其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike
但如果對方去完,又對你滿口怨言,講咩「其實我一早唔想去,都話好悶架啦」
我聽完會覺得好無癮,
其實你唔洗扮想去,
我本身覺得個行程好吸引,最想同男友分享喜悅,
點知去完就比人怨
其實你唔想去,我可以搵fd陪
呢種自我到極嘅人真係唔好放出嚟害人
易亂諗野唔麻煩? 而且係你問人,人地先直接答左你想休息。。。你假民主+易亂諗野,仲唔比人話麻煩。你都好麻煩。。。。
你咪問下女人
佢覺得自己係世界中心咪爽
可以操控哂你
其實點解佢唔上嚟探你
我曾經有一任都係咁
舉個簡單例子
我用一個emoji表達我好無奈
但佢就死都話我好撚串
話我係要聊慶佢喺度用個who fucking care嘅樣
我屌 我用個emoji表達自己感受
我自己唔會清楚過你?反而我講嘅解釋唔啱
佢自己理解嘅意思先至係啱
我嗰陣每次嗌交我都平心靜氣同佢講嘢
但都係冇用佢永遠都喺度燥狂症發作咁
後來頂佢唔順愛意消磨晒就分手
但我後來諗返 其實要一個人改變真係好難
就算佢後來話改改改 我已經見到佢都覺得煩
見到佢都覺得好大壓力 唔知佢幾時又嚟料
所以 認真建議 搵次乜都攤晒出嚟講
佢理解到你 關係有改善 就慢慢嚟
唔work嘅 你段關係都唔work㗎喇 分手
仲要一開始問佢想去邊做咩就話求其是但 問多兩句又發晦氣話好煩呀 你揀啦 冇所謂啦
搞到好似得我一個想出去咁

如果可以大家都俾d ideas出黎再一齊決定會好好多
就算真係要我plan 佢諗唔到 起碼都可以俾少少appreciation
係呀,偏偏佢哋就會用對兄弟既方法同女人溝通
咁點會work
男人講嘢或微小行為要識表達到對對方既愛
同樣女人講嘢都一樣要注意會唔會太過火又或者傷到對方自尊
呢啲真係好普通但唔係好多做到
尤其係初拍拖大家個信任同默契都未建立到時候就更重要,然後間唔中再溝通下價值觀 信任 默契咪就係咁建立番黎
但普遍男人就覺得煩 咪中晒伏
當然呢個方法只係用於唔野蠻既女人身上

Btw 你男友咁正既我果個話我臭西
同意對方可以解釋多啲自己唔舒服
溝通問題
但我覺得唔使講對唔住bb嘅
多謝絲打用心回覆覺得響連登感受到一絲嘅溫暖!
可能自己由細出身於破碎家庭,反而令到自己更加愛惜身邊嘅人包括自己呀媽同女朋友、
甚至乎對朋友都比較重視

亦都有身邊嘅朋友講過呢種特質係好難得,所以我都好慶幸身邊都一直有人鍾意係自己,而我都好順利咁去搵到我應該愛嘅人

不過呢啲感情事上面我就比較少同身邊嘅朋友好詳細咁講,可能因為佢哋都係男仔?
我就冇咩女性朋友嘅角度可以去考量埋成件事
而男仔朋友得出嘅結論無非都係叫你盡快分手呀嗰啲
我明你講咩
但係我覺得佢女朋友知佢有唔舒服都嬲佢已經好癲
解決唔到
Btw 啲人成日話咩女人係咁 感性行先
唔撚關事 性格嘅問題嚟 男人都係會咁
雖然大多數會有呢啲情況都出現喺女人度
但我都見過好多男性朋友係咁樣
(佢哋唔係gay)
搵個可以理性溝通嘅另一半唔係咁易
巴打,我可以肯定,如果我講得出「我可以陪你」呢一句,我會死得更加慘
佢總會將「我唔要你好似被迫咁樣去,我係要你發自內心咁想同我去」呢種想法想灌輸落我度,
但我都講過,
每個人都係獨立個體
每個人都對一樣事物係有一個唔同嘅分數

佢咁樣講可能係好簡單一句,但係實際做出嚟其實係好困難

所以我先尋求大家嘅意見
ching看透左世事
換過條女就得,人生唔難
我都覺得女人拍拖好多時候都係要咁呃呃氹氹
條女係咪處女座?
條女就真係食住樓主啦
不過佢就冇玩心計
本身性格使然
所以樓主要另有對策
煤氣燈效應
樓主覺得不斷自我否定係結果
原因就係女朋友做心理暗示 否定樓主想法 強行扭曲 同埋情緒勒索樓主 要樓主承受女友嘅負面情緒

如果樓主睇到
反思下咁嘅心理狀態係咪合適
你係咪好壓抑 做唔到自己 或者覺得拍拖似返工
Er 例如樓主女友,之前有啲經歷令到自身對人無乜安全感,或者本身家庭成長環境令到對男人無信心

其他因素,如果以結婚為前提拍拖,女方會暗地記錄對方係咪一個可靠,信得過既人

當然亦都有女人係對男友完全放任完全唔痴身表現到完全信任,咁果啲女人得兩種可能,一係看破紅塵,一係未夠愛你
睇字都覺得好撚煩
回應你最尾嗰兩句,以我所認知,應該兩件事都係有關係
但我都冇介意過同埋都開導過
然後我都appreciate 佢,其實佢有咁樣拎出嚟講係需要好大嘅勇氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞