Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
真 有返半倉VOO係到頂住
計成個portfolio loss%
真係會少好多壓力
半倉1x 半倉3x
點解唔全倉2x

分散最好擺其他投資產品啦,如果好似其他巴打講美帝收皮,幾多+x都係收皮
傳統理論長債債息唔會俾FED加減息郁到
但依家FED買債買得太勁,慢慢變左做一個可以影響到長債市場既莊

由於我搵唔到data顯示佢買左幾多長債 (聽過佢買左1/3),所以影響有幾大我就唔識計,但事後睇返今年長債息走勢,好難話依個講法唔成立
長債波動係大左 關FED事?
FED都未正式做野,可能純粹係市場自我實現都唔定,我亦知道其他巴打未必同意FED有影響,信不信由你

不過依個考慮係我一直反對玩股債既主因,因為唔知遊戲規則係咪轉左
咁點都有影響既,下月都開始縮表
我除咗2個月糧spare之外係all in 美股的
我睇法係
如果單純買債而唔係股債組合,都係睇加息幅度relative to market expectation
如果講股債,我諗依度信股債組合既巴打都唔同意需要擔心長債係加息週期表現,依方面同我個人睇法有出入
費事quote太長
唔係話你地冇考慮過股債雙殺既場景,但我諗你地都冇諗過今次TMF跌得咁勁,同你地當初所講可以應付大跌市出現明顯落差。

1. fuck巴都係唔係好明個思路。所有策略都有弱點,有咩可能冇,今次點解明知都硬食,係因為長期唻講,唔信自己時不時做啲操作去避開硬食,可以贏到SH 6/4。你唔鍾意講數,我都費事講,我試下從可能性唻講,你今次避開咗,可能下次會變左一巴右一巴,長遠反而冇硬食贏得咁多。

2. 覆廢老果段更加唔明,你嘅解釋好啱,因為係copy返我講嘅嘢,咪即係一開始你嘅「如果有長遠track record,如果係人都知,咁就畀人買高晒冇得大賺」係唔成立囉。

而唔肯落TA只係因為冇好既方法, 又或者自己缺陷(例如蠢, 又或者懶, 唔想學, 但投資係一世, 真係唔應該懶.)
我信自己SH 一定堅持唔到, 會被fing落車.

3. 宜家係投資唔係拍拖,一樣理性嘅事情,畀感性/人性蓋過理性去做決定,掉返轉呢個先係作為一個成年人嘅缺憾下話?話返唔用TA係缺憾轉頭都有?
唔用TA有好多原因,蠢當然係其中一個,投入嘅時間成本都可以係。TA比SH唔見有明顯優勢,但要用大量時間心力,效益咁低揀SH點解唔係理性選項?
年薪千萬百萬直情唔使投資添啦,在座嘅都做唔到,你會唔會話大家蠢同懶,唔努力去爬上呢個高位係缺憾?

4. 有巴打話TA冇用,我唔會直接話TA冇用,但正正係果位巴打講嘅不可證偽嘅原因(之前都講過一次,not even wrong),對我唻講冇意義/冇用。你永遠唔知到底係學藝未精定係TA本身就有問題,每樣嘢有無限解釋無限講法,今次錯用A解釋去兜,下次錯B解釋,沒完沒了。SH成功失敗大概可以預期,TA對大部分人唻講永遠唔知自己要錯到幾時先叫會啱。

5. TA先做到幾精先贏到大市,自己係唔係果個打低九成以上嘅其他人果個人,心中有數。亦都係因為咁,TA注定唔適用於大部分人。

最近唔記得係財經台邊度睇過,有人話如果一種方式係被證實必然可以獲利,所有機構都會擺資源落去套利直至果樣野消失,我諗我都係依派,唔信有必勝法

當我係信market可以長期有唔同程度既inefficiency可以去發掘,我自己就會用FA去睇,但依樣野的確考眼光,唔會擺係眼前俾你,所以肯定唔係依個區推崇果套

6. 咪即係同套利一樣。問題係冇人話過6/4係必勝喎,呢個po做嘅嘢都從來冇證實過6/4係必勝。而且會唔會又係混淆概念插緊稻草人?唔係必勝 =/= 個方法有問題/成功率好低,將兩樣嘢劃上等號係好大嘅邏輯謬誤。

7. 用返你嘅邏輯,如果一個普通人(你同我)都發掘到,呢個世界幾多叻過你同我嘅fund佬,日日夜夜全職咁,用緊好多唔同工具同行內消息去發掘緊?點解你發掘到果時反而佢哋未發掘到,未掃高晒個價?
(用你邏輯)即係你信每個日放工先去塊爛地掘兩下,會比啲用機器日日夜夜探測嘅石油公司更快搵到油田?咁我真係不如信返SH 6/4。
咁要睇你本身有無諗住會all in 幾長嘅cashflow 入去喇,同埋要諗埋如果呢筆錢輸晒要點樣翻身,唔好無止境咁入金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞