(2001都有6厘)放係到都贏你
你估基金佬唔識計呢d數?
呢個世界唔係咁簡單架

但如果你目標係講緊10-100倍,你需要有能力諗到下一個增長位係邊,即係好似投資落arkk/nft 果類好大uncertainty既產品度

又一次證明你未搞清楚letf
uncertainty呢樣野係可以量化既(sd)
你揀growth stock係uncertainty本身就高既產品
letf就係將本來uncertainty低既既產品杠桿做高風險高回報
兩者係冇衝突既
你話要「10-100倍」 其實UPRO TQQQ已經示範左好多次唔駛升「3-33倍」LETF先升到「10-100倍」
不過費時你又話用過往數據屈出黎 我再強調呢個用max upside ( = (1+升幅)^杠桿) - decay (用annualized decay估算)就推算到出黎
你知唔知NQ100果100間唔係hand picked架 係用市值去計果頭100間
根本唔關due diligence事 正常上得市既都要due diligence(除左支概)
再講一次 要LETF百倍根本唔需要十倍百倍股
我都覺得做醫生財自好容易 日日努力讀書會考考個8A 9A拔尖跟住無風無浪係醫學院再讀五六年跟住出黎跟住career path一路升官發財之嘛

你以為人生好似打RPG咩
NQ100揀前100間已經係足夠既buffer

好公司「最高峰時納入後走下坡」即係排包尾幾間 佔NQ100比重極細 下唔下坡根本冇影響
只有佢不斷壯大而且跑贏同市值既公司先有得留低
爬到中上游既公司正正係經過上面汰弱留強既經歷先至去到果個位
倖存者偏差下自然比下游公司更可以穩定發展
我有時會諗有冇方法計到佢既fair value
股有PE有派息 crypto乜都冇(scam幣派息唔計)
咁多負皮(應該仲有)真係唔好意思冇法逐一回覆

其實我連叫人唔好投資TQQQ都無,部分人都仍然咁大反應,我感受到對個portfolio有幾著緊,但我地既戰場唔係連登,各位既result就係自己投資策略既成績表(我YTD都少輸緊),唔駛係連登prove俾任何人睇

我應該得閒會繼續入黎9up幾句,但由年頭開始講股債問題每次都見到好多長篇大論既回覆負皮,如果真係覺得咁篤眼篤鼻既,可能直接block左我好D,因為我真係唔會花時間段段回

因為呢個post 主流既回覆都用頭三格方式去回應
較少因人廢言
可能要參考同期既納指
跌市時佢同納指走勢好似
耐冇上水
仲sh緊tqqq portfolio 就係呢度高質理性討論更加堅定我sh同dca 到財自
坦白講呀巴打,長而有質素性既討論,傾完係有得著
我自己入親黎都差唔多全部係對Letf既負面意見,講多幾次明顯感受到個別巴打對套strategy係投入左情感,有D抽離唔到
當我覺得入黎講兩句就要再用廿句去clarify自己講野既意思既時候,咁好明顯個討論對我自己就冇得著,或者都曬緊堅持自己果套巴打既時間
冇話一定要肉緊portfolio先覆你既 講道理唔需要擇日講
你見我差唔多個個講LETF理論既我都會覆
我感覺你好多野都太hypothetical而且違反左基本金融/數學原理
一句too good to be true打落黎就完左件事 但完全無視其他人提出既理據
好多人已經解釋左「too good」冇你想像中咁簡單(唔需要有百倍股;NQ本質係beta;指數選股法會放大成長;TQQQ唔易SH etc)
亦解釋左「be」亦冇你想像中咁簡單(短vs長期回報)
你由頭到尾都冇針對呢d回應
用以前發生過既野做佐證就this time is different 點解different?又唔講
一個理論要經得起challenge先會被人所接受
你咁樣好難說服到人 只會比人鬼打牆既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞