Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我諗𠵱家唯一方法係上少啲連登,講真我自己都上得太多,不在於財經台,吹水台狗屎垃圾都睇一餐最近都發覺唔多唔少會畀𠵱到啲氣氛影響到,所以我set咗screen time limit 1hr

出面好多post笑又好、曲解人地講嘅嘢都好、唔知頭唔知路搭把咀又好,我諗大家要分清楚邊啲對自己有用嘅要去理解,無用嘅就要無視,唔好畀人帶住情緒走。再真係頂唔住嘅抖下先唔好睇任何財經嘅嘢。

老實講我今次正股反而唔驚,係leap call驚啲,因為有時限性嘅嘢,𠵱兩年美國能否處理好高通脹問題係成疑。

btw 巴打幾乎日日見你係公海開鳩post
lm
你定,通常我每次錯誤後市場會打多巴我
咪由佢打
What doesn’t kill you, makes you stronger
上少d財經台,成個台真係咁叻睇市就唔駛係度9up
又唔係既 呢度真財實料巴打也不少 不過真係少上好
所有估頂摸底post一律無視
覺得大家太易比風向影響到自己心情

即係無自信

以前上得舊登多 對D落井下口 冷嘲熱諷已經免疫
留名
>>大家都知道依家係熊市,我諗仲有好多好嘅時機入tqqq長揸

未入市嘅就係
長遠嚟講portfolio派要有一個hedge嘅方法同時機
月供要諗熊市aka依家點入市 SP入?hedge住入?唔入?停嘅時機?恢復嘅時機?

利申 以上全部做唔到
6/4 ,5/5 + 月供已經係最經得起時間考驗既 hedging (再安全d加埋開小小Leaps put)
只不過每隔幾年就會有人(特別係active fund佬)話個方法已經唔work,不過最後都係會崖得過重回正軌
巴打有冇leap put做hedge既strategy參考下
例如開幾遠/價位
>>唔hedge就要接受個MDD囉
打漏
計股債雙殺 3x 個MDD 其實一啲都唔輕鬆
真係減90% up架
冇清倉
之前有人share 過 100% SPY portfolio
用0.5% 買0.3 delta 90日 put keep 住roll
你可以睇下
要等高位做,講真宜加做太遲,會左一巴右一巴
等下次升返上高位再做,一做就做到最遠,計返個成本大約自己成個倉每年2%
不過 LEAP PUT始終係side dish

我會話係小小心理藥幫助你跌市有小小甜頭,hold實d貨,大於實際作用
無溝?月供均價應該40左右啦
感覺依度好多人入場用依個策略係因為backtest顯示好work

而今次mdd之深同時間之長,某程度上慢慢係推翻緊成個model既validity,重新思考過成件事係好合理既事
係衰加息 債股雙殺
如果唔係冇問題

問題嚟 有咩asset響加息週期會升?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞