Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
無乜意見,銀行業我無乜研究
希望你係真心睇好、了解銀行業而且有信心,而唔係純粹見今日升得多就搵啲理由合理化自己FOMO
研究咗Spitznagel Protective Put Strategy一陣

Reddit有人back test咗6年
https://www.reddit.com/r/options/comments/phou51/6yr_backtest_results_for_protective_spy_put/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf
全倉SPY然後用0.5%買3個月後既0.30delta put然後每個月roll

發現covid呢類tail risk急跌都幾有用,不過牛市大約每年少2% profit

唔知呢種hedge對22年Q1/2呢類陰跌有冇咩大作用,會唔會有巴打可以計到

同埋如果用LETF係咪可以再OTM d適合啲
KO依隻野會永世長遠 可樂真係每一代都會覺得好飲
新手一入啲sqqq就升
我戒咗可樂
不過都會飲Bonaqua
戒左可樂十年 我都明飲糖水係好happy既 不過我係珍珠奶茶派
真 熔斷機制係leverage etf既Fuse
陰跌好似差啲?
18年果次睇佢2014-2019張圖好似仲衰過唔做
升極都唔夠止血啦
芝士奶蓋
你IB有TQQQ淡倉,咁你TQQQ主倉放喺邊?

你幾耐rebalance 一次?係咪rebalance 到兩邊淡倉等值?
飲開黑罐可樂
GBPUSD 突破左少少
JPYUSD 都畫左少少圓底

SCO睇緊位再入少注
我覺得依類backtest無咩野意義。因為個strategy只係夾硬fit 返以前d data去賺取最大利潤。除非未來嘅走勢跟過去一樣, 否則效果多數未如理想
如果係SPY既話成件事簡單好多 因為冇decay 張put既iv相對固定(cf其他正股)
咁我地大概知道如果一個月升/跌幾% 對應既strategy又會升/跌幾%
就算唔optimize都大概知道好唔好過SH
拜登班廢物話減中國關稅但就死都唔掘油,真以為咁就冇事11月有得嬴?
情願佢慢慢升, 唔好一下爆
上面有人講銀行股 今日FAS+10%
Zoom出完業績竟然升13.3%
fb盤後又乜事
點解snap可以拉爆fb
咁nio係咪又可以拉爆tsla
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞