Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
Nifty Fifty嘅死因我都有興趣討論,不過我無乜深入研究過
我睇到一篇文講Nifty Fifty嘅平均PE ratio去到41.5倍,而當時S&P 500嘅PE只係19倍左右,或者都係一個值得參考嘅角度
https://hk.investing.com/news/stock-market-news/article-224360
來緊eu加息,英國通漲到仆晒街,d基金又唔可以大比例咁投科技股,來緊都係SQQQ比較易上
呢d係短期問題 上面係講緊長期
不過唔係好明「基金又唔可以大比例咁投科技股」 因為ESG?
基金調倉
要sector rotation都冇計
當跌到一定程度資金覺得值得出手自然又會番去 市場既無形之手
當然未必係一時三刻咁解
所以我短線睇跌咁解姐

底就唔敢講
但大家都含家產嗰下
即係應該都行咗一大半路
lm
根本買VOO QQQ 呢D 其實講就多人講
但買完長hold住 根本唔多人咁做
當個個買同一隻馬時,個賠率會不斷降低
當個個想像納指無敵買qqq買leap call搏佢幾年翻唔知幾多倍時,依d野全部都會反映返係個現價度,你係未有咁多人做依樣野之前落注個賠率就一係靚,人地個個買曬你最後先買,同一張call都已經係唔同價。除非你話wall street明知20年升1000倍都on99唔買定,班有錢佬又唔會掃上去,係要等我地月供完先接我地盤

唔係話大家會輸到仆街,但我難以理解大家話自己平凡人冇能力揀個股time the market,但有自信滿滿地肯定自己搵到一條咁open to the market既財自密碼

不過已經feel到又係拎過去數據去落證明係work,咁已經冇乜討論空間
可能係,不過依個真係睇你幾有信心科技會outperform market expectation,正如早排我同你地講加息既時候,你地都會話 ”通漲/加息已經係市場預期左,會price in”

加息就識price in,但上年納指15000點就唔可能係市場price in左元宇宙某一個成功既可能性?

我唔係話你地一定冇能力早過market睇到個potential,但依樣野已經違早左你地所講,唔識睇市既人都財自到既理念
問得好呀
答案係因為仍然好多人懷疑科技會outperform market expectation

越多人確信嘅嘢先會越priced in
例如巴菲特而家91歲,全世界都知道佢幾年內會死嘅機會唔低,咁依件事很大程度上已經priced in。
但係亦都可能有小部分投資者認為佢可以活到110歲,佢死亡嘅時間仍然存在不確定性,所以唔係fully priced in。

好似加息咁,幾乎可以肯定6月加0.50%,已經很大程度上priced in。6月真係加息嗰陣市場唔會因為加0.50%而好恐慌。至於點解年初至今TQQQ, TMF跌得咁慘,就係因為加息程度遠超當時嘅估計。

至於科技當然都會部分priced in咗未來嘅發展,元字宙我甚至覺得吹大咗添。不過我仍然認為長久人類係低估咗科技嘅發展。點解我咁有信心?一來因為自己喺唔同方面都感受到科技嘅威力,二來自己都鍾意睇科技有關嘅消息,見到發展速度成日超出我預期。對於Cathie Wood我覺得佢大方向係啱,只係佢吹得太大,成日講「202x年之前一定點點點」,同埋操作太垃圾。
可能就係因為依條道路實在太艱辛危險,夠膽行嘅人真係唔多
加息起碼係債市上Priced in 左
但QT既影響可能岩岩先開始

2020 3月以來既升幅有幾多真係科技發展而來?
定係其實由印錢以來?
收水期係咪代表要找數?
依啲問題似乎係是否繼續長揸TQQQ既疑問
我深信一樣野,如果2001年大家預視到2021 nq 15000,咁當年大戶已經掃到五六千點。如果真係大眾都睇到15000而又長期有個1500俾人買,廢老垃圾級回報一早失業要去掃街

只能講當年識得大手入/長供tqqq既人獨具慧眼或者超好運,但我諗更多既可能只係雞仔注/中途take profit冇賺盡

今時今日美股已經係極度accessible to everyone,而我眼見係好多不嬲唔玩股票既港女都聽過tqqq,所以已經唔再有咩barrier阻到大家對佢作出合理幻想/估值,亦唔會再有一個長期buy the dip既機會俾你創造咁大回報

學似你所講,的確科技可以更進一步outperform,但如果你目標係講緊10-100倍,你需要有能力諗到下一個增長位係邊,即係好似投資落arkk/nft 果類好大uncertainty既產品度,而唔係nq依d有咁多track record,我老母都知長揸唔會死人既指數。而你地依個group應該係專注討論未來科技,唔係咩油價、美國中期大選依d支節
其實都有呢類indicator存在
傳統d就Shiller PE ratio CAPE ratio
另類d就household equity % (inverse prop to S&P rolling 10 year return)
佢地個outcome都係幾淡 講緊未來10年預測每年S&P return 0-5%
Btw,見你講arkk,我順便回應埋大家經常講會有下一間Tesla/Netflix。

其實你睇arkk已經知未成熟既科技股可以有一段時間被嚴重炒貴,而你冇辦法預知依一類股票會係被低估定高估既時候被納入指數,expect下一間Tesla 出現推高指數,其實只係信任佢地條team永遠識得搵仍被低估既股票。

你睇港股都知依家有堆公司係專門搵指數納入條件再去迎合,等入左指數就出貨,如果你肯定依件事一定唔會係美國出現,我會覺得你好樂觀
即係你意思係情願自己揀股都唔信指數?
呢個post前提就係信奉指數而唔信自己揀股喎
LETF 無論向上供向下供
只要長期(半年以上)大幅升/落
就算月供鈍化真係好緊要
入場點要係細波幅慢熊/慢牛既市

另外 如果係股債組合
最少要是但一邊細波幅慢熊/慢牛既情況

暫時自己諗到既標準 (未係final 未bascktest)
日線50EMA>200EMA
過去一個月ATR (Trend down or flatten) &<3.0%
未達標既月份就儲起啲cash 留待達標嗰個月加碼繼續供

以上係個人修正既月供策略
無對與錯之分 幾年後先知結果
係咪TELSA 被踼出 S&P ESG index 單野
令到巴打無信心?
如果買指數係想有專業人士幫你做下due diligence 搵正經股,避開垃圾公司,咁做無可厚非

我回應緊既係上面講緊100倍,諗住nq長期複製低位幫你搵到下一間Tesla幫你財自,就未免太睇得起nq,亦太睇唔起nq以外既其他市場參與者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞