其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike
我諗呢個其實都係佢無咩朋友嘅原因

應該唔關事大把女都係好似佢咁但係人地都有朋友 呢個應該係大多數女人嘅通病
Btw睇字都覺得煩 呢啲臭閪早走早著啦
睇完之後,我大約估到你女朋友想點
但首先你要知道一樣野,男人諗野偏理性,女人諗野係感性,但唔代表佢諗野無邏輯。
舉個例子,一個人好攰,病病地,但又約左人出街。
男人諗野會係: 因為病,病人要休息,所以就唔出街要休息
女人諗野可能會係: 我好病,但男朋友又好想見我,所以為左男朋友開心所以就出街

如果你話病梗係要休息咁咪唔出街囉。
你理性上邏輯係岩,但感性上就錯左。

如果你唔明白女人既邏輯的話,你點解釋點嘈交都無用。

而家咁岩你遇到個好感性既女人,唔係好理性。
所以你想關係好啲既話,你可以試下從佢既角度出發,你上面有幾句如果我係女我都覺得好un 耳。
理性邏輯贏你係無錯,但岩同錯係咪真係咁重要呢?會唔會肯退讓一下呢? 有興趣可以再討論多啲

利申返,我條女都係你口中個啲人
應該攤開晒嚟講 畀個post佢睇
你預咗佢可能會喊到七彩 唔好心軟住
你要理性話佢聽你最真實嘅感受 同諗法
仲有 人就係獨立㗎啦 就係有唔同諗法㗎啦
你冇可能要求人地一定要同你同一期望值
每個人都有唔同喜好 唔可能完全一樣
唔係冇你咁想做呢件事就等於唔愛/冇咁愛㗎
有時啲嘢就唔好講到咁死
意外或者突發情況你控制唔到
做唔到應承咗嘅嘢對方難免失望
但係 主動提出作出補償就已經係有歉意嘅表現
佢失望緊 態度暫時負面係冇辦法
但如果道咗歉 承諾咗補償 就已經夠
唔好再死狗落去 你只會縱壞佢
如果真係咁癲雞,咁分手算啦

叫樓主自己係下面再對號入座:
1. 如果樓主有講過鐘意乜野/唔鐘意乜野,條女都逼佢做,咁係條女錯

Or

2. 如果樓主從來都冇講自己想點,唔出聲,陪條女去做,又要想條女多謝佢呢個「陪」既行為,咁係樓主錯。
因為你自己都冇尊重自己諗法先,盲目咁陪人,再要人多謝你「陪」呢個行為
最簡單就係講出自己諗法
弱智先鍾意女人
我都做緊呢款女仔
背景係佢之前係咁講大話 食過其他女仔 又同同事隱瞞自己有女朋友
就算過咗一年 做咗好多嘢補救 但都已經返唔到去一開始一齊嗰種信任
結果就係我不斷猜度佢見到佢同某個女仔一齊online就會覺得佢哋傾緊計 生活上佢又唔係特別珍惜我搞到我勁冇安全感

一度以為自己壞咗已經唔識愛人
但機緣巧合之下 同個ex有返奇妙又短暫嘅經歷
先發覺只係人嘅問題 原來感受到男仔真係錫你愛你
你係完全唔會想管住佢 唔洗成日估佢諗緊咩做緊咩
而雙方都好放心講出自己諗緊咩 唔洗小心翼翼驚住對方會嬲不過都完咗了
果D所謂"朋友" 其實會累死人
好似好想你死咁
絲打我可以直接講 我同你溝通唔到
我就係唔想佢唔開心落去先去搵佢 想令佢開心返
你就話我係覺得自己好正面好積極
好似將兩件風馬牛不相及嘅事關聯埋一齊

我覺得氹人嘅方式每個人都唔同,我都好認同你哋所講要換過方式去講,即係包裝返好啲,我只係話未必會好似你哋所講咁BB前BB後掛響嘴邊

我亦都知道卑微嘅態度去認錯係好work
但都唔係一個長久嘅方法
呢個post勁多幼稚女
係咁講男朋友責任
屌,自己嘅責任隻字不提
自我中心到on9
呢啲人唔改變 可以搵返啲同類嘅人
或者係搵無限容忍或者唔容忍嘅人
同類嘅人因為都係咁嘅人
佢地大家個思維一撚樣 會知道對方點樣會開心
自然有一方遇到呢啲問題識處理
無限容忍嘅人 就算點無理取鬧都冇事發生
一個願打一個願捱 成世做死狗
唔容忍就勁 次次發生呢啲19嘢
直接理性指出問題喺邊度
下下都講重點 企硬
可以令到條友知道 佢發癲都冇用
就係唔會妥協
咁樣一係條友自己反省 學習
一係接受唔到就分手
照你咁講個問題係在於佢放飛機!!!
係無咗互相尊重同埋互相遷就嗰part
會唔會有機會係佢唔好意思拒絕你 所以第一下答ok
跟住又覺得唔對路所以話唔得
唔知佢甩底嘅理由係咩
但係我覺得甩咁多次底一定係佢唔啱…
點都要坦誠地傾下 你有你想同佢出街嘅理由 佢可能都有成日放你飛機嘅理由
Tldr 你打到咁大篇野去呻 其實代表一早要分開
已經唔想再爭論係對錯問題
我都覺得講邊個啱邊個錯好無謂,
感情從來都係冇分對錯,
可能佢之後再搵到個人其實同佢好夾好相容,而我就做唔到咁解
佢都提出過好多次就係其實唔係話要邊個贏

只係想點樣個關係可以再smooth啲
可能係怕被人拒絕, 缺乏安全感的人
都會預設立場或者不自覺地先做拒絕人個個黎確保自己唔會被他人拒絕.

人抱持呢種想法有機會係內心有種矛盾但自己唔認知, 更甚或而無法好好用語言表達

關係愈親近的人感覺愈大
分咪分 好多時條女夠膽咁樣做 都唔會怕分手
怕分手又咁樣做嘅女人係真係蠢
「一早知咁悶」難聽過粗口喎
Plan行程都要時間心機
就算最後真係悶都欣賞吓我付出啊
呢啲真係抵死
唔講拍拖,呢啲女普通同人相處都唔識
一同佢意見唔啱,就話人溝通唔到、幼稚女
其實佢都好冇自省能力兼都好自我中心
眼入面得讚佢嘅留言,其他人嘅就當睇唔到,講到尾都係想人認同佢
好好奇,想人關心佢頭痛,咁平時條女m到有冇關心吓?
+1 佢肯陪我去就夠 都會開心
我反而介意佢唔叫我去陪佢 佢寧願自己去
因為呢樣野我都嬲過男朋友

最尾個句好岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞