Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
用依個方法嚟估算指數由16764.86跌落11769.84,TQQQ會係幾多都大致準確。
多decay嘅scenario:
91.678*((1+3*((11769.84/16764.86)^(1/3)-1))^3) = 27.1
少decay嘅scenario:
91.678*((1+3*((11769.84/16764.86)^(1/10)-1))^10) = 30.5

實質:26.9
如果Nasdaq 100返去ATH就係咁樣估算:

多decay嘅scenario
26.9*((1+3*((16764.86/11769.84)^(1/3)-1))^3) = 70
少decay嘅scenario
26.9*((1+3*((16764.86/11769.84)^(1/10)-1))^10) = 75
唔會高過
26.9*(1+16764.86/11769.84-1)^3 = 77.7
可以用以上公式嚟玩期權
例如你估計指數喺23年1月都唔會返到ATH,咁你可以開75 SC
如果你想喺指數10000點嗰陣撈TQQQ,咁你可以開16 SP
屌你老母TMF

是我的帖文起了作用
精神
Keep going
其中一個指標終於降低
開始想月供tmf

FX巴點睇?

利申 空倉
二手車價格趨勢可以睇依個網
https://www.cargurus.com/Cars/price-trends/
都係舉個例講吓依個估算公式有咩用,唔構成投資建議
唔想naked SC咪做covered
AGI 有唔同投資目標嘅 Structured Alpha 策略,有啲以每年跑贏 S&P 500 Index (標普 500 指數) 5% 為目標,有啲以跑贏美國 90 日期限嘅 Treasury Bills 每年 10% 為目標。

AGI 係點樣做到呢個效果嘅呢?喺追蹤大市 (beta) 方面,佢哋都係買啲大路嘅股票或債券。而喺 alpha 嘅環節,就要靠抵押呢啲證券去買賣期權 (options) 喇。

一方面, AGI 嘅三人管理團隊會沽出價外期權 (out=of-the-money包括 call 同 put) 去收 premium ,即係個市唔好大大力爆單邊就淨袋期權金。

另一方面,基金經理都會買啲價外認沽期權 (put options) 進行對沖,即使出現短暫股災,都可以減輕股票同債券價格下跌造成嘅損失。

好似散戶都可以參考
雖然AGI損手爛腳
繼續跌
合埋眼供同而家諗供唔供係兩個唔同既問題黎
話就話snap炒粉 但實體經濟數據似乎都係咁強勁
當然我冇特別研究呢堆邊個領先邊個滯後
但如果用呢個去諗佢會唔會提早停止加息我有d保留
一齊屌
但佢唔係週期性㗎咩 月供諗住咩位走
啲氣夾到上9.1
btw 已stop loss
三十年債息 就快見返2字頭了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞