其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike
就好似有人繼續活係個夢入面
另一部分既人就慢慢拉回現實

成熟同幼稚既愛情觀
傻啦
好多女人好撚古惑架
一開波就帶撚哂面具識你
有左身份之後先揭真面目比你睇
真係極品
呢類人你一係就帶佢去輔導下
否則都唔好諗住可以改變到佢
佢地本身就比較自我中心,只會care自己感受
唔會企係對方角度去睇

利申拍左三年,近日分左
已經盡左力咩方法都試過晒
唔好以為會磨合得到
造成
有D女人成日ff好想有段童話式愛情 唔識拉返去現實
果D咪係精神病
成日活係童話入面真係當自己係公主咩
街邊賣生果個阿姐咪你囉
咁呢個我又反而明佢 自己覺得小事人地可能覺得好大件事

老實講 十對情侶有九對都係因為累積既小事而分手而唔係一兩件大事(最多只可以講做導火線)

同樣道理 自己都唔可以assume人地同自己一樣覺得小事都要嘈

所以無論大小事都好 都當佢係兩個人之間重要既問題 如果巴打可以主動表達出你都好care呢d問題可能對方態度又會好少少
真係 我係過來人不過我係女方果個角色
其實你都知一句好啊 係表達唔到你有份想見

自己唔舒服/有緊要事 都要講多兩句潤色下既
體諒係對方比你既 係要體諒 不過又唔係奉旨
佢都唔係愛你
做咩唔分手
你試下換個人做佢男朋友
都係一樣
自私閪+主觀閪

唔洗講扑嘢應該撚都唔肯含、轉多個姿勢都唔制。

呢啲撚屌只會有佢啱無人啱架咋,
你同佢講感受佢就同你講道理,
你同佢講道理佢就話你唔顧佢感受。

咪撚作賤䈻己啦,拍拖,
一係求扑嘢,一係求開心,
如果佢好撚好砌,咁你咪受下氣囉
溝𡃁妹係咁㗎啦
佢明知係唔應該"唔開心"但又張內疚感發泄返喺你度
我嘅建議就係大家唔好咁上心, 亦都唔使太理性討論
等佢宣洩完情緒再呵返就算
呢個真
唔想搞到好似條仔被逼咁 可能只係想一齊去做大家都好想做嘅嘢
會唔會係樓主平時出街比較少做諗活動/計畫行程嗰個 變相咩都係要條女決定 問你想去邊做咩就答「求其」「是但」咁
講到好似病左係欠左個女仔咁
唔通依個位就係大家互相理解唔到嘅地方?
佢仲會搬你平時/以前都唔係咁反應去話你

利伸定先唔係想偏幫你女朋友或者鬧你,純粹探討研究下你女朋友會咁嘅原因
不過想問你一開始追佢時對佢嘅態度同宜家嘅態度係咪好大分別
好多人追女嘅時候唔怕攰、咩都好熱情,但係一齊時間耐之後好似打機爆機咁開始覺得都一齊咗啦仲搞咁多嘢做乜
當然你女朋友可以睇得出係一個好冇安全感嘅人
但係如果你拍拖前後嘅行為相差太遠嘅話可能只會搞到佢更加亂諗嘢覺得你唔愛/淡咗
最好都係大家好好傾下
如果大家都改唔到自己本身嘅問題嘅話你地都行唔到落去
其實首先已經唔會個個都咁樣計分
第二係真係有男仔見到你地開心佢就最開心
做乜活動都係其次
唔係就唔會你地少少情緒波幅都躝出來見

有時d野唔好太鑽牛角尖
思考一下係咪每個人愛人嘅方式都要一樣
你諗通左你就知樓主有幾好仔
而唔係雞蛋裡挑骨頭
我覺得自己以前都有呢個問題
但係同依加男朋友又無

我覺得係去到你呢個stage係累積出嚟,我唔會話個女仔錯晒,應該大家都有責任經營

我改變左 可能係自己成熟左,識得唔高度注意力落男朋友到,呢樣好重要

由一開始已經講好 想就想 唔想就唔想,可以自己去/搵朋友 就唔好迫對方陪 當然可以一兩次例外,為對方做係sweet嘅,唔係唔耐煩禁電話嗰種
呢個係成熟成年人嘅溝通基礎

以前男朋友都會成日放飛機/ 攰,累積上嚟心很累
我身心胃都準備好,你唔去早講,我搵其他人去,喺屋企on99,話佢又講到自己好委屈,一次半次就話無所謂,虧你就去運動/睇醫生
有樣嘢叫似熟賣熟,如果今日公司有個大客要見,你食粒必理痛都會死頂,睇你有幾重視嘅姐 如果你話你返工都係咁,咁你學下點樣做人先

依加男朋友極少失約/大遲到,安排好 應承咗係就係 有突發都會盡早通知,前一晚睇波睇到3點,第二朝約左9點就係9點,呢個都係成熟嘅表現

兩個成熟嘅人就唔會有你嗰啲問題出現,不過 都會有價值觀問題,但係尊重人唔等於價值觀,你唔好同我講 放工攰你想休息就放人飛機=價值觀,呢個係自私撚,唔理人感受!
你諗返如果對朋友都係咁,都會無朋友,如果唔識尊重人建議返去尊重下屋企人先,放低家人會對你無限包容嗰套,先再諗拍拖/對朋友要點相處

真心唔好再折磨大家 傾好,一齊成長!
溝通都係一種期望管理黎
佢問你出唔出街,你答有少少攰
痴身啲嘅自然會想你少少攰都肯出黎陪佢

你唔好講少少攰,話比佢知其實你真係好唔舒服
佢驚咗你武肺仲會叫你返屋企

女朋友好自我好唔成熟,我都經歷過,
轉咗幾次再諗落其實大部分人自我自私,
拍拖會期望對方理解自己,但好少會去理解對方
所以溝通好易炒晒車
咁其實你應該搵個你都10分想去既行程
佢又10分想去既行程
我覺得佢係想大家都enjoy整個行程
而唔係想你明明唔太鐘意去,但「為左陪佢去」而去,條女就會諗係咪佢逼緊你去呢?

有時我覺得情侶好神奇
即係你同fd出街,都唔會夾硬出去
但陪條女/條仔,就會夾硬出

如果大家都主動d積極d搵下活動,同坦白講自己想去邊
應該唔會為左咁少事而鬧交
有心
其實所有港女都係公主底,係睇佢成熟長大到咩地步妥協到幾多,要學會接受
lm
我覺得傾傾吓依個post真係好有價值

真係有企係女仔角度嘅女性出嚟講佢哋嘅諗法

平時佢哋係唔會出聲

係咪女仔拍拖前會有好多predict

覺得個關係要係男仔主導做好多野

我覺得未返工前係可以做好多計劃/活動

但返左工後放工就想返屋企訓教打下機就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞