Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
借原因黎沽既姐
盤後又磨哂一日升幅
其實準確d 黎講係yield spread 愈大,或者yield curve 愈斜,銀行利息收入先賺得多,而唔係單純睇利率上升。

你睇番今年年頭仲話inverted yield curve,銀行股唔跌先奇
執柒晒邊個借錢
有人借先有得賺息 經濟差冇人借你開大耳窿都冇用

加息利好銀行股既過期邏輯係經濟好先加息防過熱
唔係而家亂鳩咁加抗印錢通脤
月供完盤後又跌
明呀巴打,即使你預計一件事80%機會發生,你都可能為另外20%既可能性去做全盤考慮。我亦明白唔係一定要睇到好短既performance或者不問原因止蝕,大家用自己有既information選擇好合理。我所指既係另一樣野。

當初我入黎時聽完你地講股債對沖個概念同對通漲既睇法,即時感覺係依一刻持股+債兩方面都係bet緊通漲見頂加息有限 (當時個市況已經咁行左一排),實際上係一個double bet而唔係一個有效對沖策略,當時你地大部分人既回應係強調買債應付黑天鵝既作用,而且長債長遠不受加息影響。唔係話你地冇考慮過股債雙殺既場景,但我諗你地都冇諗過今次TMF跌得咁勁,同你地當初所講可以應付大跌市出現明顯落差。我認為你地當初係思考上係過分側重去諗黑天鵝,亦太倚賴TMF係上一兩個周期既backtest result,低估左股債個potential drawdown level。

當然依個都只係幾個月既result,係你地成個投資周期來講係好短,計mdd黎講都不及以往,但係今次既所謂跌市其實唔係真係跌左好多,如果今次真係落到2008甚至2000咁,你個rebalance效果都難免會因為前段硬食左個雙殺而大打折扣,咁個回本期就唔可以再拎返以往既backtest比較

Anyway,唔跌都跌左,look forward我覺得依家行股債都冇乜問題,不過入黎傾時又俾人話我唔了解股債係乜,當我rookie send個101比我睇,言者冇心,但我作為receiving end聽落就差少少

最後覆埋廢老果段,你見早兩年財經台幾多人屌廢老過氣就知,原因可以係好多,可能覺得佢被人誇大,可能覺得自己炒仲好,或者覺得佢就死,當然最後證實都係錯誤,但果個係當時既市場現實。但如果你今日同人講揸廿年穩賺十倍,我諗大把基金散戶狗衝
Back to basic,其實當時廢老可能同納指一樣都被低估左,但當日被低估(或重覆被低估),唔代表今日都被低估,話唔定依家個個知衰跟返廢老,跟住聽日死撚左,未來廿年輸到訓街

打依篇都用左大半個鐘,所以之後可能未必覆得太密但都會得閒覆下
大家估下佢挨唔挨到呢波
https://lih.kg/3015571

幾時有升過
空倉既人係咁
見到FB跌
有啲心涼

好憎班左膠
SNAP call put成交量有d詭異
對我來講,其實TA同依度巴打主流prefer既backtest有個共通點,就係係過往既data入面搵個可follow既pattern。

冇深入研究,唔知我有冇錯
磨咩?一棍就跌晒啦
認同back test搵optimized strategy冇乜用

不過呢排諗緊人性真係好易令人揸唔穩
就算64股債咁time-tested一樣可以一齊跌到懷疑人生
所以先想研究一下呢個protective put strategy令到自己揸得穩啲

如果都係allocate 每3個月0.5% hedge tail risk好似會訓得安樂啲
Cboe個堆index應該可以滿足到你需要
比幾個keyword你開始先
PUT WPUT PPUT
研究下先,唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞