Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
估唔到連你都要問
你係諗住停一個月定係直頭停供先
同埋我唔記得你係64派定係其他
我埋單帳面輸40% 計埋covid 賺果d 輸30% 所以早D轉身保留實力,不過我走早一日,遲一日輸少5% 証明我唔係Time the market材料
我唔會FOMO 唔係股價問題,怕投入長時間月供怕監管攪野先走哂 最衰係監管條消息係我溝左貨先出黎,早幾日出我就唔會5月頭溝

而家我轉哂全倉NTSX 熊市維持住DCA先。

各位巴打有冇研究過母子基金EDCA果種玩法?好似幾岩TQQQ當做子基金 一到15%就止賺掉番入母基金。再母基金分36期月供,賺少左但感覺好似幾安全,15%門檻低
TQQQ容易到止賺目標 但感覺鋪鋪雞糊咁
月供 64 TQQQ TMF 派
而家係愈供愈跌得多

呢兩日TMF幫一幫
我記得上星期MDD去到5X%

呢個月FOMC後 都懷疑緊套策略有冇錯
波幅太大,隔一兩日已經差好遠
真係無可能time得咁準嘅
雖然你遲一日走會輸少5%,但如果今個禮拜先走又再傷多啲
支持洪巴繼續研究多d唔同既長線投資法
但想問點解之前擺左咁多心機研究信號派
點解唔繼續跟翻之前果套
將tqqq:tmf轉做qqq:tlt 直接減少個volatility同risk
咁樣唔好咩
我研究過洪巴 TQQQ/ cash 同 64 跟Sig Line 買入賣出 , 發覺 TQQQ/Cash 跟sig line 行 個volatility 會低D

如果只買1x etf va不如全倉 反正下跌有限
真係好傷 見佢之後急彈果下仲傷
TMF 呢排好叻 而家又話驚經濟衰退 應該有運行
如果全倉qqq均價350都好傷
400蚊高追蝕1/3
出街先,遲啲再傾
留名
留名
加咗一陣息之後,好似縫返條底褲咁,終於做到本身個功用

越縫越厚
原來成個portfolio已經蝕左一半
已經好耐無入過app 無乜感覺
洪巴出咗新po
TQQQ -50.36%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞