其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike
同師兄一樣,都旁觀過呢啲悲劇發生,最可憐係個小生命,結果成為兩隻XX嘅磨心出氣袋咁成長
冇用架,老母夠成熟喇掛,老母咪一樣咁對老豆
但佢又有成日讚我 即係一啖砂糖一啖⋯

Btw唔係想分手
我知講分手、離場係好易,但係兩個人同時相愛一齊行係好難
我好記得我之前試過好決絕講分手(都係因為啲性格磨合嘅原因),佢響我面前同埋電話到喊到癲咗咁樣係真係好肉赤、好想愛護佢,後來知道自己真係驚無咗佢

老土啲講句:百世修來同船渡 千世修來共枕眠

本身想同你分析條女點點點 但見你唔想分手就唔好放佢出黎害人
我妹都係呢種人 佢需要係奴隸式另一半 極m男
我覺得生仔真係要考牌
你女朋友應該好細個,或者至少心理上未成熟,冇乜自己嘅空間,太依賴另一半,仲幻想緊靈魂伴侶/讀心術嗰套。我覺得樓主已經好努力,但真係要將呢啲說話同佢講清楚,如果佢都係唔接受/發脾氣就你諗你了,好容易攰,幾多感情都遲早消耗晒。
你試下話同佢玩下 d 情侶心有靈犀嗰 d game 一條問題大家各自寫答案

借 d 兒帶出其實好多野佢根本無真心了解你更加唔好講接受你 而只係自己做好多前設同預期
樓主女朋友咪會覺得佢講大話囉
你想見我但係又唔出嚟姐係講假,唔係真心

你假設咗佢係一個正常女仔,正常女仔聽到樓主病都唔會怪佢啦師兄

佢條女諗嘢都唔正常
分左手就連睇呢啲鬧交post都好懷念..
at least you are still together

不過認真 我都會有少少share你女友其中一d諗法
就係會想男朋友同我做一樣活動時既期望值同我一樣先會開心
不過唔同既係我會再消極一d
如果發現佢其實並唔係咁想
或者冇我expect 佢開心既反應
我會直接jump to the conclusion 佢唔再好似以前咁中意我
亦都會compare自己眼中/以前見到男朋友所謂「真正」既開心同依家既分別
雖然唔會發脾氣 但會自己諗完之後覺得唔開心之後默默接受 好多內心戲:
「佢唔再好似以前咁中意我都係好正常,我同佢差距咁大,佢身邊又有咁多更吸引既異性,我唯有再努力d追上啦」
不過你女朋友情況比我好好多既係 佢仍然會feel safe to發脾氣
而我係恐懼到一個點好驚我發少少脾氣佢會中意少左我 又會扣左分

anyway所以我想講既係我都認同上面有人講既 話你女朋友冇被愛既自信
咁當然都可以係因為你女朋友以前發生過d事啦、又或者原生家庭既問題啦
但呢啲都唔係你既錯 你既責任
係佢自己要處理既事
只係因為你愛佢 所以你願意遷就 嘗試理解佢
好似你開post打咁多字咁就見到巴打係改善段關係既嘗試 that is a very nice thing of u
作為一個愛佢既人 你都只係可以輔助佢建立自信
但講到尾最需要既都係你女朋友自己由mindset上要有根本既改變
幫佢氹佢係人情 唔幫係道理 你都係一個有血有肉既人 有自己既情緒

不過我亦都唔認同上面有人話巴打太後生 too native
對女人唔應該咁etc.(不過我明白點解佢地會咁講)
亦都唔覺得愛情係要講邊個食住邊個 拍拖拍到攻心計咁
只係唔希望你繼續咁樣屈住
因為你呢種為人設想 愛護身邊人既心態是好珍貴的
唔想你屈到一個點 受太多傷 你心態可能就會扭曲到好似一d人咁 overprotect自己 對關係對自己都唔好

雖然話幫佢氹佢係人情 唔幫係道理
不過愛情愛情 就係要講「人情」架啦 從來都唔只係講道理
我亦都唔認為保護自己同為人設想係相互衝突
但實際做法都好難 我明白

冇提供特別solution but here is just a some of my thought that might help you to understand your gf better and mostly importantly a little reminder to you that it is a very nice thing of u that you try to understand your gf and try to make things work in your relationship!whatever things turns out, you are still a loving person and i would say your gf is pretty lucky to have such a considerate bf. good luck to you and i hope everything works out for you both! it s hard to stay in love these days

bysomeone who just broke up and didnt sleep start from 6am crying all day long wuuuwu
都係果句:
感建分

呢個po 好real
無論係我錯定佢錯
一鬧即喊
依家仲要係重語氣都喊
但平時又博屌
樓主幾大?
好似臭緊細路女咁
認真嘅,你如果仲想同佢一齊就試下咁答:「我對xxx冇乜興趣/我今日唔太舒服,但如果你真係好想去嘅,我可以陪你,但我可能唔太習慣會悶/好快會攰要休息。」佢淨係想feel到你好肯為佢陪佢之嘛,如果你講到咁明白你肯但可能唔會好投入件事,佢都仲堅持嘅,咁你可能要諗下佢有幾愛你。

Btw分手就一定最簡單嘅
係咪你女朋友年紀比較細呀
我覺得拍拖就係要大家互相磨合,
彼此尊重,唔可以下下你就哂佢/佢就哂你,
如果你唔鐘意做某樣野,你都仲願意去試+陪佢去,
我覺得係更加值得欣賞。

調返轉佢有冇咁做先
叫佢學下將心比己啦。
男朋友陪自己做想做既活動都唔夠
仲要“真心”自己想做,呢樣野真係癡撚線

有冇咁諗既女仔可以解釋下點解咁諗?

我自己就覺得個女仔唔想承認個男仔付出左精神體力去陪你做啲自己無興趣既事
其實最慘係遇過幾次呢類人之後, 下次拍拖會變得好小心, 有咩都唔敢好真實咁同另一半share
其實唔洗諗太複雜
你記住一樣野

兩個人一齊如果唔開心過一個人
其實你地係無必要係埋一齊

1+1>1
先係有意義
如果1+1<1
你地一齊黎有咩意思
覺得對方同自己一樣期待就可以maximize個開心體驗
我以前個EX 同你條女一撚樣
感情勒索 煤氣燈效應
一開始塑造到自己好好咁
慢慢就會揭露哂D真面目出黎
佢一開始會打擊你既自信同自尊心
到後期變到你好似係佢隻狗咁

通常咁既女仔一係家庭背景有問題 一係就求學時期發生過D大事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞