Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
最慘係crypto內部(出左exchange)既flow而家都track得幾好
股/正統金融市場既flow都有得track
但股<->crypto 2個體系之間既流動好難track
歡迎你繼續留言
你好成功咁引導左fx巴分享知識比大家
講明先我甩P冇耐所以唔習慣比負皮亦都冇比過負皮
我地都未放棄回應你,反而你咁快就放棄回應我地
如果我地唔接受相反意見,大可以求其鬧幾句就趕你走,但係我地都盡量認真覆你,認真覆你都好累架
你諗吓如果係幣圈嗰啲post,一定會有人話「on9仔唔識就走啦」「依度係XX幣討論區,唔信crypto就走啦」,但我地一次都無咁樣講過。

如果你覺得我地太多人覆你一個令你覆唔切,你可以總結吓大家嘅論點再統一回應。但係唔洗因為負評或者好多人唔同意你意見就走
我由幾個月前入黎講今年股債雙殺行正向,當時你地個個恥笑,問點解this time is different,結果唔夠幾個月一大班巴打俾個市打到清倉
我唔覺自己講既野唔經得起市場考驗wor,相反如果TMF依家上到30我柒到潛左水啦
反而入到來你地經常用"只係短期"去解釋依個現象,講到好似一早預知,運籌帷幄咁
令我覺得你有點只係係連登圍爐
唔願意接受市場結果

當然唔係話短短3個月成敗論英雄,但我覺得你除左學術地講件事以外,應該都要直面睇返自己個倉既performance,依方面洪巴值得任何人學習

不過你係度既audience唔係我,你同人傾得開心就好,長遠邊個岩都係自己承受
股債雙殺講咗好耐啦,呢個po好多人都知道加息週期係雙殺㗎啵

如果你要同人對辯,你都議事論事,而唔係「咁呢個po嘅人柒過一次,憑乜信自己」就帶過吖

更何況我又無份睇錯,我消極地懶得調整都唔得咩
Leveraged ETF 討論區 (3)
https://lih.kg/vbjHsrX

Leveraged ETF 討論區 (3)
https://lih.kg/vbjHtAX

半年前已經討論過股債雙殺問題
如果要恥笑你
上面留言一早畀人恥笑

亦可以咁講
上黎呢個post 有時up錯野就會有巴打指出
自己再反思/修正/堅持
係好事黎
利申: 我都成日up錯野
巴打至少我係一個負評都冇畀過嘅。
大家論點相駁,呢幾日拗咗咁多嘢,有火藥味或者間中有幾句嘲諷互窒都好自然嘅,希望巴打唔好太介懷。

誅心論就唔係咁好啦,畢竟同論點無關,大家傾到宜家都係拋緊論點,保持住都幾好丫。
會合股但唔會爆左 sqqq宜家都未爆啦
咁今次又this time is different?上次中唔中同你今次中唔中有冇邏輯既關係?其他人challenge你既論點你有冇回應?

有關TMF佢舊年11月爆上26樓上我都警告過呢個價位唔正常 唔通我又認為64 portfolio唔work?
我之前講點樣用數據短中長期睇股債關係 你就走去講mdd同drawdown
而家就話told u

直面睇返自己個倉既performance

而家係咪要貼倉先可以講野?理論對與錯其實同個倉上落冇必然關係 短期更加如此
呢到都成日叫人定期檢討自己個策略 言談之間我覺得大部分人都有做到呢一點
反而你就顧左右而言他 睇黎你都係唔明點解比人負皮
因為3倍qqq跌既時候唔會deleverage 正股-33% = 你-99%就一定爆
tqqq會每日rebalance 除非一日-33%否則唔會爆
一來我自己只係得少少科技股,同考慮黎緊入少少債,持倉同TQQQ/TMF唔係太大關係,所以未必太有心機長時間回應依度講既野

二來都真係有好多觀點重覆又驗證唔到,好似之前講股債問題,我觀點係長債一早俾FED扭曲所以backtest都係假象,而股債支持者一直都係拎返一段更長時期既backtest result去support佢地對長債既諗法,咁其實講幾多次都係雞同鴨講,一切都係要幾年後先知邊個岩

同樣我認為納指已太成熟而不能高度增長既論點,又係有一堆backtest result去counter argue,我冇興趣討論,因為歷史數據可以justify所有進取策略,既然係咁,不如返market幾年後再驗證

如果有其他我需要回應既論點,我得閒再睇下
weekend得閒覆2句冇壓力呀,至於尋晚我打果段其實主要係想回應你話投資想10-100倍,我覺得仲合唔合理
不過今朝一個post就3個回應,再回3個就變9個仲一個比一個post長,幾何式咁上又多左好多其他人睇一段仔就回,話咩自己揀股,咁我再回落去都係冇乜得著

廢老果個point我睇到,遲點回應
所有對沖工具都有缺陷
現實冇可能搵到一個長遠負相關完美對沖tqqq同時地有增值能力既投資產品
而無奈地美國國債已經係最理想既對沖工具 因為美債安全而且有穩定增值能力
經歷左今次大回調 「美債對抗唔到加息週期」依樣已經深深教訓左我地
依段時期除左入黎屌tmf 自己都留意到好多產品原來抗加息週期既能力都唔差
下次加息週期前既部署就會因應今次既經驗作出改變

以上講既野係月經
揸cash咪對沖緊
你揸兩種相反既野走對沖
不如直接買小d仲實際
仲要槓桿產品互對 有機會蝕decay
當你講嘅都啱,backtest係QE前後都有喎?

太成熟呢點你都係冇回應過我巴老個例子。點解BRK冇一早畀人買高晒?已經遷就晒你邏輯亦都冇提過backtest。

同埋backtest係歷史事實,你唔可以就咁唔理,點解早十年睇前廿年就得,點解早廿年睇佢前十年又得,就係呢個十年睇前三十年唔得?中間每次嘅危機都係完全唔同喎。
你可以再提出其他唔係backtest嘅數字或者理論㗎。好似FX巴都有講NDX keep住好過大盤有部分係因為指數嘅計算同納入方式。咁一句太成熟嘅臆測,就咁一句this time is different,就回應晒所有反駁嘅論點,說服力係差咗少少。
sor手機打字慢覆完先見到有講廢老
https://lih.kg/vPuCRMX

我之前寫過對沖效果
「揸兩種相反既野走對沖」係指用SQQQ對沖TQQQ當然冇益只會蝕本
但債/油/put呢一類產品係衡量過up/downside(例如點解傳統用put多?因為高確定性, downside預左化灰 upside就去到delta 1咁多)之後係比純long好既
你咪當cash係用0x 去hedge
債/油/put呢一類產品係負既倍數囉
https://lih.kg/xaRbbjX
https://lih.kg/xaRbbcX
https://lih.kg/xaRbaRX
https://lih.kg/xaRbaQX

見你咁唔鍾意做backtest 我成朝都淨係同你計數冇用backtest你都仲係jer住講backtest都冇計
另一個問題就係你太二分法
too good to be true就必然係false?
例如TQQQ多左人玩?多左幾多人玩?係咪到左capacity臨界線?如果未將來有冇機會去到臨界線?係咪去到臨界線就會price in太多會overpriced?
而你就直接話多左人玩所以已經priced in
你又話this time is different 邊方面different?有咩different?係咪完全冇參考價值?例如用過去升跌distribution去模擬將來唔同volatility之下既升跌distribution去估decay又得唔得?
前面用backtest去展示指數選股既特性(增長本質against S&P)你又話係backtest所以冇參考價值?

如同我前面所言好多基本既野比你overlook曬 但你完全冇回應過
咁樣有時好難溝通
巴打我見你不止一次講我overlook你寫既野

希望你明白好多人上連登都係想輕鬆下睇下膠post得閒9up下,當然我係度都唔係話掉底兩句就走左去,但你每次回文實在太長,加上我過往經驗回完都係要不斷繼續,而且你下下都話睇長遠,即係無論市場未來一兩年點走,你套理論都apply到,咁係我角度永遠都係學術理論,唔係我希望可以係未來一段時間內驗證到對錯既討論

我唔係discredit巴打你既理論根底或討論風格,但好多時候我就算回應你既言論,都唔會直接quote你,係因為我唔想無限延伸討論,請見諒
講開又講
一來宜家夠晒唔容易啦,你睇下跌幾多幾難堅持,幾多人棄咗。
第二就係宜家睇落都真係夠晒難啦,畀咁多人話到體無完膚,咁個策略算唔算係財自機會大咗好多

至於必唔必然,其實我又覺得真係幾必然。除非呢個世界有好大嘅意外,甚至係比世界大戰更大嘅意外。都係睇你最唔鍾意嘅歷史唻講,同埋廢老都係叫人揸VOO到退休就財自,VOO都得個portfolio只會更加得。
只不過係差在時間問題,係10~15年內有望,定係要sosad咁等到退休。
我上面好似冇一句睇長遠……已經退到淨係講指數本質同market capacity呢d同時間冇關既野都比你ignore 當下有數可以計已經可以證誤仲想點?呢幾日用過唔少學界會用既工具 唔通果d唔係學術?
過去既因為this time is different所以冇參考價值,現在既唔係學術,將來太遙遠等唔切證誤

咁我都明既 唔係個個都鍾意長篇大論
我以後會揀重要既先覆架啦
見大家討論得咁激烈,我就膚淺d咁睇
我當64portfolio撈埋一齊係一隻股票,呢隻股票升左一百年,係咪最近跌友幾個月,就代表佢已經光芒不再?
定還是價格越低風險越低,撈貨好機會?
屌你老母TMF
23 May 2022 (1/1)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞