Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我行8:2,我唔好
真心信念唔夠嘅話上財經台係會幾影響情緒
嗰啲我當膠po笑住睇有啲真心係幾好笑
講真呀 咩風向個市跌足半年點都有影響嘅
個個廢老巴跌就溝 咁好定力咩
我都係講下笑
我係無腦月供派 諗住慢慢變反TQQQ/cash 6:4 balance
我clarify先,我冇話過依家個mdd係歷史之最,淨係TQQQ個跌幅對比起2000已經不值一提

我諗我應該都係依度其中一個長期對LETF投資方法有質疑既人,我既論據好多時係用基本因素去提出backtest出來既result係有盲點,咁你地都有用返FA (包括美國國力,政府因素等等) 去回應返,咁我覺得冇所謂,反正好多依D因素係純粹觀點(或者講係假設),難以客觀量化

但另一個位就係,你地回應我時經常都會拎backtest出來既result去助證你地對基本因素既argument,咁我覺得你地點都要set一條簡單易睇既rule出黎,只要exceed左某個水位,就叫做推翻左一開始個假設,唔能夠再以"長期就會升返"作為繼續投資既理由

我知道巴打你對個投資策略係有基本因素信念,咁好老實講就算exceed曬以往既mdd,你都可以基本因素去繼續行落去

但需知有依度好多巴打純粹係睇左backtest result覺得work所以先咁投資,依家點解咁多人進退失據,以我估計係因為依個group當初冇定過如果出現任何條件就代表推翻左個backtest result進而推翻投資理由,依家望到tqqq係第一頁個跌幅榜自然會動搖
老實 64。cash ,我之前都做過bt 賺得少但很安全 永遠每期都有4成cash 情緒上應該冇咁唔開心
我覺得 tqqq月供 / 其他policy
要解決係你自己個心
你接受到既入面倉位大細
你接受到既mdd

每個人個倉既size都唔同
你100k倉 跌90%都無感覺
你1m倉 跌50%已經入晒肉
咁樣你點做到月供到5m/10m?

成日聽人講一句
It works until it doesn’t
始終唔好盲信一個方法
第時輸錢輸時間先發現唔work
拎backtest出來既result去助證你地對基本因素既argument

我諗呢個係兩方面啦,一就係美國佬會搞掂,過去百幾年都搞掂,咁呢樣嘢真係講信念,睇你自己點睇,冇咩rule,亦唔可以從過往走勢睇到未來。

二就係睇個portfolio本身有冇爆,上唔上得返水,咁呢樣一路都知㗎喎,同一開始做咩假設無關。例如2000年全倉TQQQ嘅話咪上唔返水。要到6/4上唔返水,可能TQQQ要跌多過2000年。

所以回應返你最尾嘅問題,真係要夾硬畀個數字嘅話,過咗2000年先再傾。
但係我就覺得呢條問題有啲打稻草人,我上個PO都講咗,FX巴亦都覆咗,至少你跟返6/4個邏輯嘅話,大前提係冇變過,進退失據咁係果個人自己對6/4唔夠了解,高估咗自己持貨能力,或者開倉果時心存僥倖跟本冇認真面對過backtest就已經出現過嘅巨大跌幅,唔可以賴落個portfolio度。
我應該係第20個post後先留意到依個post,唔知當初點發展同越來越多人跟啦,但我睇到其中一個主要argument就係TQQQ同股債證明左佢地經歷左好多個經濟週期最後都會有正回報

咁依家再review,最近3個主要downturn,2000 2008 2020,依家無論用邊個策略,drawdown都超越左2020,接近2008,有排都未到2000

個問題係,條線要點set,我諗人人唔同,但我個人覺得如果個drawdown深度同時間都超越埋2008,咁成個backtest result可以直接write off,因為已經數字上解答左你地之前問既 "過往次次都冇事,點解今次唔同"。 當然你可以話2000年仲有好遠,但我覺得如果用咁casual既relationship去分析,就正如有條友同你講港股未穿Sars價所以長期投資係work,你都會當佢白卡佬

當然,我唔係話唔可以繼續用你相信既方法投資,話唔定真係穿左2008 drawdown之後大彈,但請回歸返基本因素去分析,再拎backtest result去證明依個投資方法work已經站唔住腳,而當初因為backtest入場既亦好應該諗去留
有啲嘢真係需要好長時間先驗證到。就算過去10年恒指好唔掂,龔成都仍然可以用恒指過去50年複息回報係14%嚟叫人睇長遠啲。如果唔用FA我真係唔識推翻龔成依一句。
個問題係,條線要點set,我諗人人唔同,但我個人覺得如果個drawdown深度同時間都超越埋2008,咁成個backtest result可以直接write off,因為已經數字上解答左你地之前問既 "過往次次都冇事,點解今次唔同"。 當然你可以話2000年仲有好遠,但我覺得如果用咁casual既relationship去分析,就正如有條友同你講港股未穿Sars價所以長期投資係work,你都會當佢白卡佬

如果用龔成式答法,仍然可以話睇得唔夠長遠。根據backtest結果,由1985年揸TQQQ到而家,硬食哂87股災、00年科網股爆破、08年金融海嘯、20年疫情、22年通脹仍然可以大賺。
不過依種龔成式答法大家一定唔會接受。因為中間drawdown大到唔會堅持到依個策略,而堅持唔到嘅策略work唔work都唔關自己事。

無論客唔客觀、量唔量化都好,每個人至少都應該set咗認錯條件先。
例如MDD大到某個位自己承受唔到就走、美國國力衰退就走。之後再去具體諗點樣令依啲條件客觀啲,例如美國喺大型戰爭落敗就走。
惟一同意嘅係玩唔起就及早離去唔好玩,但呢啲人一開始就唔應該玩,唔唔係玩到一半走,因為個風險一直存在,亦都已經present晒出唻話晒畀你知。

呢個就係我話冇consistent嘅投資邏輯,喺大前提冇變之下自己背離個策略,呢種唔叫修正,純綷只係自己一直唔知自己做緊乜,或者冇能力堅持。呢啲人就算轉咗策略,喺下次危機出現嘅時候可能都係衰多次,除非轉咗個低風險策略啦,咁可能會好啲。

就算今次drawdown大過2008年,我都覺得2008走合理,宜家走唔合理,因為個基本假設就係美國佬搞得掂,2008真係系統性風險,人心惶惶美國佬好似搞唔掂,我唔覺得今次有巴打認為美國佬真係搞唔掂,包括好panic想走果啲,所以咪唔合理。

同時可以回應返港股嘅問題,backtest係睇唔到未來㗎,唔time the market都好,投資一定要對世界有基本認識(教主語),一定包含自己嘅判斷。點解講港股會畀人當白卡佬,因為港股唔掂冇未來囉。美股如果跌返SARS價,靈源巴都狗衝啦,因為信有未來,何來白卡之有呢?當然真係跌到咁殘就應該個個panic冇人敢入嘅
但宜家討論咁冷靜咁去睇,你唔會話叫人入果個係白卡
exactly 一係一開始就唔好玩,一係就玩果刻就當賭一賭,set好條退場線或者退場事件。
呢啲drawdown係一開始就present晒出唻,實際發生咗,心理上難受或者有掙扎係人之常情,無可避免,但行動上應該係要留就跟計劃留,要走就跟計劃走,唔應該宜家先咁頻能。
星期五咁V上去
應該真係見底
TQQQ終於捱完了
人唔笑 _ _ _
今朝夢見SARK升左幾十蚊
我自己都慣用宏觀因素去做投資決定,但FA往往就係一堆假設同涉及主觀因素,而且難以驗證,討論完都唔會有確實答案

由我第一次入黎睇,我一直感覺依度有個風氣係以FA去分析LETF既優點,同時以backtest作為論證,聽落去係論點論據論證齊曬好全面,但反面睇亦係好屈機地用正確既結果去validate可能錯既假設

例如我一直覺得用美國國力同TQQQ/債息既關係係唔合理既logic,因為好多政治同歷史學家都會話美國綜合國力近20年一直下降,但美股同期不斷上升,用FA睇我覺得你地跨大左兩樣野既關係。但如果你用backtest result去反推美元霸權令TQQQ無敵,係可以屈機地合理化成件事

FA上好多野都證明唔到,以你上面個例子為例,美帝可以未來30年都唔打敗仗,但同時投資美股可以30年都上唔返水面

set唔到一個合理timeframe又可measure既條件,所有野都只係純粹討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞