大家點睇台長同毓民疑似決裂?

1001 回覆
11 Like 112 Dislike
呢件文進開口講嘢都會聽到唔對路啦
台長間中問佢問題
就即刻9流流
唔會聽落去
實有呢啲咁嘅人
好心啦
俾人屌咪俾人屌囉
屌錯乜嘢呀
俾人屌就咩連登狗
[quote][quote]

我以為我已經係最長氣嗰個?!

咁賞面,如果少少回覆都沒有,實在說不過去。 

容許我嘗試,從你的留言中,歸納出重點:
1.) 司徒沒有時間
2.) 司徒沒有金錢/資源
時間同資源嘅嘢永無話夠嘅起碼暫時資源方面我聽落同估計係少過之前,起碼無論係場地,器材,人工?其實唔止司徒,台長都係
唔好吓吓淨係抽司徒嚟講先,講真我想知台長而家無固定工作淨係靠Patron夠唔夠繼續維持佢做節目同大家分享知識個熱誠

3.) 台長孤立無援時,司徒拔刀相助,創辦網台,收容台長。
我完全無諗過係你講到咁,唔知你邊度嚟“孤立無援“拔刀相助“創辦網台“仲嚟個“收容台長“……
我唔知師兄你試過失業未……未必係俾人炒,可能因為其他原因公司結業,喺你都迷惘緊思考緊之後條路要點走嗰時,原來有個同行朋友最近開咗新公司自己闖吓,佢知我最近情況,邀請我過去“玩吓“,咁我暫時自由身,佢又俾到我自由度,朋友開到聲我何樂而不為去試吓呢?
以上係我追佢哋節目,大概主觀地認為出現咗嘅事,其實成件事好中性,無你上面講嗰幾個形容詞

4.) 你哋批評刻薄。
你覺得呢?咁你當我主觀囉,把口同對手係大家嘅,你哋當然有自由點諗點寫,正如我講你哋有自由選擇慈悲或者刻薄,我都有權講聲“寬容啲啦“好Mean喎“……甚到覺得你哋“刻薄“?
(其實我唔Care大家唔好刻薄,我自問我講嘢都口臭難聽我只係覺得批評嘅同時都留啲空間去俾哩個組合去發揮同進步啫)我見有部分聽眾一定要用返以前聽慣台長嗰隻Mode,其實而家係新節目嚟仲要係司徒文進自己個台個節目,點解要人做返以前嗰隻呢?林海峰做軟硬出哂名,而家做晴朗唔通又要怪另外兩個行唔出軟硬嗰時葛民輝個風格,或者無咁搞笑咩?
5.) 係可以批評,但係唔可以令到佢哋(佢)冇癮。
巴打……乜都可以,乜都可以無人會要你“唔可以“,ok?唔係獨裁政府我唔係你邊個可以命令你?我都尊重你批評嘅意見,而且你又唔係批我我其實同你一樣係分享緊作為聽眾嘅感受,意見唔同,但係角度同立場係一樣㗎,希望你明白
6.) 做得好係人情,做得唔好係道理。
(希望沒有曲解你意思,或者「套鳩」咗你)
做得好係大家目標,做得唔好係情有可原,努力改善緊……咁樣睇得唔得?

至於你提及過的其他‥‥例如啤梨、白兵、國安法等等,實在太跳掣邏輯了,抱歉只能說非常有司徒的風格。
我拎上面兩位大哥出嚟係因為佢哋都係認識台長並且有推介過司徒文進頻道同台長而家哩個國際大棋局,白兵仲上過台長節目,效果都好好所以我先拎出嚟講,意思係台長都有能力有機會有交情有可能過去客串做節目,但台長都選擇文進,所以我會尊重台長決定而其中一種尊重就係支持文進……跳唔跳掣,巴打你自己鐘意點定奪無所謂大家識嘅同聽嘅節目同內容都唔同,我相信大家上得嚟留言都旨在交流吓,你聽完我講嘅覺得我唔啱,都歡迎指正㗎上嚟傾偈上嚟學嘢至於司徒風格哩樣,我承認佢有啲性格特質喺我自己個Zone係唔少,你當物以類聚囉似上面有位直接話我就係文進個巴打講嘅最後嗰句“凡事唔好太上心,人無完人“我覺得佢總結得好啱tw我真係唔係佢
(你上面“從我的留言中,歸納出重點“同我本身有出入,我都無話你跳掣,我都係分享返自己意見,Happy Share,Happy Chat)

首先,對台長一般留言都是沒有批評,只有不解、失望、同情。 不明白你越反越紅的意思。
不明白就算囉~哩樣唔係咩特別

針對司徒的,都是基於主持時的表現。當你開始節目用十分鐘「問候」晒聽眾,話「個台係你嘅」,「唔聽就撚就」時,可以期望有什麼回應?

我的回應就是求仁得仁。
其他巴打的留言也只是fair comment。(最激動跳晒掣又鳩又𨳒好似係得你一個)
對佢做法我無乜好講,我唔係佢,我覺得自己節目呻兩句,why not?「btw Kevin,我畀一個建議畀你,唔鍾意嘅,Quit 咗 YouTube 佢!」
不過我講個鳩字𨳒字就係激動同跳掣,我係從心底裡羨慕巴打你原來生活喺文化素質咁優質,平時應該好少見/聽哩啲字嘅環境?真心覺得你好幸福

也許有人覺得文進哥好大哥,好正,課金支持‥‥ ‥‥
我支持‥‥百貨應百客。

Youtube有些功能很奇怪,喜歡的頻道明明訂閱晒,禁埋鐘仔揀全部,但有新片時永遠收唔到通知。
但係如果揀咗"Don't recommend channel",佢就真係work,唔會再係你版面出現。

(P.S. 我舉毓民做例子,只是想說明做節目前是要有準備的‥‥但你就話乜嘢「無稿鳩噏」華文界冇對手之類‥‥ ‥‥咁唔知算唔算「否定完人意見就搬自己嗰套出嚟套鳩人」?)
我否定你?我支持你吖......
“我懷疑毓民而家做節目都係會有稿或至少有個大網,唔係一坐低就係度9up攪掂。“
你話毓民要稿,我話毓民唔使稿,佢肯坐低無稿同人吹水做傾計節目,已經好多知識出,無稿鳩噏,無稿齋talk,唔使稿同人吹水......你歡喜我點打字俾你睇?
鮑偉聰以前總覺得佢(光明頂時期)講嘢唔係好流暢,但真係呢兩個月自己担大旗,真係睇住佢進步,有焦點有重點,雖然對佢戰事分析不完全認同。

https://youtu.be/v9iLrT3Ydso
[quote][quote][quote]

針對司徒的,都是基於主持時的表現。當你開始節目用十分鐘「問候」晒聽眾,話「個台係你嘅」,「唔聽就撚就」時,可以期望有什麼回應?

我的回應就是求仁得仁。
其他巴打的留言也只是fair comment。(最激動跳晒掣又鳩又𨳒好似係得你一個)
[orange]對佢做法我無乜好講,我唔係佢,我覺得自己節目呻兩句,why not?「btw Kevin,我畀一個建議畀你,唔鍾意嘅,Quit 咗 YouTube 佢!」

唔駛咁誇嘛,都話有個"Don't recommend channel"嘅option,揀咗真係work,唔會再係youtube版面出現。

我學Brain Cha啫
司徒文進又話自己朋友識李嘉誠 識霍震霆
話自己坐正喺個朋友隔離聽佢地傾電話
台長話文進老豆送左枝法國酒比佢
連老豆都出埋,睇怕台長都好難賣甩佢
司徒文進收買台長
其他野都唔講
佢擺條女喺度扮哂cute聲喺度叫人訂閱真係好難頂
起哂雞皮
把聲洗唔洗咁作狀

大家記得訂閱司徒文進頻道也~~ >33<

你老闆
出於對台長嘅愛,我自己對神秘學好有興趣,
台長神秘之夜嗰種同資料搜索嘅認真,對案件分析嘅細心同科學為先嘅總結見解,我覺得縱觀華語界嘅神秘學真係搵唔到,外文界都未必有類似或者超越到
另外佢作為傳媒行業嗰種專業嘅堅持,
我覺得佢值得哩個世界更多嘅關注
想推介佢俾更多人
條囡係酸嘅~
唉,比文進拖到個節目低質好多,寧願佢拍法國佬都好聽D。
同埋一個星期做兩集就夠。
依家聽到好尷尬,要放棄鳥
真係頂佢唔順
神秘之夜
梁錦祥工作室
訂閱左
我驚又係文進管理
「佢」係指台長定文進
咁都係去宏願聽台長算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞