Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
呢兩日升得好溫和
希望市場已經消化左而家係一個加息環境
睇你當唔當VIX係一種asset class
同UVXY比佢已經跌得好溫和
我覺得一個人對自己投資strategy有情感係完全無問題
好似菲比斯咁相信價值投資 好多人相信crypto咁
如果對自己strategy無情感 點樣keep住有投資既熱情同堅持
好耐之前有討論過加息加得急就會股債雙殺
其實唔會爆 因為market會熔斷咗
之後會無限合股
可唔可以講多d 長債點樣畀FED扭曲?
鳩噏唔洗成本
請問知唔知道IB 要買綠色債券係乜嘢code ? 試過4252 但係搵唔到,試過搵iBond code 都搵唔到
其實自己有些資金用嚟頂IB期權margin, 覺得用嚟買綠色債券有2.5釐,一樣可以頂孖展,唔知大家對呢個方法有咩睇法?
一定係熊反彈
邊會咁順灘
lm
BNKU +12%緊 大家點睇?
已經冇心機睇曬啲reply
終言之通脹預期仲係升,債都唔會有運行
唔想心理有壓力嘅可以完全唔買債,無人迫你嘅
甚至你高手啲嘅,可以諗揸TMV揸到佢下次息口頂先換返TMF
唔明嘅就唔好夾硬買,免得過買完又嘰嘰噶噶自己又唔c服啦

電影《沽注一擲(The Big Short)》原型、知名投資者Michael Burry旗下的Scion資產管理公司上季沽空蘋果(美:AAPL)股票,同時又買入包括Alphabet(美:GOOG)、Meta(美:FB)和 Discovery 在內的大量股票,這些操作令美股投資組合價值大增超過一倍,達到1.65億美元。

截至去年12月底,Scion僅持有六隻股票,但在上個季度清倉了除 Bristol-Myers Squibb做 以外的所有持股,而卻又將Alphabet、Meta和 Discovery 等公司添加到其投資組合中。除去期權價值後,其美股投資組合價值大增122%至1.65億美元。
銀行股好難捉摸
short TQQQ, SQQQ你用模擬倉去做?
+15, +25有咩意思?
睇返jpm,好似係利率上升,利息收多左
我唔明白JPM點解22年1月之後keep住跌
明明加息預期不斷上升
加上我覺得好多Investor其實係有錢,但冇市場信心(尤其對科技股), 所以唔敢入,
所以市場都係想搵資金出口的
個期IPO狂熱令佢賺好多,所以回調都好合理嘅。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞