Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
Backtest只係參考
講到尾都係fundamental最重要
你抽qqq頭十大成份股既財報研究下
覺得有前景就分段撈 無前景就揀過第二樣野投資

而揀得64portfolio leverage etf
係因為我地深信個asset係有價值 有前景
願意+有能力承受decay風險去換取更高回報
最壞情況係qqq單日跌33% 到時依個post可以收皮啦
"最壞情況係qqq單日跌33% 到時依個post可以收皮啦"

另一個最壞情況係禁散戶買LETF
《金融時報》引述消息人士透露,滙豐負責任投資主管 Stuart Kirk 因批評央行決策者過份強調氣候變化的金融風險,招致環保團體批評,目前遭滙豐銀行暫停職務,等待內部調查。滙豐發言人拒絕置評;行政總裁祈耀年(Noel Quinn)則於社交媒體上極速「割席」,強調有關言論不代表該行看法。

Stuart Kirk 上週四(19 日)於倫敦出席公開活動時,發表題為「為何投資者不用擔心氣候風險」的演說,他認為印度出現破紀錄熱浪、南非遭遇毀滅性水災等,皆屬極端風險,而面對迫在眉睫的房屋危機、通脹升溫,團隊卻被迫花時間研究 20 或 30 年後才發生的事情,批評時間分配並不匹配。在提到聯合國和英倫銀行警告全球暖化時,其中一張投影片更寫出:「未經證實、尖刻、盲目擁護、自私、世界末日般的警告總是錯的。」

他又稱,人類在適應變化上一直很出色,反問「誰會關心 100 年後邁阿密被淹沒多 6 米?阿姆斯特丹早已低於海平面 6 米下,但同樣是個非常好的地方。」由於滙豐承諾 2050 年前實現淨零排放,其言論明顯有牴觸。祈耀年週六於 LinkedIn 發表文章指,完全不同意 Stuart Kirk 的言論,強調評論與該行戰略不一致,也不能反映滙豐或滙豐高層的觀點,又補充團隊不會因事件而分心。

關注銀行業氣候行動的非牟利組織 Bank on our Future 幹事 Beau O’Sullivan 表示,滙豐必須解釋其他高層在多大程度上,同意 Stuart Kirk 這種具攻擊性和錯誤的觀點,以及解釋為何該行容許員工發表這樣的意見。他形容事件極其諷刺,損害滙豐在氣候行動上的聲譽,特別是當投資者、客戶及監管機構關注銀行業的氣候承諾,而滙豐正備受漂綠醜聞困擾。

https://www.facebook.com/cupmedia/posts/10158770229535208
分享吓其他嘢,而家連聯儲局都話要關注氣候變化
唔知SJW依股風氣發展落去會變成點
我覺得歐美凡事追求政治正確長遠都可能傷害企業嘅創造力
同埋今日睇到篇文講natural rate of interest同Twitter生態,都幾有意思

兩極呃嬲的經濟「討論」

時間太少,無謂事太多,是以對Twitter一直敬而遠之,有戶口,但不發言,只會間中看看別人「推薦」的推文。最近朋友傳來的一個,看似有圖有真相,圖中顯示美國的自然利率(natural rate of interest,亦稱r-star)近期急劇上升,由新冠肺炎疫情前的接近零升至超過3厘,畫面非常震撼。推文內容不遑多讓,指數據顯示支持政府大手花費的「現代貨幣理論」大錯特錯,大幅加稅和削減開支為時不遠矣。

多年前在此欄介紹過自然利率,意思就是不擴張、不收緊的「中立」實質利率水平。若果自然利率真的超過3厘,那聯儲局為了抑制通脹,就要令實質利率高於自然利率,所需加息幅度之大難以想像。

這樣爆炸性的推文,在推特譁眾取寵兩極對立的世界當然頗受注意,一方面有反對拜登者表示讚同,慨嘆美國的財政紀律給現屆政府徹底破壞,一方面又有偏左的網民反駁,經濟術語充斥,遠遠超出我的理解範圍。經過一輪轉貼分享,如是者吵了一日,這個網上學術「討論」就告一段落了。

發推文者有點來歷,曾是投資銀行研究員,現在是某智庫的首席經濟學家。他的語出驚人,到底有甚麼根據?幸好在研究院年代,曾經花了不少時間了解自然利率的估算方法,很快就知道推文中數字從何而來。簡單來說,就是近期通脹甚高、增長不俗,同時政策利率仍然偏低,代表貨幣政策太過寬鬆,自然利率因此偏高。

這個做法,非常粗疏,跟嚴肅的學術研究固然有大段距離,放進投行或智庫的政策分析亦未必合格,極其量只是一個僅供參考的初步推測而已。其實自然利率是個長期的概念,難以這樣「貼市」地估算,往往要等好幾季才能比較可靠地利用計量模型。根據里奇蒙聯邦準備銀行2021年第四季的最新估算,自然利率仍然接近零,未有上升跡象。

這個首席經濟學家手上只有一分證據,何以會在推文中說出自信滿滿的十分話?這就是Twitter的奇趣生態了。推文要得到注意,甚至受到演算法的垂青,觀點自然要夠激,尤其要加插「現代貨幣理論」這類敏感字眼,但求觸到各個意識形態陣營,那就保證可以增加名氣和追隨者,在Twitter世界的建立公共「知識」 分子的形象。

https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E5%85%A9%E6%A5%B5%E5%91%83%E5%AC%B2%E7%9A%84%E7%B6%93%E6%BF%9F-%E8%A8%8E%E8%AB%96-/320550
我覺得未
如果仍然係攞啲唔了解,或者攞啲發覺頂唔順嘅人唻當pt講,就比較冇意思。唔通睇晒分析出出入入果啲輸身家,我就可以話玩股票就係會輸錢?

6/4不論理論同數據上都幾堅實,對美帝未來嘅美好想像亦唔算好唔合理。
與其話我哋講「只係短期」,不話當初揀6/4就係考慮晒理論同數據層面,認為最尾會升得返,而呢啲基礎即使係喺今日嘅市況入面,都未有改變,咁點解要因為一時嘅underperform,就去改變,就去定輸贏?

我哋亦唔係講到一早知,不過的確係某程度上嘅預期之中,因為實際上有「危機」發生嘅時候,個portfolio可能有呢個反應(大跌),係一早擺晒出唻嘅。

股債雙殺,呢個舊年就有人講,通漲半失控都由唔多信變半信半疑變成好擔心,大家都開始預計會通殺。但係點解有啲人包括我,睇到呢樣嘢都仍然選擇硬食呢?因為不確定性,因為睇到唔代表一定啱,又唔代表後市一定會點。長期唻講,唔信自己時不時做啲操作去避開硬食,可以贏到SH 6/4。6/4相對唻講,比自己操作嘅track record好,不確定性都比較低,咁即使選擇前者去食一個大嘅drawdown,都唔係一件唔理性嘅事。點解咁樣就變咗做冇直面個performance?咁就叫唔接受市場結果?唔通大蝕就一定要斬先叫有直面?而且某程度上都真係有排都未到結果,BRK都可以跌三成以上,唔通廢老信佢自己果套又係唔接受市場?唔係話我哋同廢老有得比,但呢個pt從邏輯上就係大錯特錯。
呢個我一直都好擔心,真係會令到美國好唔吸引。
惟有寄望立國先賢嘅制度同埋鐘擺,真係可以自己修正到。
不過都唔敢太樂觀,「群眾係白痴」同埋太多電子鴉片啦宜家。
某程度上我都係賭緊喺美帝墮落到無可救藥之前,個portfolio可以成功>同美帝鬥短命
TQQQ + TMF + GLD 會唔會穩過就咁債股
淨係拖慢油氣產業發展今年已經食左回力鏢
其實有得諗
擺一皮落去當買六合彩
del app十年之後先再睇返
就算輸哂都唔會肉赤
的確有其他portfolio用金對抗通漲e.g. AWP
但GLD (1x)既波幅唔足以對沖3xLETF 通常會用2x/3x(e.g. GUSH)
另一個選擇係utliities但3x公用ETF好似冇左
有冇TQQQ教講下 到呢刻為止 有冇賺錢? 高位走到貨?
UTSL仲存在呀
oh記錯 應該係GUSH比人由3x降左落2x 所以有人推介改用utilies
黃金以外都可以睇VIXM
冇理由買個長遠跌既野
Ray Dalio's All Weather Portfolio Review, ETF’s, & Leverage

https://www.optimizedportfolio.com/all-weather-portfolio/#3x-leveraged-all-weather-portfolio

AWP = equities + long term bond + intermediate bond + gold + commodities(/utiliies/REITs)
我最近研究緊VIXM 跟得佢同PSQ (QQQ-1x)有d似但有d位PSQ跌佢唔跌 有d位VIXM跌PSQ唔跌 幾得意下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞