其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike
好同意 建議樓主有時間就上少d連登 同女朋友溝通下 主動同女朋友一齊plan下行程 女朋友都會feel到你嘅用心嘅
唔撚關價值觀事,係人格缺陷
google下焦慮依戀
不安令佢追求完全嘅愛
行為說話到心態甚至潛意識都要管埋
除非你有信心畀到你嘅全部佢,否則請勿助長
樓主信緣份因果就當佢係你嘅修行
但為大家好請教化佢一齊為對方成為更好嘅人
佢呢啲人好可能你行100步佢先會行1步
試吓強調你付出嘅努力嚟感動鼓勵佢一齊付出

提番佢一直以嚟唔愛你嘅行為
例如你唔舒服都去搵佢唔理你
佢成日屈你令你唔開心唔理你感受
如果調轉你做佢一定極不安一哭二鬧
佢咁敏感一定知自己行為有幾衰
但你都無諗過分手,仲講緊千年修得共枕眠咁on9
如果佢咁都唔識反省唔珍惜你心意
咁係孽緣,唔好美化

佢一口咬定你呢樣嗰樣
根源問題係對自己無信心,唔信人會愛自己
蛛絲馬跡都睇到係你唔愛佢嘅證據
信心問題有排搞
仲要前提係佢認同有呢個問題
再持之以恆抵抗掃走自卑呢個mental virus

佢屈你嘅嘢,佢一方面覺得自己一定估啱
一方面又想你否認
你要比佢更堅定咁講事實唔係如佢想像
洗腦式叫佢必須接受大家個腦思考模式唔同
(問題核心,呢樣野唔達成共識,唔會有改善)
佢係要咁解讀令自己唔開心係唔抵

唔駛為其他人造成嘅創傷埋單
咁樣對你唔公平

對佢好都要分清楚咁做係對大家好
定係餵緊佢隻不安心魔 = 對大家都唔好好
要劃清條界
感建分
佢大我幾年 不過我永遠都覺得年齡唔係一個分野
而係思想上
實際上我都有好幾個同我同年嘅朋友
思想仲好細個
成日講舊時嘅嘢
真 唔想去就堅持唔去,去得就唔好埋怨,無人攞槍指你個頭,做人要識say no!
夾硬出一兩次係sweet嘅為對方付出
但係長期就係心底裡 唔識得對自己好啲,又唔係返工為錢,點解迫自己
「但你要諗下女人從來都唔會著重解唔解決到個問題」

你唔好代表埋我
諗返起佢之前係咁講,
話我冇提起一個月快樂兩個月快樂嗰啲
但實際上佢每次都冇主動講
就要期望我每次都要自己主動去講返
仲要嬲我/唔開心
我係覺得幾sad
其實去到呢個程度,睇醫生嘅話好大機會診斷到係人格障礙,真係精神病黎。
而事實上精神病佔嘅人口比例唔細,不過同一個病都有輕重程度之分,冇咁嚴重嘅你會以為對方只係脾氣差,嚴重到某個位先發覺真係有問題。
無紀念日仲要作個比佢
完全係講緊我。
有時自己知自己好固執但果種不安全感,怕人哋嫌棄既感覺會凌駕於自己知道唔可以咁樣
覺得有壓力咁你又拍
全部人都唔鍾意條女
咁佢可以點?
佢明明得你一個
就係因為少少事都頂唔順
先唔會相信乜野一生一世
唔係認真想過世不如你唔好拍放生人啦
佢都無安全感仲要背後畀你同一班人咁樣討論佢
有無諗過佢睇到咩感受呀?
絲打係咪冇詳細消化我嗰篇野
我應該冇提過我唔想/唔鐘意出街嗰啲嘢㗎喎
呢一點係同你男朋友有啲唔同嘅

其實好多時我都有一齊俾意見去邊
會幫手一齊搵埋
咁知道佢鐘意出去、同埋真心愛佢
即使自己係去邊都冇所謂嘅,我都會問咗佢意見,問佢想去邊度/咩範圍先,跟住我再搵吓啲實際地點咁
lm
樓上有人講得啱 其實實際做d咩活動中心其實唔重要 搞手/負責plan嘅人 其實只係好在意大家係咪enjoy
如果明明唔鍾意 又唔講 問想做咩 又話是但求其 去到又唔enjoy 做plan嗰個真係會有d唔開心

我自己都唔會想個個禮拜去行山去行商場咁chur 如果想留喺屋企hea其實都可以好sweet 一齊揀套戲睇 買一隻game一齊打
最緊要係做大家都鍾意嘅嘢 唔需要次次都係男/女負責plan 不過有時都可以appreciate下對方嘅planning 令plan嘅人知道其實你係enjoy嘅 都唔介意付出多dd呀
睇到有d留言都覺得好痴線
好似被害妄想咁
仲好意思話人條女麻煩

求祈講句「對唔住bb, 我真係好唔舒服,出唔到黎,我地聽日再見得唔得」
打多幾隻字都係10秒,對方聽完條氣又gur d
明知對方易亂諗野,咪哂10秒打句說話令佢好過d
好過之後嘈十個鐘啦
佢好過時,你都好過
過來人話你聽, 我之前都好似你咁諗, 但條女之後只會日趨嚴重。
日子耐咗之後你個人就會愈黎愈麻木甚至覺得好煩燥,
到時你再想分手嘅時候佢就會感情勒索同自殘/自殺黎威脅你唔好分手。
個陣時你仲加頭痛
其實真係好少一大堆拍緊拖男仔圍爐講感情煩惱
呻下都唔得 取下暖都唔得?

你覺得樓主討論完會因為咁樣對條女衰咩?
100分嘅case conceptualization, 不過正路呢啲悲劇都會帶落下一代(樓主文章中已透露性格取向係纖細型/潛在服從
當男嘅提出10分想去嘅行程
女嘅話攰唔多想去
男嘅係唔會嬲

唔想去都陪埋你去都仲有錯
同意老母都係咁
問你想食咩但心中已經有答案

己所不欲 勿施於人,如果條女鐘意條仔估估下,咁調返轉條女要估條仔又得唔得先?

如果條女係鐘意雙方估黎估去既,而你又玩唔掂呢個遊戲既不如就分手啦

返工搵錢已經夠辛苦,收工仲要玩猜謎遊戲,不如打個飛機就算

咁拍拖就係互相遷就㗎啦
依家擺撚明係條女以前嘅經驗再加上樓主講過分手
所以好撚不安 無安全感
雖則話安全感問題源自於自己

咁樓主都話撚咗唔想分手
咁情況容許 唔傷尊嚴
啲說話轉幾粒字 大家都好受啲
點解唔咁做?

花少少心思去講好啲說話 氹條女開心有問題?

係人都知成熟啲好
咁佢女朋友做到就唔使咁撚愁啦on9

你拍拖會同條女計住哂?
嗱今次我已經讓咗步 下次到你 咁呀?
呢啲成個女人咁嘅男人,飛撚咗佢啦

要個鍾意儀式感男人喺身邊把撚
我就係咁樣畀條仔飛左我而家都仲好辛苦諗唔明點解要咁對我
咁點解一開始要畀假希望畀我以為可以一生一世呢
我過去嘅經歷點差都好 係條仔先畀返信心我可以有正常健康嘅感情同人生
然後一下子去返谷底得返自己一個
我真係唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞