Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
可能你地本身用FA去作為LETF投資邏輯唔會太覺,我第一次入黎睇就已經感覺到大量人係睇到個投資回報(亦即係backtest result)而入坑,特別係信左backtest過經歷完股災都可大賺依一點,乜野美國佬會搞得掂既分析純粹係氣氛最高點時既製造出黎既信心,所以我當時已經話依套投資方法新仔跟左可以死得好慘,依家咁多人脫隊亦係好正常現象
係第一個Post出之前
我大概21年4月已經諗緊要長投LETF
有揸過DRN FAS TQQQ TMV
後來6月再行TQQQ SOXL WANT
再後來10、11月清倉再揸多隻TMF

我諗睇唔睇Backtest係一件事
最重要嘅係我知道自己會有一個極高風險嘅組合去博一個遊戲
亦都唔會話all in人工入去
所以我自己反而唔太擔心TQQQ跌得多
當然歸根究底我上年清倉令我Buffer 多咗

相反2024年leap call會比較擔心
由其是我有TSM leap call
要留嘅留 要走嘅走 咁先係正常
如果少少錢可以認清自己受到嘅壓力,了解到自己真正受到嘅drawdown
對佢日後投資都係一種好經驗
1) 我上面打左一大篇點樣去睇portfolio work唔work比你無視左
而家你話要簡單用mdd同drawdown period去睇

2) drawdown深度用黎判斷work唔work根本唔make sense
因為drawdown視乎實際跌到幾深 呢樣野又視乎每個經濟周期發生左咩事
可能鮑蛇up錯一句個股市插多1% mdd就超過左條界線 咁就變唔work?

3) drawdown period超過一年(2008)就當唔work?
大佬呀S&P 2007跌到2013先收復失地 個6/4 portfolio 1年搞掂你仲想點
就算係號稱flash crash既1987都用左2年先升番
我睇唔到有咩原因個portfolio「應該」係大跌(persumably進入熊市)之後咁快收復失地

我覺得如果用咁casual既relationship去分析,就正如有條友同你講港股未穿Sars價所以長期投資係work,你都會當佢白卡佬

咁我會建議你讀下Modern portfolio theory先
https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_portfolio_theory
根本好多工具都係正統finance野黎
如果你都係覺得係「casual既relationship」我諗我冇需要講落去

之後我研究對沖力既時候問左唔少學界既人
佢地點睇daily change %對比各有不同
唯一共識就係用番efficient frontier最好
你講出我心底話
就係月供撚應唔應該係呢個月急跌大波幅市繼續供
我而家諗緊係今個月資金留去下個月

我見好多人買tmf
傳統智慧叫你買債降低風險同買債etf係兩回事黎,債etf係加息周期一樣要輸錢
兩樣唔同工具
>>但依家講緊唔係一個普通回調 係一個大浪喎

唔打到埋身點知係大浪
打到嚟先走又太遲
好多野似係你一箱情願覺得其他人諗錯方向
政治同歷史學家都會話美國綜合國力近20年一直下降,但美股同期不斷上升,

做生意keep住賺到錢咪不斷上升 有咩咁奇怪?
大把人話大陸國力巔峰係2008 咁中概呢十年年升左幾多?

美國國力同TQQQ/債息既關係係唔合理既logic

我已經重申好多次 股債既基礎係flight to quality
需要既大前提係美元liquidity同夠高既bond grade(信心)
冇人話用backtest合理化美元霸權同project美元霸權以後唔會出事
但而家並無挑戰者亦係事實(vs 1970-85 日本西德係GDP同貨幣liquidity同可以同美國一拼)

set唔到一個合理timeframe又可measure既條件

我上面已經打過一篇比你無視左
要驗證就係睇一個完整cycle入面債/債etf/portfolio efficient frontier入面既位置
用乜野條件去做判斷係由你地入場既做決定,我純粹係throw個條件出黎

而點解我throw依個條件出黎係因為多次見你地拎回調表既max drawdown出黎判斷 "以往既backtest顯示,依個回調已經接近歷史級別,應該就完",反而極少見你地討論過如果跌穿左個drawdown代表乜野,我係旁邊睇就係過分自信,而當時冇準備亦解釋左點解依家咁多人咁panic脫隊,因為大家信任既野被打破左

至於你話後市係點果d我就冇乜comment,你既睇法我睇左咁耐都好清楚,而我主要論點係自從有左QE成個債市已被扭曲,以往股債理論再放入依家已經不合時宜,要到成個縮表影響price in曬,傳統股債理論先會再work返,但大家由上年年底直至今日食左既loss只能靠另一次大牛市先收復到
我應該唔走
我知自己出出入入既時間攞到好差
之前買落既繼續Strong Hold

係未來投入既資金
機械月供係咪對今天既我係最好既方法呢
還是要有條件去月供
洪巴之前既策略就係多規則去入市
而現家既我係無規則月供入市

今朝試左最差情況下月供會有咩結果

你會見到由2000年9月至2022年9月
呢兩年時間
就會出現月供愈跌既情況
在2002年9月比較VOO 輸緊75%
比較QQQ 輸緊50%

如果有巴打真係做到非人性化既
機械式供落去
我真係恭喜你
你會見到2004年返家鄉
亦開始急升

簡單講下自己的結論
長期(三年)熊市月供LETF會懷疑人生
巴打我覺得你堅持係唔緊要我亦都respect
但我諗投資得既都係想賺錢,由第一個post到依家,跟左依套投資方法既人,仲有幾多到今日依然覺得係符合當初預期既,應該大家心裡有數,你反而講到我係一箱情願果個
如果將我地依幾個月經歷嘅嘢再重覆一次,就係2008年金融海嘯。重覆三次,就係2000年科網股爆破。

如果真係2000年,而家先開始供都搞唔掂
就係洪巴琴日個post
有位巴打問個情況
如果今日要供
琴日好大棍
咁供唔供

我就開始認真諗
機械式月供LETF
係咪有情況唔work
睇返2000年情況
大波幅長熊係機械式月供LETF弱點黎
今次股債一齊大跌亦令TQQQ TMF雪上加箱

所以要調整月供策略
清倉 唔會
係要調整未來資金投入
"以往既backtest顯示,依個回調已經接近歷史級別,應該就完"

我就從來冇評論drawdown左幾多既
成日貼drawdown既Out巴都唔會咁講
「應該就完」似係你腦補多 或者一兩個人講過
我見到既就算講幾時完都係用forward PE, VIX, 拉線呢d角度出發而唔係backtest囉

淨講QE過去已經見過三次 QT 2017都有見過
我都係果句 係大前提(flight to quality)未變之下長遠見唔到會唔work
(再退一百步講QT都係一時 長遠work唔work即係問QT完左會唔會work?連你都自己答左自己)

大家由上年年底直至今日食左既loss只能靠另一次大牛市先收復到

有冇諗過點解S&P 2007跌到2013先收復收地但係64 portfolio由2008一路穩定咁上升
包括股市chok上chok落既2010-2011?QE2?但放水期間US30Y向上TLT向下?
補充多句,如果依家有人同我講今日開始入場股債6:4好好,我都覺得可能真係好work,因為話唔定market真係反映曬縮表影響,如果之後跌足3年,TMF真係可以好幫到手

但由上年揸到依家食曬成個債市跌浪既,問心今日做rebalance有幾多錢轉到過去買TQQQ呀 (早排仲要係TQQQ rebalance過去),成個跌浪只係白食
巴打我覺得你之前對經濟前景,對portfolio本身嘅質疑係有道理嘅,但你宜家係插緊稻草人喎。
每個人跟之前,同埋每次有人入唻問,大家都係嚴正聲明,鄭重警告咗個風險先,跟佢哋睇google doc理解清楚先。見到百倍回報就舂個頭埋唻,難聽啲講咁係抵死。

一廂情願嘅係完全理解錯6/4嘅人,你宜家用佢哋嘅一廂情願唻話個6/4本身有問題,好似唔係好關事喎。你應該係話果啲一廂情願嘅人搞錯晒6/4係點,而唔係一廂情願咁覺得有「真正」跟從6/4嘅人係諗錯方向。

你問我有冇「估」到會跌咁多,咁梗係冇。但你話有冇諗過,有冇可能會發生呢種情況嘅「預期」,咁係完全有,每一個玩6/4嘅人亦都應該要有。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞