Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
月供法咪破解左 2000年頂位all in既decay問題
咁供供下突然賣哂佢
自然係唔跟自己既理論
當有一日地球上既精英唔再去美國追美國夢既時候
今舖俄佬既未來人材比歐美吸曬 有排玩
美國撬俄佬牆腳都唔係第一次 冷戰末期開始就大把俄佬經東歐過左去
全部都係係蘇聯果種勁harsh既學術環境練出黎既精英黎
美國佬只係出錢(對美國佬最唔等駛既野)就cap曬佢地過黎真係抵到爛
美國佬只係出錢(對美國佬最唔等駛既野)就cap曬佢地過黎真係抵到爛

有邊樣唔係咁
用美金唻買嘢已經係
又唔係淨係錢既
係 the good old capitalism

中國比到錢都唔見得成功
所以就係制度問題

就算好多叻人都唔係美國比錢‘請’佢地去

係佢哋自己相信美國夢

走去美國捱到發圍
間中都有幾個美國窮書生真係見錢眼開過左去既
千人計劃嘛
等佢地比人拉左上新聞我地咪知
睇翻d gel頭post真係好搞笑
搞到我都有一𣊬間感覺到果下gel頭既喜悅
我記得𠵱位dr佢19-20年話港元遲早畀人追擊
睇到啲人借緊港元走
結果⋯⋯
你叫人唔好期望撈到底
咁你張圖即係show off 你自己好準撈到底?
某程度上我覺得而家其實仲易玩左
我都是月供ETF最大嘅問題係鈍化現象
即係當你幫咗一段時間之後
新一期月供已經改變唔到結果
不過有QQQ , TQQQ , QQQ5 , SQQQ只要有技巧咁樣去allocate
合理計算之下不停reallocate 就可以比較容易咁去解決呢個問題
我都覺得LETF 如果唔係月供真係冇謂玩
雖然主流係LETF唔適合月供/長線
你冇講錯架,要搵一個更高值搏率既策略,我諗冇人會俾到你,諗到果個亦未必會肯share

反而我會回應既係投資目標問題,正如你所講,過往20年LETF個投資回報拍得住廢老,我諗20年前開始月供供到依家既,應該亦冇乜幾多個會估到賺到咁多,依種回報只係可遇不可求

雖然我唔係好熟20年前既環境,但睇返前人對當年既描述,當時科技股唔係一個好well developed既concept,亦唔係今日買FAAMG咁穩陣,而當時投資既風險亦反映左係佢個股價上面,所以先有之後既10-100倍回報俾你。

如果你係2022年先投資美股,而個投資目標係10-100倍,我相信納指已經係過分成熟既產品,始終再強既指數都唔會無止境高增長,除非
1) 科技會以我地今日想像唔到既方式高速發展,例如20年內我地去到火星或者metaverse住,但如果你有能力快人一步預測未來,time the market都冇難度啦
2) 你不經意下成功time the market,例如2020年3月岩岩開美股戶口all in,食正大浪極速財自

否則,如果科技股只係按我地預計到既方式發展既話,個回報率只會慢慢回落返去一個較接近大市既水平,平均可能係高單位或低雙位既回報,你要一百倍係應該搵返一D唔係咁成熟既concept,例如依家好多幣膠NFT膠都係搏緊依一樣野,當然高賠率唔等於值搏,輸到仆街唔好怨

可能你會話我打左一大堆野=冇講過野,係架,如果咁易財自廢老就唔係股神啦,財自密碼叫得密碼就梗係冇乜人知,當你地個個識得買TQQQ既時候,個價好可能已經price in甚至透支左未來既想像,依個時候入場諗財自,話唔定只係做接盤俠,幫助前人財自
我冇月供呀
你可以咁諗 VOO可以長渣 UPRO唔可以(?)長渣
咁中間一定有個杠桿倍數過左就
其實所謂唔適合長渣通常就係杠桿太勁食decay食到翻唔到身
歷史上睇百年S&P既話optimal leverage 係1.幾倍
所以呢到好多人TQQQ都只係佔6成 = 180% QQQ已經好好
exposure太高 食decay既風險就高好多
過往20年LETF個投資回報拍得住廢老

過去20年用64 portfolio賺左1000倍姐 不過我諗冇邊個廢老做得到

再強既指數都唔會無止境高增長,除非
1) 科技會以我地今日想像唔到既方式高速發展

有冇諗過nasdaq exchange係1971年上市 NQ100係1987成立
果陣咪又係做科技?
如果你睇番dotcom bubble時既大科企
唔少分龍頭股(e.g.CSCO 高通)至今都keep住有表現
呢堆至今都仲係科技業既重要支柱
但納指有冇因為多左呢d「廢老」而停止增長?冇
長江後浪推前浪 每個時代都需要唔同既科技 一間巨企退居二線就會有另一間企上前做成長既助力
我地今年已經見證左FB NFLX既墮落 但你會唔會擔心納指冇新既巨企去取代佢地?
用market cap去計指數成份股最勁既地方就係你永遠投資緊最大果堆公司
無論邊間發圍你都係贏家

你要計數既話ok其實唔難計
簡單黎講 S&P果500間大概 = NQ100果100間 + Financial sector + 廢老股
而果堆廢老股長遠增長會比大市慢
金融我當佢on par with S&P(你可以比較IYF同SPY)
咁NQ100果堆係咪應該長遠跑贏大市?
就算NQ100股增長放慢 佢都係跑贏S&P 呢個係數學性質決定既 唔關成唔成熟既事

再退一百步講 我唔投資納指啦 做UPRO/TMF好唔好?
由2000年最高點到而家50倍 (2002-2021 100倍)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞