其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike
我都幾肯定樓主唔係第一次就咁樣佢應該試過好多次俾條女暗暗地嬲咗但唔為意,然後再俾條女屌,所以而家條女一冷淡啲就咁敏感,知道自己瀨野,女人嬲同無嬲根本就好明顯,點會feel 唔到
啲女人口講俾你休息同唔開心咋,你唔鳩理佢佢又話你唔緊張佢,好快就變真嬲架喇

利伸:女人
唔建議比呢個po 條女睇
本身思緒極敏感
睇完一定會覺得之後有咩事
條仔都會擺自己上連登
一定會更大壓力同不安

就算你個Po 原意只係想集思廣益點解決
定係呻下想圍下爐

作為一個思緒敏感又嚴重缺乏安全感嘅人
就算睇完激動完
個心都會唔舒服 會瘋狂鑽牛角尖
會諗你之後會唔會有咩事再攞出嚟同人討論自己
只會更加不安
咁樓豬有冇去真係同佢一齊去共同努力解決問題
而唔係自己認為咁樣做就對雙方都好
同時其實你女朋友講得話冇諗過邊個贏既時候
唔係就係想同你解決問題
如果你有發現女朋友都有嘗試去改
唔係就係你女朋友有用心去解決問題
只係女朋友嗰方面未必可以一下子就改到都會有時諗埋左一邊
其實最重要都係有咩都要講出嚟..俾一個攬攬大家
就知道大家有幾愛大家
加油啦 樓豬
以為自己開po
不過已經分左手一年
但宜家同佢當係朋友咁相處,唔洗下下都就曬佢
舒服好多
情商低就咪撚拍拖啦
你不如問下佢想點仲好啦
係到回班巴絲打,哂鳩哂d時間
不如你花心機同佢講下想點

你話你自己成日鬧交都好難受
如果再發生同一件事,條女prefer想點
我地又唔係你條女,講經咩

樓上個個答法唔同
有d人覺得「有人陪同做到件事咪okay,你理得我係咪玩得開心」
有d人覺得「想大家都enjoy一齊玩得開心,每星期又唔係見得多,正正因為時間少,所以想大家都玩得開心,都好想你比comments」
你自己都識講啦,岩同錯都冇所謂
咁你應該花時間去傾下乜野係適合雙方

病果單野,你條女好looking forward同你去街
點知你又咁岩病,但佢又好looking forward,
佢自己都好內心交戰緊
知你病,你應該要休息
但自己又好想同你出街
佢一時睇唔開姐,咪講幾句肉麻野等件事過左去
我都覺做呢d野係好on9好麻煩
但如果呢幾句說話可以嘈少d交,咁我會覺得好抵

如果唔夾/唔想做呢d on9野
咪早d分手
本身你地一個感性,一個理性
Match唔到咪算
呢d係大男人主義黎,好多香港男人都係咁,成日覺得自己就緊對方,實情係覺得男人高級d,女人低級d,剝奪對方其實都想就男方嘅自由。
佢好大波?你咁都要忍?
事實上真係唔係第一次啊
真係發生咗好多次⋯
所以就係為咗避免再重複,我先去做其他嘢令到佢唔好咁唔開心/嬲(你哋就當我解讀錯,本身以為佢嬲緊我啦,但總之就係想佢開心返)
佢係同緊佢幻想緊嘅理想男朋友拍拖
你只不過係佢幻想嘅容器
好老實答你,"其實唔係話要邊個贏"呢句係bullshit。
無論咩關係都好,兩個人相處一定有人要compromise,咁已經有嬴同輸啦。
重點在於程度。有時你就下佢,有時佢就下你,換個講法即係互有勝負,咁樣先健康。
你一滿足唔到佢就鬧情緒blame你,要你跟佢嗰套,其實就係佢嬴晒。

如果想個關係smooth啲,咁你可以諗下你女友平時有咩地方遷就你,評估下呢段關係究竟平唔平衡。
學上面位絲打話齋,直接同女友講你想點,再觀察下佢係咪真係配合到你。
其實佢都接受唔到其他人睇法
佢都好自我中心,好撚難頂

就咁講下出街咋,又拖埋哂乜鳩柒尊重價值觀
條女明明就想大家都開心咁玩
樓主就拉到佢專登陪條女,係「尊重條女既價值觀,每個人都係獨立的個體」乜乜柒柒煩撚到閪咁
明明自己又唔講下自己鐘意做咩,仲講到自己專登陪條女做好撚偉大咁
巴打我係咪識你
樓主你已經講咗答案出嚟
就係好難解決 有咩問題都好 都係你做主動 你諗方法 你決定 你諗計氹掂條女
你情我願又冇咩問題 但依家你唔鐘意 唔好受之餘又畀人當臭四
返工都係咁嘅啫
咁樣嘅客點似係可以同你長期合作 一齊搞好個project

除非樓主你覺得自己輸唔起 唔敢出返單身市場 或者 或者再冇勇氣面對真正嘅自我 或者用更強硬嘅姿態同女友攤牌 咁你就會落入悶局 就係一世冇得發圍

但我見到樓主你思路清晰 識得分析問題又點出兩個嘅關係 我覺得你係困局嚟 一棟樹都想向外生長 畀幅牆困住咗

早死早超生 以前我都遇過 分手後只覺得分得太遲 痛苦係冇意義的 唔好自欺欺人
我想問你,既然你講到你女朋友咁差,咁點解仲要勉強一齊?
絲打 我哋係咪有咩誤會
我從來都冇話過你咩幻稚
話你溝通唔到係因為你都淨係諗女方個面 你講嘢係有偏向性 有偏頗
所以我同你講嘢你都係會一路針緊嗰件事
其實我一早都話個次可能自己都做得唔好但係你就好似忽略晒咁

同埋我真係從來都冇話要佢點樣關心我頭痛
只係佢表達到可以休息吓
我唔想勉強出去 驚對住佢木口木面
你就認為我要索取佢嘅關心 咁呢個就過分咗少少

女朋友經痛方面出去食嘢我都有買下熱飲俾佢,提佢唔好飲凍野搞到仲痛,買panadol經痛配方俾佢等等,咁當然我唔係話自己為偉大啦
都係好普通嘅嘢
甚至好多巴打比我更加細心
更加體貼更加溫柔
但我都只係想佢舒服啲

同埋都唔係單單呢件事 呢件事都係其中一個舉例
而絲打你其實唔使咁樣狙擊我 我知道自己都有唔啱
老=/=成熟
「但你要諗下女人從來都唔會著重解唔解決到個問題」
唔好講到所有女人都係咁有冇諗過係依個諗法要改 而唔係要人地遷就你
比起要人不斷放低自己尊嚴去氹你
我覺得對方認真討論點樣一齊解決個問題 唔係去逃避先係真正重視段關係嘅表現
感建律分
其實目的都係話比條女知自己諗法啫
個人覺得咁咪直接同佢講囉 口頭講又好 打字又好

比連登條女睇 只會令佢再亂諗嘢

比著你 兩個人嘅事比對方擺上網 再攞出嚟比你睇
嘩 有十鳩幾個人都話你咁做唔啱呀 唔好呀
難免會有種背後插你一刀嘅感覺
將心比己啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞