其實係咪好多女仔做人女朋友都係咁?(強行讀心術?)

641 回覆
1701 Like 74 Dislike
拍拖真係好攰
幾個月前散咗依家仲享受緊單身
我男朋友因為我冇送白色情人節禮物俾佢而嬲咗我
咁叫唔叫小事化大
冇計 一日有男人頂爛市
一日都會有呢啲情況出現
大家幾時先可以齊心
畀佢哋知呢種女人係冇市場價值
https://lih.kg/2754217

好似已經差唔多30
我以為20歲…
我覺得你願意打咁大篇文出嚟尋求意見 其實你都算好愛佢 好想解決你哋之間嘅問題 但有啲嘢係需要係行動上反映先接收到 當然每個人都未必一樣啦
我自己係你女朋友嘅角色 成日都覺得條仔唔重視我 咩都唔想又無興趣 但自己就好多嘢好想同佢一齊去試去玩 發過好多次脾氣分咗十萬次手 佢剩係識追到現場講 我好鐘意你 唔分手得唔得 唔想分手 會改 等等
好啦 咁每次都期待下係咪真係會唔同 我屌一鳩樣都無變過 但我都盡量令自己唔去介意 因為嬲嘅永遠都係得自己
利申 仲未分手
以我嚟講 我想要嘅只係男朋友日常重視自己多啲 間唔中同我出去拍下拖食下好西 而唔係次次次次次次都係屋企我煲劇佢打機然後瞓教
或者咁講 主動性對女仔嚟講係感受愛嘅一部分?
係呀係呀我好撚想出去呀屌你老母
夠唔夠開心
睇埋個post
做咩兩個都好似廿零歲咁
期望管理 大家嘅期望根本唔同
同埋有時無辦法去entertain佢所有野 就唔好諗再點樣補救
呢啲幼稚女多啲是 搵過第二個好過
佢愛自己多過愛你既程度多到都唔太care你既諗法
你地每次呢啲你認為嘅小事 到最後演變成點?
係咪最後都係佢拗贏你 你又不斷氹翻佢? 有無試過真係鬧交鬧到話要分手

其實我以前都算係樓主講嘅女朋友 但經過幾次嘅鬧大交(應該係所謂磨合期掛) 同埋知其實都好愛對方 真心男朋友都真係好好 就會肯反思下自己

老套啲個句 一個真係啱嘅人 你自己係會feel到個種感覺 以前啲ex從來無個種感覺

依家好穩定5年以上 都好小嘈交 仲成日都好掛住想見

希望你地搵個啱嘅時機傾下 佢會肯為你作岀改變
明巴打你講咩
通常依類女人都係覺得世界要圍住自己轉 你嘅付出唔係叫付出係叫應分
講自己感受 或者你想同佢講道理永遠唔會聽 只會覺得你係怪佢跟住就開始扮受害者話自己幾慘幾慘
雖然你話唔好感建分 但依類人真係太自私唔會反醒自己 只能同巴打你講聲加油
睇完個topic本身想畀正皮
但撳入嚟見到tldr
言語藝術,拍拖真係要識,無錯,男人好多時講嘢都一句到點,愛人放係心,但女人其實感性動物,佢需要見到你言語上心態上表現到愛佢,佢先有安全感
好似你個例子 你唔舒服希望抖下唔岀街 當佢問你需唔需要抖下,你應該話,但我想見你喎,見到你能醫百病之類,正常一個為你好既女仔都會叫番你係屋企抖,一係佢會上黎照顧你,呢個時候你先講番sry bb,聽日陪番你咁

呢啲就係所謂言語藝術
如果你女朋友唔係野蠻 純粹需要安全感 呢個一定要識 除非你女友係女強人大你好多年咁就可能例外

戀愛中既女人 你當佢係一個小朋友咁就得 講嘢要講多幾句 你諗番你小朋友果時 你講嘢都唔係直不甩
唔係一就一二就二 點都兜幾兜先
同樣地 女人都要識點樣先保到男人自尊之類

拍拖都係互相溝通 如果太辛苦既 咪好好諗下對方適唔適合你
好明你女朋友諗法 因為我之前成日都係咁
有一晚冇主動打比我 我會諗佢係咪唔想同我傾電話了
又或者係佢以前一收工會即刻call我 但而家就冇 一開頭會好唔開心諗佢係咪冇咗中意我了 後尾諗通咗 其實呢個先係真正嘅佢佢收工坐車都要me time
老實講我覺得男方真係冇咩可以做到 尤其樓主有講到比咗安全感女朋友
呢啲真係要女方心理自己調節
要試下唔好下下諗得咁negative 諗下男朋友對你嘅好 相信對方唔會離開
老套啲講 係你嘅就係你嘅 打風都打唔甩
適當地都好,如果長期都係咁我都頂唔順,我條女又好似咁樣,明明唔係咁諗,硬要套落我到,之後我講翻唔係咁,又話你以前唔會咁頭都痛埋
「佢會唔會係鍾意佢心目中所塑造嘅你,而唔係真正嘅你」

我覺得其實好多人都係咁,有幾多人真正了解對方丫 未一齊個陣既對方多數都係想象出黎,隨住時間同關係改變,有啲人就慢慢了解,有啲人就繼續想象
有時真係唔明點解明知係自己問題都重要情緒勒索人 你咁做只會傷害對方唔會對件事有好轉 久而久之佢對你淡或者唔想理你唔好又問人點算依啲野係累積翻黎
真心建議自己知個問題出係邊就搵日坐定定講個問題攞出黎討論 俾對方知你個諗法唔好再好似小朋友咁發埋啲小脾氣
分啦屌
估唔到會見到自己之前嘅留言
樓主巴打其實都係得兩條路可以行
一係就分手,一係就改變自己
改變自己所指嘅係你自己對女朋友嘅睇法
唔好覺得佢發你脾氣係故意刁難你
其實佢只係對你太上心,想你更加重視佢
簡單咁講,女人就係一種要面子要人氹嘅生物
佢發脾氣嗰陣你肯低聲下氣氹吓佢嗲吓佢
其實就應該好快開心返
當然我都明白巴打會覺得明明自己根本冇唔啱點解調返轉要自己氹番佢,條氣係會唔信
但如果你係視佢為長期伴侶或者終身伴侶嘅話
嘗試下咁諗:我點都要同佢一齊行落去
如果我執意要同佢講道理,其實到最後我都係要氹返佢,咁點解唔一早氹咗佢快啲解決咗件事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞