Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
買個教訓,起碼知道自己弱點係乜

好似我之前炒期指,過夜坐貨帳面輸唔夠一萬已經坐立不安,最後好快放棄咗一個自己研究咗幾個月嘅TA策略

最後迷途知返,發現無腦rebalance最適合自己
魔鬼sir俾人hack ac?點解會打一個有建設性既comment
玩返月供upro算啦 唔好再玩咩信號
Simple is perfect
其實佢幾時開始輸咗十年人工?從我對佢有印象開始就已經係咁
TMF 唔通真係百屌成材
屌你老母TMF15-20 May 2022 (5/5)
其實比較
TQQQ+TMF
TQQQ派都唔係輸好多啫
Strong hold
最大嘅敵人係自己
月供/季供TQQQ+hold一堆TMF(跌到仆街)
不過睇黎都要溝一溝堆TMF
加息都加到咁
遲早TMF會威返次
作為月供派
我心裡係怕唔知TMF跌到幾時
成套月供TMF TQQQ策略
升就TQQQ帶升
跌就TMF幫手減少跌速/MDD

睇完洪巴個post+其他巴打留言
諗通左少少野
洪巴似跌入財巴個循環
當初做過研究覺得自己個策略岩
搵藉口搵理由support自己
話要睇十年
然後順風時ok
一到逆風跌緊就開始質疑
然後開始推翻自己套理論
跟住睇十年變極速清倉東炒西炒
冇呀 我真心怕左監管 全倉NTSX算
隻TMF比你鬧醒左
咩都有 我自己寫低左 懺悔日記 跌左咁多講真差唔多會升 好可能過多排升番上去 而家跌到尋晚見26個幾我都冇FOMO買番

冷靜一段時間後,對於今次失誤,我綜合左幾點

1,自從5月初FINRA就複雜產品進行公眾資詢時,當時就已經開始心煩意亂加上市場下跌,幣災令整個財經台都愁雲慘霧,情緒已經潛移默化左,其實回想呢單野未必會監管,可能做下樣,或者整色整水,但當時心情始終坦剔,擔心當開始dca階段而且一段長時間後,到時先黎監管咁點? 俾賣唔俾買咁點? 提高門檻咁點? 太多念頭已經影響左工作

2. 冇考慮清楚decay問題,當decay大回小漲形勢下,變左就係股價越低,供款要越來越多(當然可以拖長供款)避免鈍化問題

3.無考慮自己風險承受力,當我最近照鏡都發覺自己黑眼圈深左,回想到以前每15,30分鐘查股價一次,我深刻知自己已經over左,(因為以前我只會訓醒先睇) 我已為自己會受不了股債雙殺只要唔揸TMF,加上每2個月調整一次股數,應該頂得住風險,結果當然只係正視左一半

4.由於無深切了解清楚自己風險承受力,自然係注碼上過度集中
肯定唔會學財巴東炒西炒,07年就係咁仆左街,可以好肯定咁講我只會買番指數唔會買個股
都係 。情緒好悲觀 over哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞