Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
> 左膠寧願油價企咁高都唔諗下增產
鬼唔知你講緊拜登係左膠咩
你以為班左膠想增產就可以增產?
班油公司唔濟 沙特唔濟 增條毛咩
我都想美國政府產油 咁energy inflation就唔會30% YoY
我有40張leap call, 但係有一半已經由leap變左otm
-50%左右 ,但portion細到可以唔理咁濟
我個人就冇咩感覺,繼續拎住一大堆QYLD得閒收下息
同之前唔同既係,我傾向7月只rebalance,但供其他野而唔係UPRO/TMF
2022 年美國產油量高過2019年
張Chart本身係數字Plot出嚟,咁都要拗真係唔知點答你

疫情前水平都未返到去
2022年1-2月只係比2019年低少少,forecast 緊2022年全年output 會多過2019年。頁岩油油井壽命得7-8年,去到疫情前生產值頂峰已經差唔多玩完。到疫情開始基本上停晒所有新油井,到今年先開返,增產都要時間。
https://www.reuters.com/markets/commodities/us-drillers-add-oil-gas-rigs-ninth-week-row-baker-hughes-2022-05-20/
只要一日左膠民主黨揸旗,係佢地主導嘅進取環保政策下,油公司正常對投資落去頁岩油嘅意欲都唔會大。
油氣公司經常係recession期間破產
就係因為龍市增產完收縮就冇撚人要
尤其2020太突然死左好多間
所以佢地極度cautious 有錢就拎去還債+派息都唔撚增產
過去2季油氣公司派息贏S&P500平均20倍(?)
政府應該推policy鼓勵增產
會唔會比國會阻撚住係另一回事 但你而家見到係0 action
NQ回穩 YINN就自己仆街 -12%了
本日TQQQ: -6.2%
本日TMF:+5.8%
本日64 portfolio: -0.7%

又update下張圖

會唔會準備重演13000雙底騙局?
NQ破哂位啦,以圖論圖畀盡彈到123,直插兩個月內見底

上得翻130就有排捱,玩多半年慢熊,磨死TQQQ

NQ 我睇0.5仲未破,如果最尾個浪行足1我會睇10500-10800
btw 想請教下點解睇2個月內,點計出嚟?
日圓匯價都落緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞