其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike

其實態度好重要架
樓主可以仔細留意下你應承條女陪佢既態度,會唔會雖然把口應承去,但言語間就表現出悔氣/唔情願,咁換轉你係佢都覺得好冇癮啦,亦有可能係擔心你心入面會唔會其實不滿

建議下一次再有咁既情況,可以試下真係同佢講明其實你麻麻地想去,不過你愛佢,見到佢開心你都會開心享受,佢聽到你話其實你都享受可能會安心啲。你想佢講多啲腦入面既諗法,因為佢唔講你唔會知,同樣地佢都可能想你講多啲你係愛佢既你係享受既,因為你唔講佢都唔會知女仔情感線係天生多啲,係易啲亂諗好多野,愛要說出口,點解啲mk仔溝女咁勁咪就係因為識講野

同埋樓上都有講呢種係操縱性人格,係好難頂,但如果你愛佢既話,俾多啲耐性試下理解下點解佢會有咁難頂既行為,呢種行為通常都係沿於背後既不安感,要解決問題係要由根本入手,你要嘗試俾多啲安全感佢之餘,佢自己都需要好好俾自信自己,相信自己既價值,好好同佢傾下。俾佢相信你係愛佢既,情況先會有好轉。如果唔係就好易今次嬲完呢樣下一次嬲另一樣,都係因為一啲微小動作就令佢覺得你唔愛佢,你好辛苦之餘,呢種人其實佢自己都好辛苦

希望幫到你
感建分
其實係你容易親切既果類人唔係感
我發覺我平時唔鍾意果種性格既,拍親拖都係果隻
好撚犯賤
係樓主一開始就話唔舒服唔見,點知又無企硬,驚個女友嬲又岀去陪佢
所以咪話佢一開始就覆錯,唔識玩
第一,佢女友問洗唔洗抖下,佢直接答好,咁會令女友覺得原來佢priority 低到你少少唔舒服就可以諗都唔諗就話唔見,咁已經令佢女友有少少情緒
點知樓主又唔堅持又咁易死番岀去陪女友,先令女友覺得佢講大話

其實同無安全感既女人拍拖真係好多中伏位,但有耐性識點做點答俾到安全感佢就令自己中少好多伏

我只係見樓主第一步都唔識玩語言藝術先提下
見樓主覆其他人話女友有啲經歷令到無安全感 咁更加需要學識點係言語間 同行為上表現到愛佢 同佢係排第一位

當然我都唔否定佢女友病入膏肓 呢啲都治唔到佢 但起碼叫做試左先知唔得 而唔係一開始就錯
有冇d咩共同興趣可以偶爾一齊做下 或者一齊發展d新嘅興趣 一齊去報下workshop去學下其他嘢都幾得意
唔洗太focus喺佢逼你真心鍾意做佢做嘅嘢度 咁會有少少鑽牛角尖 我諗如果搵到一樣你地兩個都enjoy嘅活動/興趣 大家都會開心d 可以一齊spend 到quality time
咁係因為最後結果你地都開心

有時自己plan完行程,問佢去唔去,佢又答ok
到最後去完,對方就會話「其實我一早都唔想去,都一早知咁悶」
咁我心諗「咁點解你唔提議下你想去既地方」

呢點係我最百思不得其解既地方
點解唔可以坦白d直接d
可以探討一下點解女人極度唔信男人嘅成因係咩
我以前都好鐘意讀心術,一句說話就諗到男朋友係賤人咁,諗返都真係好仆街,個人好黑人憎

男朋友既做法永遠都係同我講返我有咩問題,個下嬲緊既佢只會由我嬲,嬲完佢再傾返,所以次次都係我同返佢講對唔住。

所以你無錯既絕對唔應該道歉同埋想小事化無,件事一日唔傾好(或者佢唔肯傾),相處上係唔會有改變。比個限期自己,下次一定要鬧鳩佢啲無理既諗法,如果佢係都接受唔到自己有問題,咁就分手喇,條女無得救
我講我自己點諗就唔係真嘅

你代表我講翻我係點諗先岩

真心以為係自己打出黎咁樣
卑微嘅態度say sorry >顯得著緊>姐係愛佢,即係愛=卑微
我自己中過伏,朋友中過伏,甚至有朋友仲中緊伏(仲累埋下一代)。
我可以好肯定咁答你,情況只會不斷惡化。

隨住時間發展,一啖砂糖一啖屎會變成十啖屎一啖砂糖,而你就會為咗嗰啖砂糖繼續俾人精神虐待。
甚至連嗰啖砂糖都冇埋,只係俾啖水你飲,你都會好開心,因為你已經麻木到連正常價值觀都冇咗,唔知咩係健康關係。
呢啲叫trauma bond,本質上你同吸毒冇分別。

唔好幻想自己係救世主或者愛情片主角,現實世界係唔會有"你食得多屎俾個好結局你",只有"你今日食屎,聽日食更多屎"。
一個人唔係真心自己想改變嘅話,你幾有道理幾好口才都唔會改變到佢。
拍拖有壓力係正常,零壓力係好彩

「得你一個」唔係要人哋無限量遷就嘅原因

樓主面對嘅唔係少少嘢

要達到一生一世係要雙方努力

樓主上嚟出長文post係舒發同求解決方法,唔係數落女朋友

如果你睇到以上五點,就會明點解畀人飛
我前夫都係咁 所以離咗婚 輕鬆晒
係你做爛市
你唔理佢 佢死死氣搵返你仲送埋糖水上門
我嘅情況係我根本就唔鐘意睇fiction
相反我會睇啲歷史,地理,人文同reality show個啲
我知佢唔鐘意睇依啲我都唔會叫佢陪我

但係佢係會覺得我會鐘意 好想分享比我咁
你都痴9線,上網講下,又唔會認得都要俾你屌
其實男人有時都好煩
女仔乜感受都會講,男仔就唔興講出黎,是是但但咁
成日都要人估估下
愛到咁卑微係toxic relationship
唔該D女人唔好再拎咩冇安全感黎做擋箭牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞