其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike
Feel 到你好辛苦,加油,畀個擁抱你
但其實年齡大,唔代表真係成熟
我同ex都接近30歲
佢理性撚,我感性撚

但有陣時我都會覺得佢份人好奇怪
樓主講既問題,我同ex都有遇到過
但我係嚴重版

果陣我上年病到好撚嚴重,我都成日叫春
自己又煩,佢都好煩
最後佢叫我唔好再搵佢呻,叫我去連登活動台tg post搵人呻
話我太多情緒,佢份人好理性,
咁我之後都冇再搵佢呻我病既野
我真係上網搵人傾就算

但最搞笑既係,佢又話唔鐘意我上網同人傾,
到我真係唔再傾果陣,
佢又話「我只係講我唔鐘意你上網搵人講野,但我冇命令你,係你自己最後決定唔傾」
我心諗呢條友真係痴鳩線

但最神奇既係
當佢炒股孖展輸錢
佢又會要求我氹佢
我由day 1開始就講明好憎人孖展,佢仲偷偷地玩到去銀行借錢我緊係嬲撚到癲
條仆街輸鳩左好多錢,跟住仲叫我去安慰佢
我心諗你都痴鳩線,你自作孽
我仲要勸足你一年唔好孖展
跟住佢就將佢孖展借錢既事講到好輕描淡寫,係得我覺得好大件事仲話我唔安慰佢
我心諗你明知我覺得借錢好大件事,你仲想我點安慰你,
更何況我病果陣,你都係叫我上網搵人傾

佢既理性係在於:佢錯既時候係少事,仲要我冇底線咁包容佢日日屌鳩我脆弱感性撚,借錢咁少事都要理

我本身拍拖就諗住結婚既,
我本身連樓都買埋啦
條仆街同我講咩「就算拍3-4年拖我都覺得好短,唔一定要結婚,隨時分手」
叫我唔好有擔保既心

我本身都諗住佢只要唔再借,我就覺得okay
但佢最後都仲屌鳩我因為佢輸到借錢既事,話我嬲鳩話佢,扔低佢一面自己面對借錢問題
一直屌屌屌屌屌我,仲打左千幾字鬧
完全冇傾點解決借錢問題
我最後放棄算啦

學佢話齋,
最後我決定用佢所謂「理性」既態度對佢
你年年去銀行借錢,我覺得好影響我第日將來家庭既financial, 分手算
唔想個仔要第日幫老豆還賭債

頂唔撚緊有時我覺得理性既人都唔係太理性
只係件事對佢有利,就想理性
冇利就想感性
你個ex可以用十二個字概括:厚此薄彼,律己以寬,待人以嚴
單身從來都係option,有人揸槍逼你?
最撚憎你呢啲自己揀結婚/拍拖又扮單身最好
老=/=成熟
咁撚辛苦唔好拍好過啦 感建分
代女權閪答:父權壓逼blah blah blah
個男根本一啲都唔理性,無量力而為走去借錢投機,理性條毛
條友根本丁蟹黎
人問題 唔好分手放佢出黎
每個人處理情緒嘅方式都唔同
有啲人會即刻解決
有啲人要消化下沉澱左先
而你女朋友好明顯係後者
你話想佢開心番嘅話
唔係應該從佢嘅角度諗佢點樣會開心番咩?
你死都要用自己嘅方法
喺佢未消化完你就走過去
根本唔會令到佢開心
到最後就大家都唔開心
女友覺得拍拖洗費男女7:3或者8:2都太cheap?
https://lih.kg/2754217

曬時間覆樓主嘅都on9
條友真係有精神病:

aa同一人一餐唔洗諗 , 佢已經好快ban咗 , 佢講各自俾好口爽但臉色上係完全唔同意 , 咁我都唔會逼佢。

明明條女已經妥協話aa同一人一餐,佢就話人口是心非,話人ban咗aa同一人一餐。大佬,人地以前唔洗比,宜加要比,緊係會唔開心(其實仲有原因),臉色就緊係唔好架啦,咁都唔得?但重點係條女最後係親口講可以aa同一人一餐呀ma,即使條女係願意同樓主溝通同改變啦,但條友又大男人主義發作,話咩「咁我都唔會逼佢」,人地話可以你又彈弓手。今次又係咁,條女只係好普通問佢去唔去街,佢話好攰想休息,條女話ok咁你休息,佢又話人嬲,根本佢心底就唔信條女係真心鍾意佢,唔信條女會為佢,自卑心極重但又唔認。
明明一直都冇興祝
情人節佢都淨係送咗隻杯俾我
但竟然因為我白色情人節冇送禮物俾佢而嬲咗成晚
又漏咗屌:

呢個post#1:
我淨係想佢開心,特登出嚟,跟住反而係話我點唔好,要我氹番佢轉頭,
佢嘅理由係要我衷心咁想同佢出街?但我本身已經話咗攰⋯⋯

上個post#1:
aa同一人一餐唔洗諗 , 佢已經好快ban咗 , 佢講各自俾好口爽但臉色上係完全唔同意 , 咁我都唔會逼佢。

樓主同佢d支持者真係睇唔到個矛盾?樓主話條女要求佢要衷心,佢何嘗唔係有同樣要求?
無朋友既人係有d原因既
#426個絲打就好似你咁諗,你睇下佢#434點回
Sor,睇唔到你係回緊佢,自膠
佢根本就唔係表達能力差,佢係故意講野講d唔講d,咁就引到d思路唔清嘅巴打同情佢同話佢女友
我明 我真係明 攬攬先 條女同你果件一模一撚樣 又鐘意放陷阱卡 又鐘意逼人出街 同佢解釋又話同佢拗 自己好慘又呢又路 又要逼人心態上鐘意出街 又鐘意係d 8婆fd面前扮受害者 雖然佢都冇乜fd 成日講到自己個世界幾慘 真係好難搞
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站
www.help4suicide.com.hk 。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞