Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我明,我淨係睇個股票戶口都係覺得世界末日,第一次開竅位係我老虎問我「咁跌到最盡即係輸幾多?」(但嗰時唔係呢一波,亦都未有跌到咁傷),我就開懷返,因為輸晒都只係呢個數,咁承擔到就無問題

分散投資對所有人都係啱用,其他巴打都可以搵吓其他籃去裝雞蛋,為嘅係全部雞蛋都可以養到雞仔出嚟
quote得長啫
記得南風巴係見識過神級TA高手之後先開始研究TA,南風巴可唔可以分享吓你嗰段經歷?
唔緊要,最近啲回覆吓吓都咁長,撈亂咗好正常,仲要今日係工作日,好多人都係做緊嘢又睄吓咁,更容易撈亂
大家從牛市既興奮、熊市既痛苦中冷靜、沉澱落黎,開始比較多啲理智思考,多過喺度叫春
TA其實幾好玩
個市跌足半年 月供派日日望個市都悶嘅
用TA炒下商品天然氣不知幾過穩
最後果個比喻 我諗到2800
最近唔記得係財經台邊度睇過,有人話如果一種方式係被證實必然可以獲利,所有機構都會擺資源落去套利直至果樣野消失,我諗我都係依派,唔信有必勝法

當我係信market可以長期有唔同程度既inefficiency可以去發掘,我自己就會用FA去睇,但依樣野的確考眼光,唔會擺係眼前俾你,所以肯定唔係依個區推崇果套
我依兩日同依度既人討論,得出既結論係好多人都深信長遠計十倍以上賺幅係接近必然會發生既事,如果必贏又的確唔駛分散投資,任何其他投資都只係嚴重拖慢投資回報

同你果種用一部分錢買lottery既概念好唔同
我諗呢度除咗out 巴同埋魔鬼巴,應該無乜人係all in

Out 巴就應該人工高頂得順,同埋佢應該都係知道會total loss 唔係贏硬;魔鬼巴就後生,但未知佢點諗,唔知我有無理解錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞