其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike
因為你地已經溝通都懶囉
屌你老母中撚到
不過我個ex又係咁
次次攤開啲嘢嚟傾個陣 我講自己點諗 佢就會話其實我唔係咁諗 話我乜撚嘢呃埋自己 跟住再撻佢覺得我點諗出嚟 話我其實內心係咁諗 我真係r撚晒頭
想講男人都係咁
點解啲女人仲可以咁樣合理化自己
女人係咁感性架啦
即係明知自己有問題架啦,係唔改架啦點丫
Lm
咁人地話唔開心,做咩解讀人地做嬲
分手
好好地揀另一半
唔岩嘅唔好淨係忍
明明唔想扑但都肯扑已經好好 對方唔投入 自己又研究下點令對方enjoy啲
如果下下都要咁公式講,緊係病態、辛苦啦
我會適當咁講囉 如果女既燥燥地
緊係講呢D 氹下佢

可能有人會話講呢D咁煩架 又要睇佢面色
咁又返返個問題啦
睇你幾鍾意佢?為佢做幾多
一個願打一個願挨

咁如果你覺得自己講夠 佢唔收貨
或者 你根本唔係咁嘅人 唔想做
即係磨合唔到 咁咪分手囉
唔係下下都係自己錯麻 呢個世界上真係有啲好港女嘅港女
我都明樓主個focus 你咁諗的確冇錯 不過你女朋友個focus可能唔喺度 我唔係話佢一定反對你嘅主張
我唔肯定你女朋友會點諗 我絲打角度會話可能佢係想難得有時間見面可以一齊做大家都enjoy嘅嘢 如果是但一方麻麻地都唔想強逼大家 所以積極d諗就係搵一d大家嘅共同興趣或者發展一d新嘅共同興趣
唔洗太focus喺佢講嗰句要你真心鍾意咁做 可能佢都自己鑽緊牛角尖
退一步諗 如果情侶間多d大家都鍾意做嘅嘢 多d共同興趣同話題 唔係都幾好咩
知道樓主想理性解決 所以試下呢個方法

利申過來人

女人就係咁麻撚煩
打錯:咁只係反映霸道
咁可能直接講你唔想去,
同講你想去做咩
咁會簡單d

其實你條女最終目標都係想大家enjoy行程
冇你諗到咁複雜,乜鬼野價值觀
佢只係想「大家都玩得盡興」
就係咁簡單

你其實只需要直接講你想去邊/唔想去邊
然後大家一齊玩得開心
咁你好好
但落到現實 扑嘢真係好睇雙方
唔投入係做唔到個種感覺

或者好多巴打都會呻
女既肯做 好唔投入

所以我明點解女想「投入」既心態
當然下下咁病態都要投入 我梗係唔OK啦
係,應該係我嘅回答令到佢失望所以佢咁大落差

但我真係提過佢希望佢唔好再咁樣問我,但佢就答我話唔想我被迪,唔想佢開到口我先阿佢,想我係自己衷心想陪佢
但呢度有無限loop返佢所講,大家個期望值唔同嘅問題,我唔再多講啦

我亦都好唔想震用講大話,話自己好想出街咁,但原來自己未必好想(咁當然都係願意同佢周圍去)
咁樣去處理大家嗰個關係好似唔太健康
你呢個回覆證明你仲未諗通。
係呀,樓主的確係咁覺得,"既然你想去,我就同你一齊去",佢表達愛意嘅方式就係陪伴。
大家一直講緊佢女友嘅問題在於佢連樓主思想都管埋,樓主開心程度唔夠都係罪。

舉個例,男友搵你同佢睇波,你本身冇興趣,只係因為想同男友相處先睇,點知睇睇下你男友怪責你睇得唔夠high,入波冇企起身大叫,跟住再話你愛佢就應該睇得好興奮。
咁你而家明樓主咩感受未?

有d女係好仆街
樣樣野都要就曬佢
搞到你做小小野都驚搞到佢唔開心
咁樣拍拖真係好撚痛苦
樓主諗清楚
係吖的確會架
不過其實未必係佢愈拎得多愈貪心,而係從根本上佢對自己缺乏自信既問題冇解決過。今日你為佢做A, 佢第日就覺得你要做埋B先證明到你愛佢,因為佢信心既來源搞錯左,佢既信心唔係源自自己,而係源自外界,所以佢要不斷向外索取黎填補不安,所以不斷想搵野黎證明你愛佢。

所以其實我想講既係,令佢有安全感既方法其實唔係要不斷就佢,因為咁只係治標唔治本
而係要幫佢手認清自己既價值,令佢相信佢係被愛亦值得被愛

呢個過程其實係困難既,因為有咁既心態既人好多時係同成長背景有關,可能係長大過程成日俾人否定令個人欠缺自信,唔係一時三刻改變到既野。

首先要做既其實要令佢自己realize自己有缺乏自信呢個情況,而佢既行為令對方好辛苦,佢自己都要有心改善先得,咁呢個就要樓主真係好好同佢傾下,可以俾佢睇下有關既資料

下面呢條link係隔離post見到,係講焦慮依附,寫得幾好,可以睇睇
https://bonsunshine.com/anxious-attachment/

咁其次係佢嘗試建立自信既同時,樓主都show到俾佢睇你真愛佢,願意一齊建立個良好關係,你要理解邊啲行為會令佢感到不安,避開呢啲行為。合理既安全感,當然都要俾佢。

不過都真係難架,樓主要有耐性,而佢女朋友都要肯改善先得,祝你地overcome到
所以手已分
唔想再猜猜畫畫咁
男人老狗成撚個女人咁,
淨係識講「我唔知」「我唔係想咁」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞