其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike

發覺越嚟越有壓力
好多時有啲嘢,大家觀念有啲唔同,都不外乎啲小事嘈交
其實都小事到我都唔係好諗到
但偏偏就愈積愈多

就例如好小一件事:
佢問我今日收工出唔出街,
我見起身唔太舒服、話有少少攰啦,
咁佢就覆:洗唔洗休息吓?
咁我見到梗係話好啦
點知佢可以因為咁嬲咗我成日(佢聲稱係唔開心,唔係嬲,然後tg好冷淡)
咁晏晝我都知舐舐地嘢,特登走去搵佢
佢直頭原來都無返到工
咁我都頂住頭痛唔舒服去見佢,佢調返轉頭話我做咩唔講佢知
我淨係想佢開心,特登出嚟,跟住反而係話我點唔好,要我氹番佢轉頭,
佢嘅理由係要我衷心咁想同佢出街?但我本身已經話咗攰⋯⋯
同埋明明係佢主動問我使唔使休息吓,
原來佢自己係有預設嘅立場要答唔使?即係答唔中佢心入面點諗我就死梗(因為已經唔係第一次)
個下覺得有啲唔開心

其實我提咗佢好幾次 唔好咁樣問 下次直接講想我陪佢就得
因為唔問由自可 咁樣一問太有誤導(唔可以答唔中佢個預設答案) 我又唔係佢心入面條蟲 點會知佢心入面個答案
好似答句有啲攰想抖吓都會活受罪咁,就好似我隨時會中咗張埋伏卡咁

又有好多時嘈交,
你解釋返俾佢聽,自己根本冇咁諗過/都唔係咁諗
(好似佢提出想去邊/做啲咩,如果你冇表現得好雀躍,佢就會覺得你唔想同佢去咁,佢仲會搬你平時/以前都唔係咁反應去話你)
一但嘈交,佢份人係會用佢所認知嘅你,去套落你身上,就覺得你係咁⋯最嚴重係佢永遠覺得你只要響嘈交時回應佢,就即係同佢拗緊。
明明我只係講返我內心想法,佢就話:「咁你就唔好再同我拗啦」
我諗呢個其實都係佢無咩朋友嘅原因

我文字上唔太識表達,即係感覺自己處境就好似上面張圖咁。唔通我表達自己係點諗就係同佢拗?
其實我都成日睇感情台,都知男人同女人嘈交係一定輸
但我好多時唔係想拗贏場交,我只係想話返俾佢知,自己係完全冇咁諗過(因為佢好多時都鍾意用佢假定左我嘅角度嚟睇我)
之前有段時間,係咩都認錯、認死狗,但都係發現佢越嚟越過分

恐怖嘅地方係:
1。當你要求佢唔好再扭曲自己意思嘅時候(因為嘈親交佢都會放大你嘅唔好去攻擊你,講到你好差),佢就會話:「咁你知唔知點解我會咁諗」「你諗下我點解會咁樣諗你」
我每一次聽完都幾震驚。
2。佢成日用:「有時唔使講到出口」,「你無講,但你表現到出嚟係咁樣」話感覺到我係咁,我就係你心目中嘅點點點⋯⋯
乜原來我自己都估唔到自己點諗

然後我每次即刻講返我內心感受、唔係佢諗咁,佢就話唔好同佢拗
以呢兩點我覺得都幾無助、亦都幾無所適從

唔知大家明唔明,個感覺就係你點樣解釋,佢都將你定咗形咁?
我覺得呢一點已經係超越咗硬頸嘅地步

而家情況就好似下面兩位巴打咁講,唉⋯⋯

自問都拍過幾次拖,慢慢學習緊點樣去愛惜另一半
今次真係拍得幾困惑
有時甚至會自我否定,係咪唔好拍拖害人、係咪自己唔識拍拖

好啦叫完春,又係一個失眠夜

預咗會收到好多tldr嘅回覆同埋負皮,但我真心想問各位巴打嘅意見,除咗感建分,應該點樣處理自己嘅情緒、又或者點樣可以善意提吓佢盡量唔好用咁樣方式對待另一半?

平時對住啲frd係好開心,為咗佢其實我都已經好少搵frd出街了,唉⋯
你需要一個成熟d嘅女朋友
佢在意自己點諗多過你點諗
有啲人你同佢嘈交 佢只係想嘈贏呢場交
根本唔會關心自己有無道理 同講嘢幾難聽
我覺得人人價值觀都唔同,
好難要對方同自己一模一樣想法
更加冇理由迫人哋同自己一樣咁諗先得㗎

即係佢想去行某一座山嘅期望值係10分
我係6/7分,但我依然願意陪佢去
佢就想我一樣係期望值10分,需要表現到好雀躍咁
其實真係好困難。

其實我都同佢講咗好多次,
每個人都係個體,
每個人都有自己獨立想法
唔可能每次都去到佢自己嘅理想位置

我記得有個朋友講得好啱,我去好有深刻印象:
「佢會唔會係鍾意佢心目中所塑造嘅你,而唔係真正嘅你」
當你同佢心目中所塑造嘅你,係有分別嘅時候,佢就會好大反應

人生好難
大把呢d女人
專無事生非小事化大
唔知咩教育家教做成
重點係我每次都會想大事化小
因為太多次,的確係啲小事,跟住慢慢佢就講到好大件事咁樣去嘈
然後佢就會話:乜你覺得而家係好小事?

好似講咩都係死咁

即係唔係唔可以認死狗,但係承受委屈太多個人都會唔開心的
佢呢啲深層價值觀好難改,唔係話提同傾就改到
段關係咁落去只會愈嚟愈toxic,咁樣大家都辛苦
點樣捱成世?
可能你地真係唔適合,或者去到一個位係喺對方身上已經冇期望,就好應該攞起學到嘅野走佬

如果你真係愛佢愛到唔想放棄就一齊去啲關係輔導,或者去做啲深層次healing囉,畢竟我覺得你條女咁嘅價值觀好可能真係冇被愛嘅自信或者曾經受過傷或者有負面嘅愛情觀from原生家庭blahblahblah...
因為佢覺得你同佢期望/想法唔同,就係冇佢愛你咁愛佢
佢需要一個虛假嘅你
佢見你話好啦
其實佢本身應該係會覺得你話唔舒服都好 你都可以去同佢講番 唉 我都好想同你出去 但我真係好唔舒服 對唔住呀bb 聽日陪番你呀好唔好呀?
你直接答好啦 又冇解釋
佢就會開始亂諗 心諗係咪你唔想同佢出去所以搵藉口 係咪你唔重視佢etc.

女人本身都會感性行先 好多時你每樣野解釋一下 氹多幾下都應該唔會咁情緒化 會體諒一下咁 同埋就咁睇你講佢都唔似係成熟嘅人
again佢覺得你冇佢咁重視件事,就係冇佢愛你咁愛佢姐係其實佢冇乜安全感,冇被你愛嘅信心
訓先 辛苦哂巴打
你講中咗,佢成日有意無意都講話我唔夠愛佢咁
我而家條女都係咁 好大壓力😩
點解大事化小唔到係因為其實佢潛意識都唔覺得呢個係問題
係覺得你態度有問題先咁嬲

雖然你話唔係唔可以認死狗
但你要諗下女人從來都唔會著重解唔解決到個問題
而係你有冇用卑微嘅態度去同佢say sorry 顯得你好著緊佢 而令佢覺得你肯認錯姐係愛佢
so唯一嘅解決方法係搵到點解佢會咁諗,可能係過去嘅創傷或者受到咩影響佢對愛情嘅睇法
第二步係你盡力去用你嘅方法向佢表達你愛佢,比安全感佢
如果冇乜方向不如同佢做下5 love language個test先
再一齊做啲人格分析,16型人格又好,星盤又好
最緊要比佢知你盡左力,雖然明你應該想用力都唔知點好咁
(訓唔著
其實冇咁嚴重掛,咩愛嘅只係虛假嘅你嗰啲
係咪啱啱一齊?冇安全感啫
磨合吓好快就有啦,唔好咁易放棄,兩個人相愛得來不易
絲打好準佢的確係因為自身發生過啲好大嘅事所以冇乜安全感
不過呢個係我啱啱拍拖都已經知道嘅

另外超級認同你後面嗰兩句
不過同佢拍拖開頭已經即刻斷晒啲異性聯絡,就如頭先所講,佢自身嘅不幸佢都唔想,我想盡力比安全感佢
費事佢亂諗或者唔開心
但起碼叫做好自己本分
我條女都好成熟,咪又係一鳩樣,拍拖結婚最on9,有得畀我揀,都係單身最撚free
我早幾年都會咁架
要男朋友都想同我去/做一樣野
如果唔係就好似逼緊佢咁
但明明就逼緊佢
自己又係度嬲鳩 發晒脾氣要人氹咁

之後分左手 再加上人大左 又觀察多左frd點拍拖
就改左呢啲鳩屎野
而家只要男朋友係同一個空間做自己野就已經好滿足

只可以話真係要成熟啲
或者遇到唔同既人 會有唔同既處事態度

但我想講你女朋友情緒勒索緊你
你自己睇路啦
唔好比佢既說話貶低自己
補充下,佢同你嘈都係保護自己嘅一種

不過樓下講得岩,你要take個責任繼續同佢一齊,就要預左會辛苦會大壓力會質疑自己

所以要set個limit比自己,去到果個位唔得就放手啦,唔好虧欠自己咁多,唔係到時候你自己都出事就大鑊啊
同我ex一撚樣!屌佢老母
樓主早啲飛鳩佢啦,唔好搞到自己唔開心。
之前就係同呢啲人拍拖搞到自己差啲有憂鬱。
信我,你咁都頂得順咁耐,你唔洗憂無下個。
加油!早飛早享受,遲飛正on9
但佢又有成日讚我 即係一啖砂糖一啖⋯

Btw唔係想分手
我知講分手、離場係好易,但係兩個人同時相愛一齊行係好難
我好記得我之前試過好決絕講分手(都係因為啲性格磨合嘅原因),佢響我面前同埋電話到喊到癲咗咁樣係真係好肉赤、好想愛護佢,後來知道自己真係驚無咗佢

老土啲講句:百世修來同船渡 千世修來共枕眠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞