Leveraged ETF 討論區 (40)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
想知
會唔會Rolling?
唔係啲日本人孖得太勁咩

我之前睇條片,就形容到廣場協議好中性,泡沫係日本咎由自取
too good to be true
一定係牛trap

已財自
重倉?有無溝
in some sense係
但你諗下一個健康強大既經濟體既貨幣一年之內升1倍 可以唔泡沫咩
雖然貨幣學派未夠成熟 但係美國有冇可能完全唔知咁樣做既後果?話就話日本係「自願」既 以當時六-八十年代美國密密插手日本政治既環境去睇係咪純粹自願?而家已經好難搵到答案
西德馬克都差唔多 但蘇聯瓦解同兩德統一成功halt左德國既經濟 如果唔係起碼有一個比較
如果唔係我諗一百年都好難搵到呢d例子 再對上已經係鴉片戰爭
見頂先拆股 一陣變番雞仔股出入都好貴
1/4倉 keep住月供緊
早排已經清曬
未必,可能由得依d call 變廢紙
https://www.youtube.com/watch?v=BazyvC4ARp8

可以留意下個十萬人大會講左d乜
因為我見24年1月 45Call
你補少少錢就可以續期一年
我嗰啲去哂24年
我都係,4月嗰陣頂唔順補錢轉晒去2024 低啲strike
如果今次NDX 見4位數
我都幾肯定下次熊市前TQQQ唔會返到ATH
即係唔係4-5年
- 半導體公司博通(AVGO)以610億美元收購雲端軟件公司VMware,為史上第三大科技公司收購案,僅次於微軟收購暴雪(690億)和Dell收購EMC (670億)
- 廉價雜貨連鎖店Dollar Tree (DLTR)業務超出預期並上調全年銷售指引,盤前升15.5%(之前Walmart爆嗰陣單日大跌14.42%)
M rev, EPS大beat, +15% premarket
零售已超跌
日本當時第二大經濟體直迫美國喎
仲要講緊打輸仗未到半個世紀已經爬到上世界第二
阿特蘭大聯邦儲備銀行將2022 Q2經濟增長預測由2.4%下調至1.8%,主要是由於私人投資減少。
https://www.atlantafed.org/cqer/research/gdpnow.aspx

2022 Q1 Real GDP Growth由-1.4%向下修正為-1.5%。
值得注意嘅係Price index for gross domestic purchases由7.8%向上修正至8.0%,PCE price index由5.2%向下修正至5.1%。
Wages and salaries都向上修正了$66.6 billion。
整體而言美國經濟情況比之前公佈嘅略略差咗少少
https://www.bea.gov/news/2022/gross-domestic-product-second-estimate-and-corporate-profits-preliminary-first-quarter
所以咪泡沫囉

不過復興得咁快係叻既
民族性+民主制度+美國全力栽培
打完仗唔洗三十年已經世界第二

而中國唔經唔唔覺都改革開放左三十年….
24年1月已經係依家最遠嘅expiration date
我嗰d 23年call已經roll 唔roll都無所謂
一句泡沫就比你抹殺日本經濟幾勁?
未簽廣場協議既1985年日本GDP per capita已經係美國6成
去到1987年已經過左美國
巔峰日本GDP以咁少人口去到美國六七成
日本當時房地產係火熱 但絕對唔係好似支那咁鳩起樓同高鐵囉
實際上大部分最大既基建係6 70年代做落(e.g. 田中角榮個列島改造計劃)
日本出口係泡沫爆破時仍然每年keep住增長架 邊似大陸咁淨係做平野做全世界condom

諗番起初中geog好似有一個section叫the Japan miracle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞